Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » JHVH, Jehva, Jevova, Isten,...

JHVH, Jehva, Jevova, Isten, Úr, Atya. Ezek hogyan alakultak ki és melyik a hiteles/helyes?

Figyelt kérdés
Katolikus és protestáns vélemények érdekelnek, jehovák kíméljenek...

2021. ápr. 21. 11:10
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
37%
Igen.
2021. ápr. 21. 14:03
 12/30 anonim ***** válasza:
36%
Természetesen igen
2021. ápr. 21. 14:23
 13/30 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2021. ápr. 21. 14:26
 14/30 anonim ***** válasza:
100%
Ez valamennyire igaz, valamennyire nem. Az ábrahámi vallások (judaizmus, kereszténység, iszlám) istenképe sok szempontból hasonlít egymásra, sok szempontból eltér. Összességében van teológiai különbség köztük. JHVH, a judaizmus istene, aki egy személyben, egyedül alkotja az istent. Róla ír a Tanakh, a Tóra és a Talmud is, szóval ha ezeket olvasod, tisztában leszel a tulajdonságaival, törvényeivel stb. is. Istenről/az Úrról az Újszövetség ír, mint a keresztények szerint, valódi istenről, akinek létéről Jézus hozott bizonyságot. Az Atyáról is az Útest. és az Evangélium ír, a három személy létét és fogalmát is itt írják le. Van valamilyen átfedés köztük, de nem teljesen ugyanaz.
2021. ápr. 21. 15:34
 15/30 KZitus ***** válasza:
36%

Szia

Itt többféle Bibliát figyelembe véve nézheted meg.

[link]

2021. ápr. 21. 18:39
 16/30 A kérdező kommentje:
"... jehovák kíméljenek."
2021. ápr. 21. 18:52
 17/30 anonim ***** válasza:
36%

JHVH, Jehva, Jevova, Isten, Úr, Atya

Az Úr neve a Biblia szerint YHWH (vagy JHVH) de mivel az Úr nevét nem szabad hiába a szánkra venni, így csak azt mondjuk Isten vagy Úr vagy Atya. A YHWH megfelelő kiejtése sok szakértő szerint a Yahweh (Jahve), mások vitatják ezt.

A Jehovah (magyarosan Jehova) az a héber Yəhōwā latinosítása. Mivel a zsidók nagyon komolyan veszik, hogy az Úr nevét nem szabad hiába kimondani, a zsidók a YHWH helyett azt mondják Adonai vagy HaShem vagy régebben az is mondták, hogy Elohim vagy Yəhōwā. A héber Bibliában pontokat és magánhangzókat adtak hozzá a tetragrammatonhoz (YHWH) attól függően, hogy épp Elohimnek, Adonainak, HaShemnek vagy Yəhōwānak ejtették ki amikor hangosan olvastak a Tórából. A Yəhōwā szóból lett a Jehovah (Jehova), a Jehova tanúi pedig azt hiszik, hogy ez a Tetragrammaton (YHWH) megfelelő kiejtése.

2021. ápr. 21. 19:36
 18/30 Blackice75 ***** válasza:
0%

A JHVH, JHWH, YHVH , ezek mind pontatlanok , a 16-dik század végéig sem J mint betű sem a V mint Vé hangnem, nem létezett!!!!

A Teremtő neve helyesen írva YHWH ejtsd YAHUAH!!!

Az ókórban és meg jóval előtte az Y(ipszilon) jelőlte a jé hangot , és a dupla W az Ú hangot

A Károli fordította Biblia fedőlapján olvasható cím :

SZENT Biblia, az az Istennec O es WY testamentvmanac prophétác es apostoloc által meg iratott szent könyvei

SZENT Biblia, az az Istennek Ó es ÚJ testamentumának proféták es apostolok által meg íratott szent könyvei

WY = ÚJ

2021. ápr. 21. 20:24
 19/30 KZitus ***** válasza:

Elnézésedet kérem, nem vettem észre...

2021. ápr. 21. 20:31
 20/30 Blackice75 ***** válasza:
0%

Az Isten, meg az Úr abszolút nem a Teremtő Atya nevei, sőt az Úr az maga a Baál!

Nem hiába lett kicserélve az Atya neve az Úr címre a lefordított írásokban!!! Az Atya soha nem kért ilyet , es soha nem hagyta jóvá azt, hogy az Ő magasztos nevét egy címre cseréljék le ami ráadásúl a Baál neve!!!

Sőt rengeteg ige szól arról, hogy az Atya azt szeretné ha az egész világon ismernék az Ő Magasztos elkülönített nevét!!!

Az csak emberi kifogás meg filozófia , hogy az Úr helyetesití a Mindenható Atyánk nevét , mert úgy gondolták hogy ne legyen hiába kiejtve az Ő neve.

Csalás, becsapás , hitetés!!!

Nézzük mit mond YAHUAH:

Jer 23:26 Meddig lesz ez a hazugságot prófétáló próféták szívében, akik az ő szívük csalárdságát prófétálják?

Jer 23:27 Akik el akarják az én népemmel felejtetni az én NEVEMET az ő álmaikkal, amelyeket egymásnak beszélnek, miképpen az ő atyáik elfeledkeztek az én nevemről a Baálért(Úr)?

Ebből a versből is érthető hogy YAHUAH nem titkolja az Ő nevét.

A hazugságot prófétáló, próféták, egyházak, vallások papjai tették es teszik ezt ma is!!!

De YAHUAH az idők végére ezt megváltoztatja, mert ezt mondja :

Hós 2:15 És azon a napon, [ezt] mondja YAHUAH, így fogsz engem hívni: Én férjem, és nem hívsz engem többé [így]: Baálom (Úr).

Hós 2:16 És kiveszítem az ő szájából a Baálok neveit, hogy azoknak neve se említtessék többé.

2021. ápr. 21. 20:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!