JHVH, Jehva, Jevova, Isten, Úr, Atya. Ezek hogyan alakultak ki és melyik a hiteles/helyes?
"jehovák kíméljenek..."
Helyesen: A Tanúk, vagy Jehova Tanúi válaszát nem kérem.
Ez sokkal tisztelet tudóbb nem?
Szia,
A JHVH vagy YHWH mindenképpen helyes. Itt az átírás módja miatt lehet eltérés.
A Jehva, Jevova, vagy Jehova és többi ilyen próbálkozás nem helyes. Ezek úgy adódtak, hogy a JHVH magánhangzói alá a héber maszoréta tudósok az Adonáj (Úr) szó magánhangzóit punktálták (pontozták). Ezt a héber nyelvtan Kötib-Köré-nek nevezik, amikor az olvasó ehhez a szóhoz ér akkor automatikusan az Adonáj (Úr) szót ejti ki.
A magyar Isten szó a sumer nyelvben szintén megtalálható Istin (egy, egyetlen) megfelelője lehet.
Az Atya szó talán a leghelyesebb, hiszen maga az Úr Jézus Krisztus is ezt használta amikor a tanítványokat tanította imádkozni.
Amit még érdemes használni és nem említetted az Örökkévaló, a zsidók ezzel a szóval adják vissza magyarul a JHVH négybetűs Istennév jelentését.
Üdv. Péter
Római katolikus vagyok, egy kis ortodox keresztény hatással (sok kérdésben inkább ortodox vagyok).
JHVH vagy יהוה, kiejtve "Jáhveh", a zsidók és a judaizmus istene. A Tanakhban nevezik így a zsidó istent. A szó héberül van írva, csak latin betűkkel, mivel a héberben nem használnak magánhangzókat. Ő nem a keresztény Isten és a közhittel ellentétben el is tér a judaizmus és a kereszténység istenképe. Ő kizárólag egy személy, tehát nem a Szentháromság és a vallások teológiája is más, részben ebből fakadóan. Ezt katolikusok, protestánsok, illetve ortodoxok nem használják, leginkább a neoprotestáns szektákban szokták ezt a szót használni (bár ez szubjektív, de ők, az elképzeléseik miatt, szerintem nem is igazi keresztények, mert már nagyon eltávolodtak a gyökerektől).
Jehova, ebből a szóból ered és a Jehova tanúi, neoprotestáns szekta szokta használni.
Az Isten, egy magyar szó, de vannak más nyelvű megfelelői is (például angolul God), ez az általános megnevezése a Teremtőnek, a keresztény vallásban, a nem szektásodott, történelmileg nagyobb múltra tekintő, protestánsok, katolikusok és ortodoxok is ezt használják. Fontos, hogy az Isten nem csak tulajdonnév, hanem köznév is lehet, abban az esetben, ha például nem a keresztény Istent értem alatta, hanem egy vallás istenét, úgy hogy nem említem konkrétan a nevét, példa: "Az iszlám istene, Allah.".
Az Úr is hasonló, mint az Isten, az Újszövetség használja ezt a megnevezést is a Teremtőre.
Az Atya a Szentháromság egyik személye, vagyis az Istent alkotó három személy, az Atya, a Fiú és a Szentlélek közül az egyik. Az Atya, alatt magát a Mindenható egyik személyét, megtestesülését értjük, a kereszténység egyik legbonyolultabb teológiája, amely részletesen leírja, hogy e három személy, hogy alkothat egy keresztény Istent.
3. vagyok.
Neoprotestánsok alatt, például az adventistákat, a Jehova tanúit, a pünkösdi-karizmatikusokat stb. értjük.
3-as, segíts, bontsd ki ez légyszives.
"Ő nem a keresztény Isten és a közhittel ellentétben el is tér a judaizmus és a kereszténység istenképe. Ő kizárólag egy személy, tehát nem a Szentháromság és a vallások teológiája is más, részben ebből fakadóan."
3. vagyok.
JHVH: Az ószövetségi/tanakhi isten, akit a judaizmus tisztel, viszont a neoprotestánt közösségek is szokták használni.
Jehova: A JHVH-ból származó szó, amit a Jehova tanúi használnak.
Isten/Úr: A keresztény, újszövetségi isten, akit a katolikus, ortodox és a történelmi protestáns (pl. református, evangélikus) keresztények tisztelnek.
Atya: Az Istent alkotó három személy egyike, a Fiú és a Szentlélek mellett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!