Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A szélsőséges ateisták azt...

A szélsőséges ateisták azt mondják, hogy a vallásosak elmebetegek, egészségügyi tanulmányaim alatt pedig arról tanultam, hogy a szélsőséges ateizmus bizonyos betegségeknek a tünete, mire alapozzák, hogy a hit elmebaj?

Figyelt kérdés
Én agnosztikusnak számolom magam és ez nem azt jelenti hogy nem foglalok térfelet, csupán a szélsőségekben nem hiszek.

2021. ápr. 1. 19:50
1 2 3 4
 11/37 A kérdező kommentje:
8.*
2021. ápr. 1. 21:09
 12/37 Mojjo ***** válasza:
90%

Egyébként mitől szélsőséges ateista a szélsőséges ateista? Attól, hogy ahol, csak teheti, beleáll a hívőkbe, lenézi őket, vitákat szít stb stb?

Miben különbözik ez egy sportszurkoló ultrától? Egy megszállott iphone/samsung pártitól? Egy végletekig elkötelezett és mások gondolatai felé nem túl türelmes fideszestől/ellenzékitől? Mi teszi a "szélsőséges ateistát" különlegessé, alapjaiban mássá ezekhez képest?

2021. ápr. 1. 21:09
 13/37 A kérdező kommentje:
12. Ebben igazad van, de én csak erre az elemre vagyok kíváncsi mivel meglepett.
2021. ápr. 1. 21:11
 14/37 Mojjo ***** válasza:
100%
@10: Amiről nem te állítottál valamit, arról nem is állítottam, hogy te állítottál valamit :)
2021. ápr. 1. 21:12
 15/37 anonim ***** válasza:
100%

Az OCD nem elmebetegség, hanem egy szorongásos zavar.

Az OCD-nek lehet vallasos tartalmu tunete is.

Pl. egy angol biologus-iro Richard Dawkins nevezi az istenhivoket betegnek, ("deluded, God delusion"), tehat teveszmeseknek. Azert, mert egy olyan valamiben hisznek, amelynek a lete nem bizonyitott. Neki sok kovetoje van Magyarorszagon, gondolom, rajuk gondolsz. Szerintuk Istenben hinni irracionalis teveszme.

2021. ápr. 2. 00:50
 16/37 A kérdező kommentje:

Tudom hogy nem elmebetegség az OCD, arra értettem hogy sok ateista mondja hogy elmebetegség vallás.

De egyébként nem azért hívják hitnek mert nem bizonyítható?

Mint mondjuk a sok kvantumfizikai elmélet amikből nincs mind bizonyítva, szóval meg is dőlhet, vagy kiderül hogy bizonyos esetekben működik, más esetekben nem?

2021. ápr. 2. 01:04
 17/37 Mojjo ***** válasza:
100%

@16:

"Mint mondjuk a sok kvantumfizikai elmélet amikből nincs mind bizonyítva"

Csak egyet mondj ebből a sokból, kérlek.

Egyébként meg ez a hasonlat miféle hülyeség akarna lenni? A tudományban vannak hipotézisek, amik bizonyításra várnak, de azok nem hit kérdései.

2021. ápr. 2. 01:14
 18/37 A kérdező kommentje:
pl. húrelmélet
2021. ápr. 2. 01:34
 19/37 Mojjo ***** válasza:
100%

@18: A húrelmélet nem kvantumfizikai elmélet. A húrelmélet egy olyan modell, ami a kvantumfizikát - egész pontosan a kvantumtérelméletet - megpróbálja összeegyeztetni az általános relativitáselmélettel.

Ilyen értelemben egy, a kvantumfizikához kapcsolódó hipotézisnek lehet tekinteni. Kvantumfizikai elméletnek nem.

A titok nyitja az, hogy a kvantumfizikai elméletek bizonyítottak, alátámasztottak. Mind. Amiben bizonytalanság van, az egyrészt az interpretációjuk, másrészt pedig a kvantumfizikai elméleteinken túlmutató modellek. Nagy különbség.

2021. ápr. 2. 07:47
 20/37 anonim ***** válasza:
100%

Természetesen elmebetegség a hit, valamit teljes bizonyossággal elfogadni, amire az égvilágon nincs semmi bizonyíték.

A különféle istenhitek is bizonyítják ezt, például az ősi emberáldozatok, vagy amikor az aztékok kitépték az emberek szívét, de ilyen a napjainkban történő öngyilkos muszlim terrorizmus is, amikor a vélt isteneik képzelt elvárásainak hatására esztelen cselekedeteket tesznek. Természetesen minden tett ugyanúgy esztelenség, most attól függetlenül, hogy mennyire árt, vagy nem árt másoknak, hiszen a forrására ugyanúgy egyikre sincs bizonyíték, csak esetleg a társadalmi megítélése, vagy erkölcsi súlyossága változik a különféle cselekedeteknek.

Valójában a keresztény hit is ilyen, csak éppenséggel ebben a hitben mások az elvárások mostanában, de nem volt mindig így, a keresztény lovagok könnyedén kardélre hányták a pogánynak, vagy hitetlennek tartott embertársaikat, vagy elevenen elégette az Egyház a istenteleneket, akik bevallották, hogy nem hisznek Istenben, vagy bármilyen módon kétségbe vonták a képzeletbeli lény feltételezett parancsait, elvárásait, esetleg az egyházi liturgiák valamelyikét nem fogadták el, vagy csak a hitvallás egyes részleteit másképpen képzelték.

Mondhat bárki bármit, a vallások vezetői kényük, kedvük szerint értelmezik a hitük parancsait, elvárásait, sőt nemegyszer maguk a hívők is, már ugye feltéve, hogy nem változtatják meg időnként a hittételeket, amire csak a könyvnyomtatás óta nehezebb valamivel módot találni, bár ugye a katolikusok manapság a pápájukat követve - aki megpróbál haladni a korral - olyan szemléletet tesznek magukévá, amiért korábban saját egyházuk eretnekké nyilvánította volna őket.

Nekem az is megdöbbentő, hogy például a Jehova Tanúi hazugnak és hiteltelennek nyilvánítja a keresztény egyházat, annak a Bibliának az alapján, amelyet az az egyház állított össze, de logikát a vallásokban, vagy a hittételekben keresni nem érdemes, a lényeg, hogy el kell hinni bármit, amiről azt elvárják. Minél nagyobb a képtelenség, amit egy hívőnek el kell hinnie, annál biztosabb a józan ész elvesztése és onnantól nincs megállás, az elmebetegség jelen van, kimutatható.

Orvosi nevén religiosus doxama a vallási téveszme, amely minden hitre érvényes és csak nüansznyi a különbség más téveszméktől, mondjuk ha valaki Napóleonnak hiszi magát, amiért érdekes módon az a páciens megérett a gumiszobára.

Pontosabban inkább az az érdekes, hogy a vallásokban hívőket nem zárják be, holott veszélyességük még nagyobb is, mint az egyszerű bolondoknak, mert a jámbor dinka nem fogja a gyermekeire kötni a robbanómellényt.

2021. ápr. 2. 13:56
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!