A szélsőséges ateisták azt mondják, hogy a vallásosak elmebetegek, egészségügyi tanulmányaim alatt pedig arról tanultam, hogy a szélsőséges ateizmus bizonyos betegségeknek a tünete, mire alapozzák, hogy a hit elmebaj?
Én sacc/kb 10+ éve követek ilyen-olyan intenzitással ateista-hívő vitákat. Nem igazán emlékszem olyan alkalomra, amikor a hívőkről általánosan bárki kijelentette volna, hogy elmebeteg. Az előfordul, hogy konkrét hívő, vagy hívők konkrét csoportja le lett elmebetegezve, az általánosítás viszont nem hiszem, hogy jellemző.
Ha lenne ilyen általánosítás, akkor gondolom, arról szólna, hogy felnőtt emberek (ti. a hívők) a gnosztikus ateisták szerint nem létező/kitalált alakokban hisznek. Olyasmi lehet ez, mint azt látni, hogy valaki szerint Micimackó igenis létező lény, vagy épp Süsü a sárkány az. Ilyesmit elég sokan elmebajnak vennének - egy gonosztikus ateista számára pedig nincs sok különbség.
Bár mondjuk tiltott gondolatok is voltak, amit azért nem tudok hova tenni, hogy egy gondolat hogy lehet tiltott.
Ha érdekel pszichiátria tantárgyból tanultuk egy Dr. Horváth E. nevű embertől.
@7: "OCD témakörnél volt téma"
Nem látom, hogy bármi köze lenne a szélsőséges ateizmusnak az OCD-hez.
"bár a kérdésem nyilvánvaló hogy egy elemet emelt ki belőle"
Egy elemet sem emelt ki belőle. Az, hogy szerinted elmebetegnek tartják a hívőket, az nem tünete semmilyen "bizonyos betegségeknek", főleg nem kapcsolódik az OCD-hez.
"egy teljes témakört nem akarok leírni terjedelme miatt, remélem ezt megérted"
Aminek nem lehet röviden és tömören leírni a lényegét, annak jó eséllyel nincs lényege, leginkább ezt értem.
A hit maga nem elmebaj, a vakhit az elmebaj.
Annyira, hogy sok vakhívő tiltakozik, hogy ő aztán nem, dehogy...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!