Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hívők! Mi van akkor ha már...

Hívők! Mi van akkor ha már nem hiszek a Szentháromságban?

Figyelt kérdés

A kereszténység először a Mediterrán térségben terjedt, a görög kultúrával való találkozás révén (amelyben a nagy emberek megistenülése nem volt kirívó példa) Jézus emberi alakja egyre inkább kezdett átalakulni, s egyre többen kezdtek rá természetfeletti erővel rendelkező lényként gondolni. Ez a felfogás aztán az első századok zsinati döntéseiben dogma szintre emelkedett, és egyértelmű uralomra jutott az a gondolat, hogy Jézus Istennek az egyszülött fia, aki két természettel (teljes emberség és teljes istenség) rendelkezik.

Bart Ehrman szerint az Újszövetségből sok mindent nem azok apostolok írtak akiknek tulajdonítják, hanem későbbi betoldások. Mi van akkor, ha pont azok a versek a későbbi betoldások, amik a Szentháromságról szólnak. Eszerint Jézust a maga idejében “csak” prófétának, tanítónak tartották, vagy rabbinak (az eredeti kéziratokban rabbi szerepel amit tanárnak fordítottak).

Ha Jézus “csak” próféta volt akkor kevésbé igaz bármi amit mondott? Aligha. Továbbra is azt vallom, hogy őt követve lehet a legközelebb kerülni Istenhez.

Nem szimpatizálok sem a Jehova a tanúival sem a mohamedán vallással, pedig ők sem hisznek a Szentháromságban, továbbra is kereszténynek vallom magam.

Mi a véleményetek? Eretnekség amit állítok? Nem fogom magam meggondolni akkor se ha az, de azért kíváncsi vagyok.

2021. jan. 6. 22:32
1 2 3 4 5
 21/43 anonim ***** válasza:
83%
Asszem Erdélyben van élő irányzat ami tagadja.
2021. jan. 7. 12:09
 22/43 A kérdező kommentje:

Én gondoltam, hogy kapok majd hideget, meleget, de nem gondoltam, hogy valaki ennyire vulgáris és bunkó lesz mint egyesek...

Én nem neveztem a Szentháromságot bálványimádásnak, értem én, hogy ez egy nagyon fontos keresztény tradíció és tiszteletben tartom, annyit tettem, hogy hangot adtam a kételyeimnek.

# 21 Igen az Erdélyi Unitárius Egyház.

2021. jan. 7. 13:34
 23/43 anonim ***** válasza:
4%
Ha nem hiszel a szentháromságban akkor nem tarthatod másnak mint bálványimádás.
2021. jan. 7. 13:51
 24/43 A kérdező kommentje:
# 23 Ki szerint? Szerinted?
2021. jan. 7. 13:53
 25/43 anonim ***** válasza:
16%
Logikailag nem lehet más. Ha Jézus ember, a szentháromság hívők pedig Istenként imádják akkor az bálványimádás.
2021. jan. 7. 14:13
 26/43 anonim ***** válasza:

"Nyugodj meg a Biblia nem ír a szentháromságrol ami azt jelenti nincs"

"Egyetértek." A Biblia nem említi sem az Atyát, sem a Fiút, sem a Szentlelket. Ugye?

A Biblia nem ír a metróról, ami azt jelenti, hogy a metró nem létezik.

"Vannak akik belemagyarázzák de hazudnak lehet meg ők sem tudják mit hisznek."

Igaz. Fogalmam sincs, h hiszek Jézusban. Biztos tudat alatt teszem. Inkább azt a hazugságot ecseteld, h Jézus egy angyal. És emiatt a téves tanítás miatt vagytok kénytelen támadni a Szentháromságot. Tehát hazudtok, és azt sem tudjátok, h mit hisztek.

"Bart Ehrman szerint az Újszövetségből sok mindent nem azok apostolok írtak akiknek tulajdonítják, hanem későbbi betoldások. Mi van akkor, ha pont azok a versek a későbbi betoldások, amik a Szentháromságról szólnak."

HA már jól ismered a Bibliát, akkor fogod tudni, hogy nincsenek betoldások, mert minden tökéletesen passzol és mindent le lehet más fejezetekben is ellenőrizni. Érdemes saját magunknak tanulni a Bibliát, és akkor nem megyünk félre.

"Nem szimpatizálok sem a Jehova a tanúival sem a mohamedán vallással, pedig ők sem hisznek a Szentháromságban, továbbra is kereszténynek vallom magam."

Így nem vagy keresztény, mert a hívő eleve hiszi, h Krisztus Isten. Ez a keresztény lét egyik alappillére. A másik, hogy elfogadod, hogy a bűneid miatt hat meg és a megigazulásodért és az örök életedért támadt fel. Harmadik, hogy cselekszed, amit kért.

Tehát te magad definiálta "keresztény" vagy max., ami nem sokat ér.

Ez olyan, mintha azt mondanám, h én keresztény vagyok, de nem hiszek a Bibliában és szerintem Jézus sem élt, sőt, Isten sincs. De keresztény vagyok.

"Az Atya, a Fiú és a Szent Szellem egyek! Isten kinyilatkoztatási formái a teremtett világ számára!"

Pontosan. Pl. Isten igéjének megtestesülése Jézus. Isten információja testet öltött és köztünk lakozott.

2021. jan. 7. 16:10
 27/43 anonim ***** válasza:
46%
Látod kérdező. Én mondtam hogy a keresztények ki fognak közösíteni ha nem vallod Jézus istenségét.
2021. jan. 7. 16:21
 28/43 A kérdező kommentje:

"Logikailag nem lehet más. Ha Jézus ember, a szentháromság hívők pedig Istenként imádják akkor az bálványimádás."

A Szentháromság hívők szemszögéből Isten, vagyis ők csak Istent imádják.

"HA már jól ismered a Bibliát, akkor fogod tudni, hogy nincsenek betoldások, mert minden tökéletesen passzol és mindent le lehet más fejezetekben is ellenőrizni. Érdemes saját magunknak tanulni a Bibliát, és akkor nem megyünk félre."

Nézz utána Bart Ehrmannek, hallgasd meg az érveit elfogultság mentesen, utána mond ugyan ezt.

"Így nem vagy keresztény, mert a hívő eleve hiszi, h Krisztus Isten. Ez a keresztény lét egyik alappillére. A másik, hogy elfogadod, hogy a bűneid miatt hat meg és a megigazulásodért és az örök életedért támadt fel. Harmadik, hogy cselekszed, amit kért.

Tehát te magad definiálta "keresztény" vagy max., ami nem sokat ér."

A keresztény azt jelenti Krisztus követője. Nem követhetem őt ha nem hiszek a Szentháromságban? Szerinted akkor az Erdélyi Unitárius Egyház nem keresztény?

Elfogadom, hogy a bűneimért halt meg, de nem úgy ahogy te gondolod. Jézus kereszthalála nem egy véráldozat volt Istennek. Ádám és Éva bűne miatt Isten halandósággal súlytotta az emberiséget, Jézus örök élet ajánlatával váltott meg, a Feltámadással váltott meg, megmutatta, hogy a halál nem a vég, akik vele vannak élni fognak akkor is meghalnak.

Nem hiszek már Szentháromságban, de akkor is Jézust akarom követni, ez nem lenne elég?

"Látod kérdező. Én mondtam hogy a keresztények ki fognak közösíteni ha nem vallod Jézus istenségét."

Igazad volt. De a muszlimok sokkal jobban közösítenének amiért nem tagadom Jézus kereszthalálát (ami történelmi tény) amit a Korán tagad.

2021. jan. 7. 16:50
 29/43 anonim ***** válasza:
23%

"A Szentháromság hívők szemszögéből Isten, vagyis ők csak Istent imádják."

De én a te szemszögedből írtam le. Ha nem hiszel Jézus istenégében akkor a te szemszögedből a szentháromság hívők bálványimádók kell hogy legyenek. Más nem lehet.

"Igazad volt. De a muszlimok sokkal jobban közösítenének amiért nem tagadom Jézus kereszthalálát (ami történelmi tény) amit a Korán tagad."

Jézus kereszthalála nem történelmi tény. Nincs semmilyen korabeli forrás ami megerősítené hogy Jézus halt meg a kereszten. Sőt, igazából olyan forrás is alig van ami Jézust megemlíti, és azok is jóval későbbiek.

Az viszont igaz hogy ha a Koránban leírtakat tagadod akkor nem lehetsz muszlim. Az csak a keresztényeknél van hogy kedvükre válogatnak a Bibliából és ami nem tetszik arra azt mondják rájuk nem vonatkozik.

2021. jan. 7. 17:11
 30/43 munyamunya ***** válasza:

Az nem lehetséges, hogy van egy harmadik verzió is?

Mármint, hogy a Felkent sem nem kizárólag ember, sem maga az Örökkévaló Isten, hanem olyan szellemi teremtménye az Atyának, aki Vele szövetségben végezte el a rábízott feladatot, amiért aztán kapott is Istentől minden más teremtmény felett való nevet és dicsőséget. Eredetileg mennyei lény, aki megüresítette magát a szellemi létformától, és emberként hűséges maradt a Mindenhatóhoz mindhalálig, majd az Isten feltámasztotta és felmagasztalta őt.

2021. jan. 7. 17:22
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!