Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha egy szeretted örökre a...

Ha egy szeretted örökre a pokol lángtengerébe veszne, akkor könyörögnél Istennek, hogy oldozza fel őt a rettenetes szenvedéstől?

Figyelt kérdés
Mit tennél, ha Isten elutasítana?

2021. jan. 1. 20:19
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
41%
Isten jelenlétébe nem érdekel a pokol és elfelejted a földi kapcsolataidat is.
2021. jan. 2. 00:29
 12/21 anonim ***** válasza:
49%
Miért állítod ezt? Szerinted a mennyországban elhülyülünk, bedrogoznak vagy másképp veszítjük el az énünket? Azok már nem is mi leszünk?
2021. jan. 2. 01:44
 13/21 szp72 ***** válasza:
17%

A kérdés jó, de már többször előkerült a téma.

Természetesen az üdvözültek örömét nem árnyékolhatja be senkinek a kárhozata, mert akkor az már nem is lenn üdvösség. Akik üdvözültek, akik elnyerték az örök boldogságot, azok nem szomorkodhatnak a kárhozottak fájdalmán, hanem teljesen jogosnak és megérdemeltnek kell azt tartaniuk, ha tényleg öröm az örömük.

A szeretteink éppen mert a szeretteink együttérzőek vagyunk velük, s fájna a fájdalmuk, fájna a kínjuk, fájna a szomorúságuk. Ebből logikusan következik, hogy ha én üdvözülök, akkor egyetlen szerettem sem kárhozhat el, vagy pedig ennek az együttérző szeretetemnek kell elmúlnia irányukba, harmadik lehetőség nincs.

Az utolsó ítéleten egyébként Jézus szavai alapján, nem pusztán ő fog ítélkezni, hanem valamennyien részt veszünk ezen a kvázi "bírósági tárgyaláson", s bárki szólhat bárki érdekében, bárki tanúsíthatja, hogy például egy pohár vizet kapott tőle, ami Jézus szavai szerint nem marad figyelmen kívül:

"Ha valaki inni ad nektek egy pohár vizet, azért, mert Krisztuséi vagytok, bizony, mondom nektek, nem marad el jutalma." (Mk 9,41)

2021. jan. 2. 04:15
 14/21 anonim ***** válasza:
0%

Engem mindig zavar az ilyen kérdésnél a szándékos ferdítés.

Nek Isten küld, hanem ember választ. Plusz milliószor bemásoltam már azt a verset, ami leírja, hogy a pokol és a halál a tűz tavába vettetik, tehát a pokol sem örök hely.

Tulajdonképpen ez valódi sátáni tulajdonság, hogy az igazságot úgy ferdíted, hogy a tudatlan nem látja meg benne a csapdát.

2021. jan. 2. 07:26
 15/21 anonim ***** válasza:
50%

A "nem Isten küld, hanem az ember választ" egy olyan hazugság, amit csak egy logikát nem kellőképpen ismerő hívő hisz el.

Isten alkotta a szabályokat. Azokat alkotva kezdetektől tudta ki mit fog cselekedni. Tudta, hogy ki kerül pokolra. Mégis úgy alkotta meg őket, hogy ezek az emberek pokolra kerüljenek. Tudott volna olyan szabályokat alkotni, hogy senki ne kerüljön pokolra? Vagy csak a mi szemünkben gonosztevők? Tudott volna, hiszen mindenható.

Én most azt választom, hogy nem akarok pokolra kerülni. Akkor nem fogok? Vagy Isten a saját szabályai szerint, akaratom ellenére mégis odaküld?

Látod, nem szabadott volna hagyni átcsúszni ezt a pokol dolgot a Bibliába, most már túl késő, nem lehet kivenni. Marad az általa okozott sok ellentmondás és morális probléma.

2021. jan. 2. 09:21
 16/21 anonim ***** válasza:
Nem merném ezt kérni. Egy olyan teremtmény, ami hosszú időre( nem örökké, az lehetetlenség) kínzás alá vesse egy barátom, avagy olyan embert, aki kó, akkor én is félnék. Egy ilyen entitás őrült, és negatív polaritást képviseli, ész érv vagy szív érv nem győzné meg. Próbálnék láthatatlan lenni, ne hogy engem is oda küldjön.
2021. jan. 2. 10:11
 17/21 anonim ***** válasza:
7%

15-öd!

"A "nem Isten küld, hanem az ember választ" egy olyan hazugság, amit csak egy logikát nem kellőképpen ismerő hívő hisz el."

- Logika? Én úgy látom te nem gondoltad végig logikusan. Segítek:

"Isten alkotta a szabályokat."

- Mellékes, hogy ki alkotta. Lényeg, hogy vannak, és a következmények ezek mentén alakulnak.

"Azokat alkotva kezdetektől tudta ki mit fog cselekedni."

-Ez nem következik semmiből. Legfeljebb ha materiális makro szintű vagy-vagy logika szerint nézzük. De ezt ugyebár a kvantummechanikai alapvetések is meghaladják már - azaz jelen tudományos világszemlélet szerint sem igaz.

"Mégis úgy alkotta meg őket, hogy ezek az emberek pokolra kerüljenek."

Ez márcsak az előző tévedés miatt sem igaz. Hogy az adott (ember) egyed milyen döntéseket hoz élete során, az nem az Isten alkotta Ember elkerülhetetlen sorsa. Addigi élettapasztalata során alakul mindenkinek a személyisége. Ez a társadalmi viszonyok, helyzetek stb eredménye. Persze mondhatnánk, hogy azokról is Isten tehet. De miért is várjuk el tőle, hogy mindenben korrigáljon bennünket és helyettünk döntsön? Gyermeke kezét is elengedi a józan szülő mikor eléri a felnőtt kort. Addig jó esetben igyekszik mindennel ellátni, hogy további élete során tudjon felelősséggel dönteni kérdésekben és alakítani saját sorsát. 15-ös, te megköveteled szüleidtől, hogy életed végéig abajgassanak és védőburokban tartsanak? Most is várod, hogy helyetted döntsenek?

"Tudott volna olyan szabályokat alkotni, hogy senki ne kerüljön pokolra?

Tudott volna, hiszen mindenható."

Alkotott is. Az állatok nem kerülek pokolra. De nincs is szabad akaratuk. Ösztöneik szerint élnek. Az Embernek viszont Isten lehetőséget is adott, hogy saját útját járva éljen.

"Vagy Isten a saját szabályai szerint, akaratom ellenére mégis odaküld?"

Mivel te nem vagy isten, nincsenek "saját szabályaid". Egyféle szabályrendszer van. Mindenki az alá tartozik. Isten is, hisz ő maga a törvény. Nem küld sehova, akaratod ellenére. Az akaratod döntéseidben, cselekedeteidben nyilvánulnak meg, ezek pedig a létező szabályok szerint következményekkel járnak. Hiába akarsz lefogyni, egészéges lenni, ha közben nem változtatsz azon az életmódon, ami jelenlegi állapotod kialakulásához vezetett.

"Látod, nem szabadott volna hagyni átcsúszni ezt a pokol dolgot a Bibliába, "

... őőőő.. mennyire ismered te a bibliát? Össze tudod szedni, hogy a pokol fogalmáról alkotott képed honnan ered?

2021. jan. 2. 10:59
 18/21 anonim ***** válasza:
Te döntöd el hogy a poklot vagy a menyországot éled meg itt és most.
2021. jan. 2. 11:45
 19/21 anonim ***** válasza:

Nem mellékes ki alkotta a szabályokat. A keresztények szerint Isten alkotta. Ha szerinted mindegy, hogy egy szabályt a szomszéd Pista bácsi ötletelt ki két sör után, vagy egy mindenek felett álló lény alkotott, akkor mi nem ugyanabban a valóságban élünk.

A keresztény világszemlélet és a kvantummechanika valóban lehet ellentmondásban, de erre nem térnék ki, nem erről kérdezett a kérdező. (Ha érdekel a téma, írj ki róla egy kérdést, ott szívesen válaszolok neked.)

A keresztény Isten fogalmába tartozik az, hogy mindentudó. Ha egy minimálisan tájékozott keresztényt megkérdezel, ugyanezt a választ adja neked: Isten a kezdetektől fogva tudta, hogy mi fog történni.

A szabad akarat és a keresztény istenfogalom is ellentmondásban van. A Biblia minden jóslata szembemegy a szabad akarattal. Ha egy isteni jóslat szerint te holnap megölsz egy másik embert, akkor nincs szabad akaratod, nem fogsz tudni úgy dönteni, hogy megkíméled az életét.

A válaszod tele van önellentmondásokkal, de azon a lefogyásos hasonlaton jót röhögtem. Mondok én neked egy relevánsabb analógiát: több ezer dietetikus (vallás) ad neked tanácsot, hogyan fogyj le (hogyan nyerd el az üdvösséget). Neked van egy kedvenc tanácsadód, szerinted ő fog téged lefogyasztani. Majd kiderül, jól döntöttél-e. De némi kétség azért felmerül, mert a tanácsai ellentmondásosak.

Meglepő stílusú érdeklődésedre elmondom, hogy igen, van némi ismeretem a Bibliáról is. Nem vagyok bibliakutató, de nem keveset tudok róla, mert nem csak elolvastam, de bibliakutatóktól is tanultam hozzá. Ahhoz, hogy engem meggyőzz nem lesz elég az, amit a kedvenc youtube-os vallásos csatornádon hallottál 5 percben :o)

2021. jan. 3. 10:23
 20/21 anonim ***** válasza:

12-es!

János 3, 2

Bizony, bizony mondom néked: ha valaki újonnan nem születik, nem láthatja az Isten országát.

Valóban azok már nem mi leszünk.

Ezért is említi az evangélium több helyen a halált.

Bedrogozva most vagyunk.

.. és 15-ös (meg 7-es?) is ajánlom figyelmébe:

Az ellentmondások innen fakadnak. Bennünk akik nem veszik következetesen komolyan a tanítást.

Egyébként a létező keresztény "egyház"ak teológiái valóban hiányosak.

17-es pedig igazán elmondhatná milyen pokol leírásokról és félrefordításokról beszél, és ezek hol találhatók.

2021. jan. 4. 02:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!