Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Van Katolikus példaképed? Ha...

Van Katolikus példaképed? Ha igen, ki és miért?

Figyelt kérdés
(Jézust most hagyjuk, ő túl nagy előnnyel indul.) :)

2020. dec. 29. 11:54
1 2 3 4 5 6
 21/51 anonim ***** válasza:
79%

Felőlem azt kérsz ki magadnak, amit akarsz :D

Elég egyértelmű, hogy a katolikus püspök, Antióchiai Szent Ignác melyik Egyházról beszél. Az is elég egyértelmű, hogy ez az Egyház már az apostoli korban is létezett. Ellentétben a te felekezeteddel, azt pontosan ki és mikor alapította? :D Nyugodtan írd le, bár úgy se mered, még a saját hitedet se mered felvállalni, szégyenled leírni.

Még ha ortodox lennél, akkor érvelhetnél ezzel, mert az ortodox felekezet is apostoli alapítással bír. Ők kikérhetnék maguknak az egyetemes jelzőt, te aligha.

Amúgy mond már meg, hogy a Krisztus által ránk hagyott hitet szerinted kik hagyományozták tovább? Talán a muszlimok, vagy a másfél évezreddel későbbi protestánsok? Még a Biblia is katolikus, ami alapján érvelni próbálsz. Az Újszövetséget az általad megvetett katolikus püspökök állították össze.

2020. dec. 30. 13:51
 22/51 anonim ***** válasza:
25%

A Jelenések könyve nem értem, hogy jön ide.

"Ha a gyermek király, akkor annak édesanyját királynénak kell tekintenünk és mint ilyent kell üdvözölnünk;"

A világi királyságokban ez így müködik. Isten királyságában azonban nincsenek királynők... nevetséges.

"attól a pillanattól fogva, midőn beleegyezett, hogy az örök Ige anyjává legyen"

Mi az, hogy beleegyezett?

"a világ és az összes teremtmények királynéjának nevezzék"

Félelmetes hasonlóság a pogány vallásokkal...

"Ha Szűz Máriának teste, — mondja Szent Arnold apát, (De laud. Virg.) – egyszersmind Jézus Krisztusnak teste is lőn, úgy az anyának részesednie kell a fiú hatalmában is"

Jaa, hogy majd Arnold apát eldönti Isten helyett, hogy a Fiú hatalma hogyan működjön...

"sőt a fenti kitételből, (hogy ti. Szűz Mária teste Jézus testévé is lőn) azt is kell következtetnünk, hogy az anya és Fia nemcsak osztozkodnak a hatalomban és dicsőségében, hanem hogy ez a hatalom teljes egészében csakis mindkettőjükben együttvéve lehet jelen"

Vagyis Mária egyenértékű Krisztussal?

"minden teremtmény, mely Istent szolgálja, Máriát is köteles szolgálni"

Na ez meg már egyenest felháborító! Mi az, hogy Máriát kell szolgálni? Mária nem Isten! Mikor mondta azt Jézus, hogy Máriát nekünk szolgálnunk kell? Melyik igeversben van? Mikor magasztalta fel Jézus Máriát annyira, hogy ez egyértelműen következzen?

Nekem ezek az igeversek egészen más viszonyulásról árulkodnak:

Máté 12:46 Mikor pedig még szóla a sokaságnak, íme az ő anyja és az ő testvérei állanak vala odakinn, akarván ő vele szólni.

Máté 12:47 És monda neki valaki: Íme a te anyád és testvéreid odakinn állanak, és szólni akarnak veled.

Máté 12:48 Ő pedig felelvén, monda a hozzá szólónak: Kicsoda az én anyám; és kik az én testvéreim?

Máté 12:49 És kinyújtván kezét az ő tanítványaira, monda: Íme az én anyám és az én testvéreim!

Máté 12:50 Mert aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát, az nekem fitestvérem, nőtestvérem és anyám.

"minthogy pedig az angyalok, emberek és minden, ami csak él az égben és e földön, Istennek alá van rendelve, azért természetesen mindezek a teremtmények Szűz Máriának is alattvalói"

Alattvalói??? Akkor most kérdezem: Szűz Mária isten? Egyenértékű Istennel?

"joggal illet meg téged, mint királynőt, az uralom és hatalom az összes teremtmények felett"

Egyedül Istent illeti meg az uralom és hatalom. Senki mást! Ti Máriát szó szerint istennőként tisztelitek...

"Szűz Mária egyedül talált kegyelmet Istennél"

Valóban? :D

"úgy önmaga számára, mint minden ember számára"

Minden ember számára Krisztus hozott kegyelmet, nem pedig Mária.

"A pátriárkák és próféták, az ószövetség összes szentjei nem voltak képesek elnyerni ezt a kegyelmet."

Ha nem lett volna Mária, Jézus akkor is megszületett volna.

"Szűz Mária adott létet és életet minden kegyelem szerzőjének, azért hívják őt a kegyelem anyjának, Mater gratiae."

Krisztus a földi élete előtt is létezett.

"Szűz Máriának adta át Fiát és vele együtt minden kegyelmet neki adományozott"

Átadta? Mit jelent az, hogy "minden kegyelmet"?

" Szent Bernát szavai szerint Fiával együtt Istennek egész hatalma is átadatott neki."

Teljesen egyértelmű, hogy itt Máriát éppen istennőve avatja a szerző. Istennek egész hatalmával bír Mária? Nincs bűntudatotok ezt kimondani?

"kegyelmeinek gondnokává és kiosztójává tette, úgy hogy összes kegyelmei és adományai Szűz Mária kezein mennek át"

Mária ad kegyelmet? Jézus hová tűnt a hitetekből.

"Azóta Szent Bernát tanítása szerint annál a hatalmánál fogva, melyet Istentől kapott, az örök Atya kegyelmét, Jézus Krisztus erényeit, a Szentlélek ajándékait annak osztogatja, akinek akarja, oly módon, akkor és oly mértékben, ahogyan akarja."

Hát itt a drága Bernát úrfi egyenesen a Bibliával megy szembe:

1Kor 12:4 A kegyelmi ajándékokban pedig különbség van, de ugyanaz a Lélek.

1Kor 12:11 De mindezeket egy és ugyanaz a Lélek cselekszi, osztogatván mindenkinek külön, amint akarja.

Tehát nem Mária osztogatja, hanem a Szentlélek. Vagy már a Szenlelket is kiikatattátok?

"Valamint a természet rendjében a gyermeknek atyja és anyja van, úgy a kegyelem rendjében az egyház igazi gyermekeinek kell, hogy Isten legyen az atyja, Szűz Mária pedig édesanyja"

Vagyis kell legyen egy Isten, akinek van egy "Istennő" felesége, és a hívő kezelje úgy, hogy ők a mennyei szülei... teljesen el vagytok deformálódva.

"de Szűz Máriával szemben nem tanúsít igazi gyermeki gyengédséget, az csaló, akinek csak az ördög lehet az atyja."

.....

Kedves Katolikusok!

Nekem nincs több kérdésem. Ebből a válaszból egyértelműen látszik, hogy:

1. Máriát istennőként kezelitek

2. Istennel egyenjogúnak tekintitek

3. Meghazugtoljátok Jézus szolgálatát, amikor azt mondjátok, Mária oszt kegyelmet

4. Meghazugtoljátok a Szentlelket, amikor azt mondjátok, a lelki ajándékokat Mária osztogatja

Borzasztó, és felettébb elszomorító, hogy mennyire bemocskoltátok a tiszta Krisztusi hitet, és az is, hogy nyíltan, egyenesen szembementek a Bibliával.

2020. dec. 30. 13:53
 23/51 anonim ***** válasza:
79%

Az a katolikus hivő, aki kimondja hogy Mária isten, az onnantól fogva eretnek és nem katolikus, mi ezt nem valljuk, ne írj olyat, ami nem igaz.

Hallgass a lelkiismeretedre..

Üdv

2020. dec. 30. 14:28
 24/51 anonim ***** válasza:
69%

De nézd, a kérdés katolikusoknak szólt első sorban, a Bibliában írva is

Pál levele Tituszhoz 3. fejezet 10:

" A szakadást okozó ember elől egy vagy két megintés után térj ki, "

Nem mi jöttünk ide vitatkozni, Isten áldjon meg minden jóval, a kérdés első sorban azoknak szólt, akik hisznek a szentekben.

Szűz Mária Isten nélkül semmi és Istenhez képest is semmi, de rajta keresztül lett emberré Krisztus, ha ő akkor nemet mondott volna, amit megtehetett volna szabad akarata szerint, akkor Isten nem lett volna benne emberré, Máriában. Minden teremtmény Istenhez képest semmi, de Isten mindenkinek azt és annyit ad, amennyit jónak lát, ettől még ő marad a végtelen alfa és omega és a teremtmény semmi marad.

Na most már Isten szent, egy másik példával ő tiszta víz. Ha egy tiszta vizet egy piszkos pohárba öntesz akkor a víz is koszos lesz, így ebből is mint hasonlat látható hogy Mária bűntelen szűz, Ádám és Éva első bűne nélküli ember lett, szűz minden bűntől is egyben.

Hogy ő miért lehetett szűz és bűntelen? Krisztus megváltó kereszt áldozata misztériuma által Isten megtehette és ezért megtette hogy Mária ilyen legyen, úgy mint ahogy egyeseket prófétává tett, mint Illést, stb. akiknek hatalmat adott. (Barsi Balázs ferences pap írása)

2020. dec. 30. 14:49
 25/51 anonim ***** válasza:
61%

+Javítás: bocsánat nem Barsi Balázs, hanem a szintén ferences Ágoston atya írta az utóbbi gondolatot:

[link]

A mai evangéliumi részlet azért illik a mai ünnephez, mert azt mondta az angyal Máriának, hogy kegyelemmel teljes. A szeplőtelen fogantatás hittitka a kegyelemmel teljességben nyer magyarázatot. Mária ugyanis Jézus Krisztus megváltói érdeméből volt mentes az eredeti bűntől. Isten megtestesült Fia, Jézus telve volt kegyelemmel és igazsággal (Jn 1,14), ezért méltó volt, hogy az ő anyja, Mária is egészen tiszta, bűntelen, azaz szeplőtelen legyen.

Már Duns Scotus János ferences teológus testvérünk (1270-1308!) megfogalmazta, hogy Decuit, potuit, ergo fecit = Illett, Isten megtehette, tehát megtette. 550 év kellett ahhoz, hogy az egyetemes katolikus teológiai gondolkodás felismerje, hogy nemcsak illett, hanem kellett is, vagyis szükséges volt, hogy Isten megtegye azt, hogy Szűz Mária fogantatásától kezdve mentes maradjon az eredeti bűntől. Az illendőségen kívül más oka is volt annak, hogy Máriának mentesnek kellett maradnia az eredeti bűntől. Szűz Máriát Isten alkalmassá akarta tenni arra, hogy minden akadályoztatástól és káros befolyástól mentesen, teljesen tiszta értelemmel és szabad akarattal tudjon dönteni arról, hogy elfogadja-e Isten akaratát, és ezzel eldöntse az egész emberiség és egyben a világmindenség sorsát.

Mária kiváltságos volta nem azt jelentette, hogy nem maradt meg a szabadsága. Sőt, teljesen tiszta tudat és minden korlátozástól mentes szabad akarat kellett ahhoz, hogy így döntsön az egész emberiség érdekében.

Mária eredeti épségében és telve Isten szeretetével tudott és mert igent mondani, mindentudás és előrelátás nélkül. Szűz Máriában egybeesett az Isten akarata és az ő személyes emberi akarata. Így vele és általa kezdődött meg üdvösségünk korszaka...

2020. dec. 30. 15:00
 26/51 A kérdező kommentje:
(Nem gondoltam át ezt a kérdést...) :D
2020. dec. 30. 15:04
 27/51 anonim ***** válasza:
13%

"Az a katolikus hivő, aki kimondja hogy Mária isten, az onnantól fogva eretnek és nem katolikus"

Akkor idézem neked Liguori Szent Alfonzot: "Istennek egész hatalma is átadatott neki." Mondd már meg nekem, akinek Isten egész hatalma átadatott, az micsoda, ha nem Isten?

"Szűz Mária Isten nélkül semmi és Istenhez képest is semmi"

Neked is őt idézem: "anya és Fia nemcsak osztozkodnak a hatalomban és dicsőségében, hanem hogy ez a hatalom teljes egészében csakis mindkettőjükben együttvéve lehet jelen". Szeretném kihangsúlyozni: ezen írás szerint Mária OSZTOZIK JÉZUSSAL A HATALOMBAN ÉS DICSŐSÉGBEN, sőt ez a hatalom CSAKIS MINDKETTEJÜKKEL LÉTEZIK. Mindkettejükkel, vagyis Jézus szerintetek nem birtokolhatja egyedül ezt az uralmat, csakis Máriával...

"ha ő akkor nemet mondott volna, amit megtehetett volna szabad akarata szerint, akkor Isten nem lett volna benne emberré, Máriában."

Ha Mária nemet mondott volna, akkor megszületett volna más úton a Megváltó. Nehogy azt mondjuk már, hogy Máriának köszönhetjük a megváltást.

"Minden teremtmény Istenhez képest semmi"

Kivéve Máriát? Mert nekem nagyon úgy tűnik: "mindezek a teremtmények Szűz Máriának is alattvalói"..."joggal illet meg téged, mint királynőt, az uralom és hatalom az összes teremtmények felett"

"Mária bűntelen szűz"

Egyetlen földi ember sem (volt) bűntelen Jézus Krisztuson kívül. Máriának ugyanolyan szüksége volt a fia megváltó áldozatára, mint Neked vagy nekem. Máriát Isten kiválasztotta erre a feladatra, de nem volt bűntelen. Az eredendő bűn miatt ő is ugyanolyan bűnös volt, mint egy közülünk.

"ahogy egyeseket prófétává tett"

Hogy jönnek ide a próféták?

"azt mondta az angyal Máriának, hogy kegyelemmel teljes"

A bűntelennek nincs szüksége kegyelemre. Mária Isten kegyelméből lett kiválasztott.

"nemcsak illett, hanem kellett is, vagyis szükséges volt, hogy Isten megtegye azt, hogy Szűz Mária fogantatásától kezdve mentes maradjon az eredeti bűntől"

Nem volt tőle mentes. Senki sem az. Az angyal pontosan azért köszöntötte úgy, hogy "kegyelemmel teljes". Ha mentes lett volna, akkor nem lett volna szüksége a kegyelemre.

"Szűz Máriát Isten alkalmassá akarta tenni arra, hogy minden akadályoztatástól és káros befolyástól mentesen, teljesen tiszta értelemmel és szabad akarattal tudjon dönteni arról, hogy elfogadja-e Isten akaratát, és ezzel eldöntse az egész emberiség és egyben a világmindenség sorsát."

Szűz Mária döntött a világmindenség sorsáról? Isten megváltó terve nem hiúsult meg volna azért, mert Mária nemet mond. Vagy szerinted igen?

"Így vele és általa kezdődött meg üdvösségünk korszaka..."

A különbség köztünk az, hogy én a "vele" névmás alatt Jézust értem, Te pedig Máriát...

2020. dec. 30. 16:20
 28/51 anonim ***** válasza:
70%

Nincs semmi baj a kérdéssel, egyesek csak simán gyűlölik a katolikusokat.

Amúgy észrevettem, hogy nem válaszoltam meg a kérdést.

J. R. R. Tolkien azért, mert az egyik leginspirálóbb személy számomra. Túlélt egy világháborút, hűségesen megvárta a szerelmét, hogy vele házasodhasson össze, művelt volt és mélyen vallásos, életével és műveivel mutatott példát.

2020. dec. 30. 18:22
 29/51 anonim ***** válasza:
68%

S milyen gyönyörű történeteket írt, engem "elvarázsolt" velük :)

2020. dec. 30. 19:07
 30/51 anonim ***** válasza:
70%
Engem is :) engem ezért inspirál, mert úgy hiszem, hogy az a szépség mélyen a személyéből fakadt. Lúthien és Beren (és Aragorn és Arwen) története mélyen a saját szerelemhez való hozzáállásából fakadt. Szerintem a történeteinek a nagyszerűsége és szépsége egy bizonyíték a mélyen megélt hit értékére.
2020. dec. 30. 19:25
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!