Szóval kedves emberek! A Mennyország, és a halál utáni élet, csak azok az emberek vágya, akik nagyon félnek a haláltól? És ezzel próbálják magukat nyugtatni?!
Nem mondtam, hogy nem lehet...
A feltámadással is ugyanez a helyzet. Jézus feltámadt, hiszen így szól a történet. Hogy a történet valóságos eseményt ír-e le, azt viszont bizonyítani nem tudjuk. De nem csak az a két véglet van, hogy a történet minden szava igaz és a valóságos eseményeknek megfelelő, vagy hogy az egészet csak kitalálták és semmi valóságalapja nincs. Én úgy gondolom, hogy itt emberek által valóságosan megélt és továbbhagyományozott történetekről van szó, amiket aztán bizonyos szempontok alapján szerkesztettek és egységbe foglaltak. Csak éppen az, hogy valaki valóságként él meg valamit, még nem megdönthetetlen bizonyíték arra nézve, hogy az élménye a fizikai valósággal is tényleg mindenben egyezik. Szóval ilyen szempontból vannak kétségeim, de mint szellemi valóságot, el tudom fogadni.
Ugyanez a helyzet: az, hogy emberek, vagy a történet lejegyzője valóságként él meg valamit, nem bizonyíték az adott dolog fizikai valóságára. Jobb ha megismerkedsz a szubjektív valóság fogalmával, és megkülönbözteted azt az objektív valóságtól. Lehet valami szubjektív valóság, miközben objektíve nem az.
Bocsánat, de ilyen racionális korban élünk. Te és az ajánlott videód is racionális érvekkel próbáltok operálni, de ezek azért finoman szólva nem mindig átütő erejű érvek. Pedig nem kellene erőlködni! A hitet nem kell mindenáron racionális érvekkel alátámasztani. Persze, tudom hogy az itt vitatkozó ateisták ezt várják el, de mióta akar egy hívő az ateisták elvárásainak megfelelni? Számomra például teljesen elfogadható érv a szubjektív meggyőződés. Ha azt mondod, hogy te személyesen meg vagy győződve arról, hogy Jézus feltámadt és él, akkor én felteszem a kezem, és azt mondom, hogy elfogadom az érved, nem tudok és nem is akarok vitatkozni vele. Azzal viszont már neked kell magadban elszámolni, hogy tényleg olyan megingathatatlan-e a meggyőződésed, ahogy állítod. Viszont amíg racionális érveket próbálsz hozni, amik vitathatók, mindig fog akadni valaki, aki vitatni is fogja.
:) én hiszek benne, hogy Jézus feltámadt. Ám szoktam olvasni filozófia könyveket, és nézni filmeket is, amik inkább még jobban megerősítenek a hittel :)
akkor csak az ateistáknak kell ilyen bizonyíték?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!