Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Csak keresztény teisták! Mit...

Csak keresztény teisták! Mit gondoltok ha az alábbi kérdéseket-kijelentéseket olvassátok el?

Figyelt kérdés

1. Az ember teremtette istent (ez kamu, szerintem a Biblia bizonyíték Istenre)

2. Az ember is csak egy állat. (Sztem az ember nem állat! Akkor ösztönből cselekedne, de mivel van szabad akarata, öntudata, ezért nem állat!)

3. Nincsen szabad akarat és a filozófia halott (ez a kettő is hülyeség, hiszen eldöntöttem, hogy saját akaratomból felteszem ezt a kérdést, és tudunk filozófiázni a dolgokról)

2020. aug. 28. 19:16
 1/6 anonim ***** válasza:
79%

"1. Az ember teremtette istent (ez kamu, szerintem a Biblia bizonyíték Istenre)"

Az emberek teremtettek isteneket, lásd görög-római mitológia például. Ettől függetlenül szerintem kell lennie Istennek, de Ő az én hitemtől függetlenül létezik. A Biblia természetesen nem bizonyíték Istenre. Akkor a Korán is az lenne Allahra, a Védák is Sívára, stb...

"2. Az ember is csak egy állat. (Sztem az ember nem állat! Akkor ösztönből cselekedne, de mivel van szabad akarata, öntudata, ezért nem állat!)"

Biológiai értelemben mondhatjuk igen, de szerintem szellemi szinten az ember több az állatnál.

"3. Nincsen szabad akarat és a filozófia halott"

Természetesen van szabad akarat, bár ezt nagyon sokszor befolyásolhatja számtalan dolog, s ilyenkor valamelyest azért csorbul. A filozófia halott kijelentés ökörség.

2020. aug. 28. 19:24
 2/6 A kérdező kommentje:

a filozófia halott Hawking jelentette ki. :)

Milyen vallásos vagy? Csak, mert mást írtál, de érdekes infókat írtál. Attól még hiszek a Bibliának, de nem szó szerint! És Jézusba is hiszek.

2020. aug. 28. 19:25
 3/6 anonim ***** válasza:
33%

1) ha látsz egy órát, nem gondolod, hogy az magától, a véletlen hatására állt össze. Ugyanígy a bolygónk és élővilága sem a részecskék véletlen rendeződésének eredménye.

2)jól megfogalmaztad, az ember miért nem állat. Mert szabad akaratunk van és nem (kizárólag) az ösztöneink vezérelnek.

3) Van szabad akaratunk, de az véges, nem minden körülmény rajtunk áll, sőt. Ezért dönteni kell:

"Az ember előtt ez a választás áll: vagy úgy fogja föl magát, mint aki szabad az egész világmindenségtől és csak Istentől függ; vagy pedig Istentől szabad, s ekkor a mindenkori körülmények rabjává válik." (Luigi Giussani)

2020. aug. 28. 19:46
 4/6 A kérdező kommentje:
Jaja. A semmi nem csinál semmit. A semmi nem csinál valamit. Tehát ja. Van Keresztény Isten :) Remélem! :) Már csak azt kellene bebizonyítani, hogy Jézus Krisztus mint történelmi személy, tényleg Isten fia. Én hiszek Bennük :) csak ha tudományos bizonyíték lenne, akkor lenyugodnék.
2020. aug. 28. 19:51
 5/6 anonim ***** válasza:
27%

Milyen tudományos bizonyítékra gondolsz? Inkább jogi, történelmi, logikai bizonyítással bizonyítható, hogy Jézus Isten Fia.

Bizonyítható-e a kereszténység igazsága?

„Ha az igazságról, különösen a vallás igazságáról esik szó, gyakran megkérdezik: „Be tudod bizonyítani, hogy a kereszténység tanítása igaz?” Általában azonban így fogalmazzák meg a kérdést: „Állíthatod-e száz százalékos biztonsággal, hogy a kereszténység tanítása igaz?”

Az első kérdésre ez a válasz: „Igen, be lehet bizonyítani, hogy a kereszténység tanítása igaz.” Ez természetesen nem jelenti azt, hogy mindenki elfogadja a bizonyítékot, akármilyen szilárd bizonyíték is az. A második kérdésre azonban az a válasz, hogy „nem, száz százalékos biztonsággal nem”.

Egyesek úgy érzik, hogy ez a „nem” őket igazolja. A baj csak az, hogy félreértik a bizonyíték természetét. Nem a tökéletes vagy abszolút bizonyosság jelenti a megoldást, ahogyan egyesek hiszik, hanem az a bizonyíték, amely az emberek közös véleménye szerint bizonyosságot ad, vagy ésszerű kétely nélkül elfogadható.

A történelem folyamán ezt tekintették a bizonyítás mércéjének a bíróságokon. Ha a bíró döntésre szólítja fel az esküdteket, akkor nem a bizonyosság, hanem a valószínűség alapján kell dönteniük, ami a feltárt bizonyítékokra épül, nem pedig a bűntény végignézésének bizonyosságára. Ha az esküdtek csak száz százalékos bizonyosság esetén döntenének, akkor sohasem hoznának ítéletet.”

Josh McDowell: Válaszok a keresztyén hitet vizsgáló nehéz kérdésekre

2020. aug. 28. 19:57
 6/6 anonim ***** válasza:

1. Embernek a keresztény vallás előtt is voltak Istenei. Elég a római,görög,egyiptomi,mezopotámiai és a japán Istenekre gondolni.

2. Az ember állat. Csak 1 külön állatcsaládba tartozik. De az érzelmek mint pl ami minket emberré tesz az nem egyedi és állatvilágba is fellelhető. A szabad akarat is. Csak annyi emberség nincsen bennünk hogy az utobbi kettőt bevaljuk mert biologiailag képtelenek vagyunk együtt érezni más fajokkal ami nagyban eltérnek tőlünk. Hol ott a keresztény vallás szeretetre tanít.

3. Ezt az idézetet nem szószerint kell érteni.

4. Gondoljuk tovább a szabad akaratot... menjünk vissza az édenkertbe. Isten mindent tud, mindent lát és hall, meg látja a jövőt. A bukott angyal megjelenik az éden kertjébe hogy rosszra csábitsa ádámt és évát. De Isten nem űzi ki a kigyót, hiába árulta el. Ádám és Éva bünbe esik, a boldog tudatlanság elmúlik és kiüzetik. Miért hagyta bemenni az ördögöt Isten ha tudta hogy megfogja őket rontani. Tervben volt, de akkor itt hol a szabad akarat... Kivéve ha a kigyó adta meg a tudás gyümölcsével azt?

Erre is utalhat a fényhozó cím.

Biblia is úgy írja le hogy Isten terveinek eleget KELL tenni, élj önmegtartó életet. De ha az önemgtartás az életedbe van, azaz olyanra veszed rá magad amit nem akarsz akkor hol van a szabad akarat?

2020. aug. 28. 22:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!