A Biblia mely részeit ajánljátok olvasásra, tanulmányozásra? 19/L
Nem kaptam egy kifejezetten vallásos nevelést, inkább nevezném spirituálisnak, mert a szüleim megtanítottak az alázatra, megbocsájtásra, szeretetre és a legtöbb, Jézus által is tanított és művelt dolgokra. Viszont soha nem volt konkrétan Jézus és vallás központú a dolog.
A külsőségekkel (betanult imák, úrvacsora, egyház rendszere) soha nem értettem egyet, vagy inkább nem tartottam fontosnak.
Viszont úgy érzem, hogy a Biblia tanainak áttanulmányozása segíthet a jobb életért, ezért szeretném, ha olyan részleteket írnátok le, amik konkrétan a mindennapok helyes megéléséről szólnak.
Nem hiszek különösebben Istenben, mint egy konkrét személyben, aki "bűntet", "megbocsájt", sokkal jobban tűnik átvitt értelemben értelmezhető dolognak... Na de ki tudja milyen irányba változik a dolog ha elkezdem olvasni a Bibliát. :)
Újszövetséggel kezdd, én is azt ajánlom. Ugye van a 4 evangélium, ebből három hasonlít egymásra (Máté, Márk, Lukács), ezek közül valamelyiket, és János evangéliumát. Utána az Apostolok cselekedetei, levelek.
Majd Ószövetségből a bölcsességi irodalom, Zsoltárok könyve, Prédikátor, Példabeszédek, Jób. Ajánlom még ízelítőnek Jónás könyvét! Vicces fazon volt. Majd Mózes I. II.-t se árt ismerni, vannak még nagy próféták is pl. Jeremiás, Ésaiás, Dániel.
Olyan Bibliát érdemes beszerezned, amiben megvannak a hivatkozások a Bibila más igerészeire, így sok összefüggést megláthatsz. Az újabb kiadásokból sajnos sokszor elhagyják! A régi Károliakban benne volt és a Kálvin Kiadós Károli standardban szintén megvan.
Nekem gyakori használatra egy Újszövetség/Zsoltárok könyve kombóm van, szintén Károli és hivatkozásos.
Így néz ki:
Ajánlok még olvasmányt is:
A vak hiten túl
Illetve ha bizonyítékokat szeretnél arról, hogy a "Jézus meghalt a bűneinkért" történet igaz, s nem a keresztény utókor erőltette rá a sztorira, akkor:
Dér Katalin: Próféciák a Messiásról (Kairosz Kiadó, 2018)
azt írja a szerző Bibliában kevéssé jártasaknak is szól, bár szerintem akkor igazán élvezhető, ha van legalább egy Újszövetség előismereted.
Szívesen segítek, ha van kérdésed.
Szerintem a mindennapok bölcsességét leginkább a Sirák fia könyvében lehet elég részletesen megtalálni, ami az alap héber gondolkodás szerint tanít (ennélkül jóformán értelmezhetetlen pl. a Felkent beszéde is).
Újjászületett, óegyház szerinti gondolkodásmódot a Hermász pásztora c. írásban, annak is a kezdő, tanító fejezeteiben lehet találni.
link:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!