Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A katolikus egyház miért nem...

A katolikus egyház miért nem kényszeríti a hívőket arra, hogy legalább 1 hónapban egyszer gyónjanak és magukhoz vegyék az oltári szentséget?

Figyelt kérdés
Ha Krisztus teste élet és lelki eledel, akkor elvárható volna tőlük...ha nyers erővel nem is, de pszichológiailag hatni lehetne a bűnösökre, hogy térjenek már végre meg a halálos bűneikből, ami beszennyezi az ő tisztaságukat és út az örök veszedelembe...

2020. júl. 18. 21:43
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
91%

Kényszeríteni nem lehet.

Honnan veszed, hogy a hívők nem gyónnak egyáltalán?

2020. júl. 18. 21:44
 2/18 A kérdező kommentje:

Van aki csak évente egyszer gyón vagy nagyobb ünnepek esetén. Igazából az lenne a normális, ha mindenki minden misén áldozna.

Én sem áldoztam minden misén...(de amúgy nem magamból indultam ki).

2020. júl. 18. 21:47
 3/18 anonim ***** válasza:
63%
Mert majd pont te mondod meg, hogy mi a normális, ugye? :D Te, aki kenyszeritesrol beszélsz... Nyugodtan rabizhatod a kétezer éves egyházra, hogy eldöntse, mi hogy legyen.
2020. júl. 18. 21:59
 4/18 anonim ***** válasza:
81%

Az nagyon szektás volna, szerintem az embereket inkább képmutatásra, szentségtörésre vinné rá az őszinte szembenézés helyett, ha ezt így előírnák.

Meg aztán, nincs sem teológiailag, sem dogmatikailag, sem a Szenthagyományban alátámasztva ilyen gyakorlat, márpedig az egyház nem kénye-kedve szerint rendelkezik a helyes hitgyakorlatról, vagy fogalmaz meg tanítóhivatali álláspontot.

2020. júl. 18. 22:09
 5/18 anonim ***** válasza:
52%
Nem figyel az ápoló és hozzáfértél a nethez?
2020. júl. 18. 22:09
 6/18 anonim ***** válasza:
79%

Vannak dolgok amiket nem szabad eröltetni. Katolikusként, gyakran gyónóként mondom, hogy a hit nem a vallásról szól. Mindenkinek szüksége van időre, ahhoz hogy megértse miről szól a szent mise. Van aki tudja, mégsem érzi és ez a baj.

Nem kényszeríthetsz valakit hogy szeresse a Tom & Jerry-t ha nem érdeklik a mesék (nyilván nem arra gondolok hogy az egyház es a vallás egy mese, biztos vagyok benne hogy IGAZ az evangélium).

Isten szabad akaratot adott az embereknek, ha ISTEN nem kényszeríti az embereket hogy szeressék őt, akkor az emberek hogyan kényszeríthetnék egymást? "nem nagyobb szolga uránál"

Jézus meghalt azokért akik megölték őt. Tudom, hogy mindenkit lát, de a legtöbb amit tehetek az az hogy imádkozom értük, és beszélek velük erről.

Tudniuk kell, hogy Isten mennyire szereti őket. A mise, az aldózás, a gyónás mind-mind a szeretetről szól. Ha valaki, elég hacsak egyszer, de megérzi Jézus békéjét, megbocsátását, áldozatát, szeretetét (akár gyónás, akár áldozás után vagy a kisszobaban elmondott ima közben) nem akar és nem hiszem hogy képes lenne elmenni Istentől.

2020. júl. 18. 22:14
 7/18 anonim ***** válasza:
85%

Egyfelől a katolikus hit tan bűnnek tekinti a kényszerítést.

Másfelől ez ellentmondana az ember természetének és a vallás természetének egyaránt.

Kényszerből lehet valamit végrehajtani hit és lélek nélkül, de a hitet kényszerből gyakorolni nem lehetséges. Ez olyan minthaélve akarnál halni, vagy halva élni.

2020. júl. 18. 23:44
 8/18 szp72 ***** válasza:
90%
A havi gyónás csak ajánlott, de nem kötelező. A Katolikus Egyház mindössze évi egyszeri gyónást és áldozást parancsol, de ezt nem nevezném kényszerítésnek. Végül is mindenki azt csinál, amit akar és csak Istennel kell majd elszámolnia, hogy miért nem tartotta meg az egyház parancsait. Én évente általában kétszer szoktam gyónni, adventben és nagyböjtben, illetve külön akkor, ha egy súlyosabb bűnt sikerül összehoznom.
2020. júl. 19. 00:52
 9/18 szp72 ***** válasza:
89%
Ja hogy az a kérdés, hogy miért nem parancsol gyakoribb gyónást, s miért nem fenyegeti jobban a híveit a pokol tüzével? Talán azért, mert egy normális Istenből indul ki, s nem egy degeneráltból.
2020. júl. 19. 01:05
 10/18 Prókátor ***** válasza:
85%

A havonkénti gyónás ajánlott, de mindenkinek magának kell tudnia. Egyébként is a gyónás pozitív visszacsatolással működik: minél többször gyón valaki, annál többször van szüksége gyónásra. Ez nem azt jelenti, hogy amint elkövet valaki valami apróságot, azonnal gyónnia kell, hanem sokkal inkább azt, hogy kevesebb bűnös dolgon siklik át az ember. Ez végső soron az ember jobbulásához vezet, de semmiképp sem lehet kötelezővé tenni, mert ennek alapja egy megfelelő lelki hozzászólás, ami ugyan tanulható, de nem mindenki képes rá.

Én a leggyakrabban általában 2-3 hetente szoktam gyónni valamikor.

2020. júl. 19. 11:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!