Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit jelent a "szabad akarat"?

Mit jelent a "szabad akarat"?

Figyelt kérdés

Kezd az az érzetem kialakulni, hogy ez mindössze annyit jelent, hogy életünk során néhányszor - vagy épp sokszor - döntéshelyzetbe kerülünk, ahol meghatározott számú választási lehetőség áll rendelkezésre (tehát mi magunk nem találhatunk általában "harmadik utat").

Ha ez valóban így van, nem "gyér" a dolog egy kicsit?

2020. júl. 4. 21:00
 1/7 anonim ***** válasza:
23%
A szabad akarat a döntés szabadságát adja meg, de döntöd el mit akarsz, még ha fel is adod a szabad akaratod akkor is megmarad csak más akaratát cselekszed. Ha nem lenne szabad akaratod azt csinálnád amit mondanak és mást nem.
2020. júl. 4. 21:41
 2/7 anonim ***** válasza:
48%

Azt jelenti, hogy az életben nem korlátoz mindenben a Teremtő,

Viszont vannak korlátok, amit erkölcsi korlátoknak hivunk, mert jobban tudja, mi az ami a boldogság, és az egységes társadalom működéséhez járúl hozzá. Ez sem nehéz, csak most gondolják némelyek, mert annyira megszokott a világon némely tilos dolog, hogy elképzelhetetlennek tartják némelyek, hogy megszünnek és anélkül úgy gondolják, nem élet az élet, vagy nem lehet az nélkül élni.

Végeredményben csak azt nem szabad megtenni, ami megosztottsághoz, és a Társadalom és a családok felbomlásához, hanyatlásához vezetnek,

2020. júl. 4. 21:53
 3/7 anonim ***** válasza:
77%

Dönthetsz Istent vagy sátánt választod-közép út nincs. Tehát ellébecolni a kettő között nem tudsz. Még ha azt hiszed, hogy tudsz, akkor sem.

A keskeny út: Istent jelöli, a tágas: pokol felé vezető út Sátán rabszolgájaként.

2020. júl. 4. 21:54
 4/7 yesyesyes ***** válasza:

Lám elődbe adtam ma néked az életet és a jót: a halált és a gonoszt. 5Móz.30,15

Bizonyságul hívom ellenetek ma a mennyet és a földet, hogy az életet és a halált adtam előtökbe, az áldást és az átkot: válaszd azért az életet...5Móz.30,19

Íme a szabad akarat...

2020. júl. 5. 19:27
 5/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Rendben, akkor máshogy kérdezem. A 4. is hozott egy jó példát arra, amit megfogalmaztam: egy olyan döntéshelyzetről van szó, amit nem másíthatunk meg. ("élet vagy halál"). Egyrészt, nincs hatalmunk kikerülni vagy megmásítani ezt a döntéshelyzetet, másrészt, ki az, aki ép elmével a "halált" választaná? Nyilván senki, szóval számomra mégsem tűnik olyan szabadnak a dolog.

Lesarkítottam kicsit a dolgokat, de ez lenne a lényeg. (Nem áll szándékomban senkit megbántani, csak ezt a kérdést én nem tudom feloldani magamban).

2020. júl. 5. 19:34
 6/7 anonim ***** válasza:

Dehogynem, vannak akik a halált válasszák, ne erre az életre gondold ezt a részt hanem a másodikra, itt kb mindenki meghal kivéve a végén nem, hanem a másodikra itt jelenleg a földi életeddel döntöd el hogy másodjára örökké élsz vagy örökké halsz, engedelmes vagy vagy engedetlen.

A Sátánisták szerintem tudják hogy a halált választják, vagy vannak olyanok akik itt a földi életükben pénzért sikerért hírnévért eladják magukat, itt ugyan élnek egy darabig de utána végleg meghalnak.

A döntést valóban nem tudod kikerülni de te döntöd el, hogy akarsz e élni vagy sem.

"ki az, aki ép elmével a "halált" választaná?" Kevesen vannak ugyan, de hát ezért van a sok felekezet, meg manipulálás, meg csalás, hogy ha tudatosan nem is választanád a halált ,tudatlanul mégis azt válaszd, közben pedig azt hiszed az életet választottad. Sátán így viszi a kárhozatra az emberek tömegét.

2020. júl. 8. 07:57
 7/7 anonim ***** válasza:

Sziasztok! A Kérdező 5.hozzászólásához, miszerint "mégsem tűnik olyan szabadnak a dolog" -egy gondolat: Nincs abszolút szabadság a világban. Ezt tudomásul kell venni. Az anarchia elkerüléséhez szükség van törvényekre. Aztán ott vannak a természeti törvények, pl a gravitáció, vagy a saját fizikai testedet működtető törvények - ezeket sem szegheted meg következmények nélkül.

Így a 4. átal idézett 5.Mózes 30:19 esetében is arról van szó, mint ha a 10.emeleten kiállnál az erkélyre és azt mondanád: Nekem ne mondd, egy gravitáció!

Szóval igen, válaszd az életet, azaz engedelmeskedj Istennek. A szabad akarat ebben áll, hogy ezt eldöntheted: engedelmeskedsz és élsz, vagy nem és akkor meghalsz (vagyis elveszíted az örök élet reménységét is).

2020. júl. 8. 15:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!