A korai kereszténységben volt eleinte reinkarnáció-hit?
Jelen volt a korai kereszténységben, illetve a Bibliában a lélekvándorlás tana valamilyen formában? Úgy tudom, vannak, akik így gondolják, de Órigenész egyházatyán kívül nem nagyon hoznak fel mást ennek igazolására.
Erről bővebben valaki?
9/9
Nem veszem bántásnak. Fura, egyébként akár én magam is írhattam volna a válaszod.
"egy valamit elfelejtessz."
Nem hogy elfelejtettem, de nem is tudtam róla. Feltételeztem, hogy olyan jön ide válaszolni, aki ért is az adott témához.
"Segits nekik rávezető kérdésekkel, vagy érvekkel abból, amit már ismernek."
Ha érvelni kezdenék, nem inkább az tűnne kioktatásnak? :) Nem, én inkább szerettem volna megismerni az ő érveiket, mert gyakran hallom-olvasom, hogy hangoztatják, hogy a korai keresztények hittek a lélekvándorlásban, azonban ezt egyértelműen alátámasztó bizonyítékot nem szoktak felhozni. Ezért vagyok kíváncsi, mi alapján hiszik mégis.
13.
Köszönöm, egy ideje fontolgatom is a kötet beszerzését, bár más okból :)
Én azért nem irok ki kérdéseket, mert nem értek egyet azzal, hogy ilyen módon prédikáljak. Inkább maradok egy válaszadásnál, amiben esetleg, szoktam rávezető kérdéseket érveket irni.
Igen sokan vannak akik valamilyen módon, csak hallomásból tudnak érvelni egy egy témában, ahogy mondták nekik. Sajnos nem tanitják meg az embereknek úgy megvédeni a Biblia igazságait, ahogy Jézus tette, a Tanitványaival, és azok a késöbbi tanitványokkal.
Tény, hogy vannak itt olyan emberek is, akik Teológiai iskolát végeztek.
Azonban azt sokan tudják, hogy ez a fajta Iskola a világban lett felállitva, Isten szelleme pedig a gyülekezetekben működik, mert ott kell oktatást adni a nyáj mindenegyes tagjának, kivételezés nélkül.
Sajnos abba ahibába estek, amiben a Farizeusok, hogy iskolákat alapitottak, és hatalmakat gyakoroltak a népen, mint ha többet érnének Isten szemében, mint akiknek oktatniuk kell Isten szavát. S hivatkoznak is erre az oktatási intézményre.
Ezért nézték le Jézus tanitványait is, mert Ők nem kaptak ilyen oktatást, és nem tartoztak a felső tizezerhez.
Jézus pedig mindnkivel kivétel nélkül megakarta tanitattani a keresztény életet, hogy egységesen éljék, és járják ezt az utat.
Neten is olvasható, mindenképpen megéri, hiszen ezekben láthatjuk, hogy a legkorábbi keresztények miként értelmezték a krisztusi tanítást. Sok manapság "divatos" hamis tant ki lehet ezekkel szűrni, melyek kitalálói előszeretettel hivatkoznak az első keresztényekre, pedig ezen írásokból látható, hogy semmi közük hozzá.
A korai bibliai iratok között voltak reinkarnációs tanok is, nyomokban.
Később ezt kiszűrték (apokrif lett belőle).
17.
Szeretném, ha konkrét iratot is említenél, mert tudtommal az apokrifek között nincs ilyen. Egyébként az apokrifek nem véletlenül nem lettek kanonikusak, jó részük később keletezett, mint az Újszövetség többi könyve. Ennek ellenére az egyház tanulmányozza ezeket, itthon pl. a Szent István Társulat adott ki több újszövetségi apokrif fordítást egy kötetben, tehát még azt sem mondhatjuk, hogy "elsumákolják", letagadják.
Sajnos nem tudok többet róla, ennyit olvastam valahol. Lehet, hogy olyan irat, amit végül nem válogattak be a Bibliába.
Jézus életébe belefért volna, hogy járjon keleten is, és ott is tanuljon.
19.
Értem. Azért köszönöm, hogy válaszoltál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!