Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Milyen vallású legyek?

Milyen vallású legyek?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Nem vallasos csaladban elek, igy nem vagyok megkeresztelve. A szuleim orvosok, ok meg vannak keresztelve de ugy dontottek, hogy engem es a tesvereimet nem fognak vallasos neveltetesben reszesiteni. Ez nem is zavart sosem, viszont kb egy eve 17 evesen ugy ereztem hogy nekem ez igy nem teljesen jo. Valamilyen megmagyarazhatatlan erzesem van, hogy hinni szeretnek valamiben. Mar hiszek is, de nem tudom miben meg😅 Ezert olyan furcsa ez. Semmi konkret elkepzelesem nincs, hogy melyik felekezethez szeretnek tartozni, mivel alig tudok roluk valamit. Annyival vagyok tisztaban amennyit tortenelmen tanultunk. Nem azt varom, hogy ti mondjatok meg melyik vallast valasszan, eleg lenne ha mondanatok par szot a vallasotokrol es arrol hogy hogyan befolyasolja a mindennapjaitokat. Egyaltalan nem vagyok problemas, viszont szerintem nincs olyan vallas aminek legalabb egy parancsolatat ne szegte volna meg meg ( na persze nem ember oles meg ilyesmik ). De amint ratalalnek a vallasomra betartanam oket es ezek szerint elnek tovabb. Ket honapja elvesztettem egyik szerettemet, azota egyre erosebb bennem ez az erzes. Bocsanat ha erthetetlenul irtam, remelem azert tudtok segiteni😊

Koszonom szepen elore is!

18/L

2020. máj. 20. 22:49
1 2 3 4 5
 21/44 anonim ***** válasza:
38%

4-es és 6-os vagyok. Szerintem Istent ne az egyházakba és a gyülekezetekbe keresd. Mindenről győződj meg saját magad és olvasgasd a Bibliát! Ahogy az Apostolok cselekedeti írja: Isten nem a templomokban van, ő ott van mindenhol. Ha megtudod mi Isten akarata és cselekszed azt, akkor nincs szükséged vallásokra és templomokra.

Ha mégis egyházat akarsz, akkor ezért le leszek pontozva, de nem ajánlom és se a katolkius vallást. A búcsúcéduláknak már régen vége van, de attól még szenteket imádnak és a miséken többségében a saját teológiai álláspontjukat hangoztatják a Biblia helyett (pl. Szentháronság, szabad akarat), amik akár igazak is lehetnek, de a Bibliának nem ez a fő üzenete. Ezen kívül nem tudom hol laksz, de ahol én lakok a közösség nagy rész öregekből áll, szerintem egy misén nagyon magányos lennél. Én is 18 éves vagyok, amikor iskolamisére kellett mennem azt vettem észre tényleg csak öregek vannak (akik sokszor nem is gondolják komolyan, csak hagyományból mennek) és ha van is fiatal, akkor ős is olyanok, hogy a szüleik kötelezik őket. Plusz sok olyan embert láttam már közöttük, akik azt hitték egy gyónás miatt meg van bocsátva minden bűnük és emiatt öntelten viselkednek. A reformátusokat és az evangélikusokat nem ismerem annyira, de velük szerintem nincs ennyi baj, bár biztos vagyok benne, hogy egy idő után bennük is találsz hibát. Az olyan szektákat sem ajánlom, mint a Hit Gyülekezete, a Jehova Tanúi vagy a Szcientológia. Tele vannak félremagyarázásokkal, sokszor "kiszűrik a szúnyogot, de a tevét lenyelik" és néha túlságosan politizálnak (pl. Hit Gyülekezete: áldjuk meg a stadiont).

2020. máj. 21. 11:20
 22/44 anonim ***** válasza:
35%

Tehát számodra más hitének tiszteletben tartása azt jelenti, hogy #11-es hozzászólásodban általában teljesen alaptalanul mocskolod a katolikusokat és a katolikus egyházat. Ez is egy nézet.

Érdekes, hogy saját hitedről (bár nem derült ki felekezeted) csak úgy tudtál bármi pozitív dolgot írni, hogy mellette erősen negatív fényben tüntetted fel a katolikusokat, sokszor hazudva róluk.

Isten mentsen meg engem, s a kérdezőt is attól a felekezettől, ahol te vagy.

2020. máj. 21. 11:22
 23/44 anonim ***** válasza:
35%

Nem vagyunk tökéletesek sem teológusok.

Amúgy katolikusnak kereszteltek és olyan suliba is járok. Nem alaptalan teljesen, hogy nem ismerem. Csak tükröt tartottam.

Személyeskedés pedig nem az oldalra való.

2020. máj. 21. 11:28
 24/44 anonim ***** válasza:
41%

11:22

Ez nem tudom, nekem írtad- e de én nem vagyok egyenlő a 11-eseel. Itt senki nem mocskolta a katolikusokat, csak elmondtuk a vallás hibáit. Minden egyházban vannak valóban Istent követő emberek és minden egyháznak vannak hibái.

2020. máj. 21. 11:46
 25/44 anonim ***** válasza:
51%
En hasonlókeppen voltam. Már gyermekkoromban is tanulmányoztam a vallasokat, ez később se maradt el, de aktívan nem gyakoroltam semmit, mert valahogy nem tünt reálisnak, 'ertelmesnek', egyik sem. Aztan később teljesen véletlenül egy muszlim orszagba koltoztem munka miatt, ahol rövid időn belül egyszer csak mintha minden klappolt volna. Így vettem fel az iszlámot, elhamdülillah. Nem azt mondom, hogy na akkor legyél muszlim, hanem csak arra biztatlak, hogy mindenhol nézz korul, meg ott is, ami esetleg elsore kivul esne a komfortzonadon. Ha mást nem, legalább tanulsz valami újat :)
2020. máj. 21. 11:50
 26/44 anonim ***** válasza:
72%

Szia, én katolikus vagyok.

Említetted a búcsúcédulákat, de megnyugatlak, ma senki nem árul ilyesmit. Igen, volt ilyen megtévelyedés az egyházban, de gondolom azt is tanultad törin, hogy a tridenti zsinaton helyreállították a katolikus tanítást. :)

Szeretettel ajánlom neked Hodász András atya youtube videóit, ő egy nagyon jófej katolikus pap:

https://www.youtube.com/channel/UCk9DQZPpHdu3fl3c9Din1QA

2020. máj. 21. 12:17
 27/44 anonim ***** válasza:
75%

Szia!

Ha a keresztenyseget valasztod, Magyarorszagon 4 fo felekezet van: a romai katolikus, az ortodox, a reformatus es az evangelikus.

Mindegyikbe bele lehet kotni (!), de mindegyiben sok Istent kereso, oszinte hivo (es pap, lelkesz) van.

A katolikus vallas misztikusabb, melyebb, koltoibb, muveszibb, kifinomultabb. A misek es a vallasgyakorlas inkabb lelki szinten hat, a szep imak, a tomjenillat, az, hogy tobbet "mozognak", keresztvetessel, terdelessel stb is kifejezik a lelki folyamatokat. Sokkal tobb "kellek" van, rogzitett imak, szimbolumok. A lelki elet minden rezdulesere van valami "receptjuk". Hatranya, hogy nagyon szovevenyes, es nagyon szigoruan vett szabalyrendszere van (pl. elvileg minden heten kotelezo misere jarni, rendszeresen papnak gyonni). Nem kell viszont azonnal a mely vizbe ugrani senkinek, misere elmehet akarki es reszt vehet rajta, ha akar, evekig. Probald ki. A bucsucedulak miatt ne aggodj, azokat a problemakat, amik miatt a reformacio elindult, a katolikus egyhaz azota mind korrigalta. (Nem katolikus vagyok egyebkent.)

A reformatus inkabb az ertelmen keresztul hat, kicsit olyan egy istentisztelet, mintha iskolaba mennel. Puritan, vegtelenul leegyszerusitett - aminek elonye, hogy a lenyegre koncentral, nem terhel tul, hanem majdnem mindent a sajat lelkiismeretedre biz, tehat "kezdoknek" elvileg jobb. Hatranya, hogy egy kicsit talan unalmas, ez egyenfuggo is, hogy ki milyen egyhazban erzi jol magat. Mivel nincs bevett liturgia, szertartasok, tobb mulik az adott lelkesz kepessegein, szemelyisegen, mint a katolikusban. Szabadabbnak erzi magat az ember mindenkeppen.

Az ortodoxrol semmit nem tudok, sajnos.

Az evangelikus a katolikus es a reformatus kozott van valahol, de inkabb a reformatushoz all kozel, nagyon jol ki is jonnek egymassal. Szerintem elso latasra nem is talalsz lenyeges kulonbseget - azert ha jobban megnezed, az evangelikusoknak van liturgiajuk, igazabol a katolikus vallas egyszerusitett valtozata. Nekem a 3 kozul az evangelikus tetszik a legjobban, mert modern, sallangmentes, emberi. Hatranya, hogy kevesen vannak, tehat nem minden varosban van templomuk, vagy ha van, kicsi.

Szerintem probald ki, egy-egy vasarnap, ha van lehetoseged, mindharmat. Sok fugg attol is, helyi szinten mi van, papiron mindegyikben vannak fiatalok is, csak meg kell oket talalni! Es feltetlen olvass is utana, es beszelgess masokkal, a keresztenyseget nem lehet olyan egyszeruen megerteni, de nem is kell sietni. Pozitiv, hálás lelkiallapotot es lelkierot ad annak, aki fogekony ra, emellett sok oromet es elmenyt. Mindharom fajtaja.

2020. máj. 21. 13:04
 28/44 anonim ***** válasza:
16%

Ha a búcsúcédulákon kiakadtál, akkor csak olvasgasd a Bibliát, és olyan dolgokat találsz benne, ami miatt rövid időn belül le fogod tenni.

No offense, de én azt gondolom, az ábrahámi vallások óvodásoknak valók. Azoknak, akik valami szerető atyaúristent keresnek, aki esténként megsimizi a buksijukat, és ettől jól érzik magukat.

Azok, akik felnőttek, továbblépnek erről a pontról. Nekik valók a buddhizmus különféle ágai, beleértve és hangsúlyozva a théraváda buddhizmust, a mahájána buddhizmust (zen buddhizmus), vadzsrajána buddhizmust, valamint a védánta, főképp az advaita-védánta.

2020. máj. 21. 13:50
 29/44 anonim ***** válasza:
8%

"amint ratalalnek a vallasomra betartanam oket"

hmmm ... akkor atytól tartok, se a zsidó, se semelyik keresztény vallás nem való Neked, mert a 10. parancsolat:

" Ne kívánd felebarátod házát! Ne kívánd felebarátod feleségét, se szolgáját, se szolgálóleányát, se ökrét, se szamarát és semmit, ami a felebarátodé!"

Képesnek érzed magad, hogy még csak meg se kívánd?

Ami a Biliát illeti, tudni kell, hogy nagyon sok bene az allegória, sokszor nehéz megérteni, hogy valójában mirõl is van szó. Aki ehhez lusta, az valóban óvódásnak fogja találni, ahogy korábban írta valaki.

A távokeleti valások valóban nehezen hozzáférhetõk (spirituális értelemben) nyugati ember számára, de nem lehetetlen vállalkozás.

2020. máj. 21. 14:39
 30/44 anonim ***** válasza:
15%
Ha gondolkozni kell ezen, akkor a legjobb dolog neked az ateizmus. 2020-ban az egyetlen értelmes nézet.
2020. máj. 21. 16:00
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!