Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Az ősrobbanás elmélet olyan,...

Az ősrobbanás elmélet olyan, mint a teremtés? Előtte nem volt semmi? (Csak a Jóisten? )

Figyelt kérdés

2019. dec. 23. 07:22
1 2 3
 21/30 MrPifta ***** válasza:
100%
Más tudósok szerint pedig lehetséges, hogy előtte egy másik világ létezett, ami összeomlott 1 kis pontba (nagy reccs), és innen indult újra minden. Ez többször is előfordulhatott.
2019. dec. 23. 20:11
 22/30 anonim ***** válasza:

"és innen indult újra minden."

Ez egy régi elképzelés, már megcáfolták.

A mi világunkban biztos nem lehet ilyen.

2019. dec. 23. 20:16
 23/30 anonim ***** válasza:
91%
Az Ősrobbanás nem olyan értelemben kezdet, hogy az időt az indítja el, hanem az idő indulását hívjuk Ősrobbanásnak (nem ok-okozat). Az Ősrobbanás előtti állapot úgy értelmezhetetlen, mint a hely, ami északabbra van az Északi Sarknál.
2019. dec. 23. 20:38
 24/30 szp72 ***** válasza:

@ "a tudomány jelenlegi állása szerint a világ a teljes szétesés állapota felé tart"

-"Ez így hülyeség, a tudósok 𝐧𝐞𝐦 ezt mondják."

A teljes szétesés alatt azt értettem, hogy úgy szétesik, hogy soha többet nem képes újból bonyolultabb agyagszerkezeteket alkotni. A tudósok hőhalálnak mondják ezt.

@ "Arról nem is beszélve, hogy pl. a protonok lehetséges, hogy nem esnek szét."

Lehetséges. De ha beáll a hőhalál, akkor az anyag soha nem képes bonyolultabb-összetettebb szerkezetbe rendeződni.

@ "Addig igaz, hogy visszafelé sose jár... bár ki tudja? Mi történik pl. a fekete lyukban?"

Igen valójában senki se tudja. Elképzelhető, hogy nincs hőhalál képessége az anyagnak, csak emberré fejlődés képessége. Erre mondtam, hogy ügyes kis anyag ez.

@ "Mindegy: a világunk órája előrefelé jár, és úgy néz ki, hogy sose fog leállni."

Ha beáll a hőhalál, akkor gyakorlatilag már nem történik és nem történhet semmi. Vége.

@ "Egyszer már megtette. Benne van a lehetőség, hogy megteheti máskor is."

Ha nincs hőhalál, ha nincs szétesés, csak a végtelen bonyolódás, akkor szükségszerűen újból és újból létrejön az értelmes ember. De újból mondom: Ügyes kis anyag ez, nem tud véglegesen szétesni, csak néha emberré összeállni.

@ "Esetleg valami érvet mondanál erre? Mert így igen hülyén hangzik."

Igazából nincs jobb érvem, akár mennyire is hülyének érzed. Lehet hinni abban, hogy az anyag véletlenül olyan, hogy képes emberré alakulni, viszont véletlenül sem tud egy megfordíthatatlanul szétesett állapotba kerülni. Szerintem ez nem túl okos hit, de te hihetsz benne ha akarsz.

2019. dec. 26. 04:12
 25/30 A kérdező kommentje:

Azt tudjuk, hogy a csillagok "fejlődése során" keletkeznek neutron csillagok, majd ennél jóval sűrűbb fekete lyukak, további "fejlődés": a szuper masszív fekete lyukak. Vajon innen nincs "további fejlődés"? (Nem tudom, mennyire tudjuk, hogy ezek milyen részecskékből állnak. )

Nem lehetséges, hogy ezek egy hihetetlenűl nagy energia ponttá esnek össze? (Lásd E=M x C^2).

És itt kezdődik menden előlről?

2019. dec. 26. 12:10
 26/30 A kérdező kommentje:
#...hihetetlenül nagy energiájú...
2019. dec. 26. 12:12
 27/30 anonim ***** válasza:
100%

"Azt tudjuk, hogy a csillagok "fejlődése során" keletkeznek neutron csillagok, majd ennél jóval sűrűbb fekete lyukak, további "fejlődés": a szuper masszív fekete lyukak. Vajon innen nincs "további fejlődés"? (Nem tudom, mennyire tudjuk, hogy ezek milyen részecskékből állnak. )

Nem lehetséges, hogy ezek egy hihetetlenűl nagy energia ponttá esnek össze? (Lásd E=M x C^2).

És itt kezdődik menden előlről?"

Önmagában a fizika törvényei lehetőséget adnak az összeroppanás forgatókönyvére ugyanúgy, mint a szétesésnek. A dolog azon múlik, hogy milyen az Univerzum görbülete, és hogy hogyan aránylik egymáshoz az anyag (aminek a gravitációja összehúz) és az úgynevezett sötét energia (ami a tágulás felé hat). Jelen kozmológiai mérések szerint nincs elég látható ill. sötét anyag, hogy a tágulást hosszú távon megfordítsa.

2019. dec. 26. 16:08
 28/30 anonim ***** válasza:

"A teljes szétesés alatt azt értettem, hogy úgy szétesik, hogy soha többet nem képes újból bonyolultabb agyagszerkezeteket alkotni. A tudósok hőhalálnak mondják ezt."

Értem, de ez a világunkban másképp működik.

Ha egy tartályban csinálsz hőhalált, akkor tényleg ott a vége mindennek - viszont a világunk tágul.

Legalább ötször volt már benne hőhalál.

Azonban, ahogy tovább hűlt, valamilyen anyag mindig kifagyott egy ponton, és ezzel megtört a hőhalál, kezdődött minden elölről.

Könnyen lehet, hogy ez így lesz a következő hőhalál után is, erre Dávid Gyula is hozott egy lehetséges példát.

"Igazából nincs jobb érvem, akár mennyire is hülyének érzed. Lehet hinni abban, hogy az anyag véletlenül olyan, hogy képes emberré alakulni, viszont véletlenül sem tud egy megfordíthatatlanul szétesett állapotba kerülni."

Ez nem hit, hanem bizonyított dolog. Mármint az utolsó lépés: hogy nem tud véglegesen szétesni, az csak valószínű.

"Szerintem ez nem túl okos hit"

Ez nem hit.

Viszont a tied: az, hogy az anyag nem képes bonyolult szerkezetekbe összeállni (miért is?) - viszont egy szellem, na az aztán képes magától (miért is?):

na, szóval 𝐞𝐳 a hit.

2019. dec. 26. 17:12
 29/30 A kérdező kommentje:

Titus Pullo

Azért még visszatérek az alapkérdéshez.

Az ősrobbanás elméletét elsőként egy belga katolikus pap, Georges Lemaître 1927-ben alapozta meg, Einstein relativitáselméletéből vezette le: hogy a világegyetemnek tágulnia kell, különben a gravitáció hatására összezsugorodna.

Fred Hoyle, egy brit tudós úgy vélte, Lemaître és hívei nem tudnak szabadulni a Teremtés könyvének hatásától, és egy 1949-es rádióinterjúban lekezelően „nagy bummnak” (Big Bang) nevezte el az elmélet. Az angolban máig ez a

szó használatos.

Ennyit arról, hogy nincs köze a kérdésnek a valláshoz.

Másrészt egy valahol olvastam, hogy rádióteleszkópos vizsgálatok szerint tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy a mi univerzumunk egy másik univerzumot érintett, vagy súrolt.

Ez erősen valószínűsíti a multiverzum elméletet.

Ezesetben megvan az a "látható ill. sötét anyag, hogy a tágulást hosszú távon megfordítsa".

Sőt lehet magyarázat a sötét erőre is.

2019. dec. 27. 01:42
 30/30 A kérdező kommentje:

Rosszul fogalmaztam: Ezesetben megvan az a "látható ill. sötét anyag", amely a szupermasszív fekete lyukaknak egy újabb "fejlődési szakaszt" biztosíthat.

Valami olyasmit feltételezek, hogy míg a fekete lyukakban rendkívűl sűrűn anyagi részecskék léteznek -minden ismert fizikai törvényszerüséget áthágva, a további "fejlődés", a gravitáció további növekedése egy ponton túl a részecskék energiává alakulását okozza. (Lásd: E=M x C^2) S ezzel megtörténik az ősrobbanás.

2019. dec. 27. 02:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!