Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Jehova tanúi hamis tanításai...

Jehova tanúi hamis tanításai csak a hitükben gyenge keresztényekre vannak hatással?

Figyelt kérdés
2019. dec. 20. 23:58
1 2 3 4
 11/39 anonim ***** válasza:
37%

"Biblikus... benne sincs a Bibliában. Egy igét mutass, ami szerint a Szentlélek egyenrangú az Atyával. Egyetlen egyet."

Olvasd nyugodtan vissza a több tucat kérdést, ami ezzel foglalkozik, semmi sem tiltja neked. Ja de. Az őrtorony. Bocs, az nem az én hibám.

"Azt meg egy szóval sem írtam, hogy az én érdemem lenne, Krisztus szerint akit nem vonz az Atya az nem jöhet hozzá."

Bírom, mikor leírtok valamit, utána van képetek tagadni. Azt írtad, kifejlesztetted magadban. Ergo egy ilyen hazug emberrel, aki a társulatnak ennyire jó tanítványa a hazugságban, én nem foglalkozom, disznó elé nem dobok gyöngyöt.

2019. dec. 21. 14:33
 12/39 Közveszélyes Kontár ***** válasza:
0%

Jehova tanúi hamis tanításai csak a hitükben gyenge keresztényekre vannak hatással?"

kikrol szol a kerdes?

altalanosagban emberekrol vagy keresztenyekrol?

mert konkretan szoszerint kerdest tekintve valoban egy Tanu csak gyengehitu keresztenyekre lehet barmilyen hatassal a keresztenyek kozul

viszont emberek mar sokkal tagabb fogalom,

nem tul "kedves" de hogy a szonal maradjunk

gyengebb "elmejuekre" vannak hatassal

nem a hatarozott celtudatosakra legyenek azok barmilyen hivok vagy hitetlenek

de ez minden egyeb ilyen szektara igaz

ahogy irtam egy kerdesnel, az emberek tobbsege meghozza nem csak a gyengeelmejuek... vagyik a kivalasztottsag tudatra

2019. dec. 21. 14:43
 13/39 anonim ***** válasza:
0%

"Vagy cáfolom a háromságtant, bár ahhoz az egyháztörténet is elég."

Csak néhány igevers ehhez a gondolatodhoz a háromságtannal kapcsolatban. Máté 3:16-17

És Jézus megkeresztelkedvén, azonnal kijöve a vízből; és ímé az egek megnyilatkozának néki,

és ő látá az Istennek Lelkét alájőni mintegy galambot és ő reá szállani. És ímé egy égi hang

ezt mondja vala: Ez amaz én szerelmes fiam, a kiben én gyönyörködöm.

Jesua (Jézus) bemerítésének összefüggésében nem látunk háromnál több személyt. Jesua

személyében látjuk a Fiút; látjuk a Szentlelket, aki egy galamb testének formájában száll alá;

az Atya pedig hallható hangon keresztül van jelen, amely az égből száll alá, ezt mondván: Ez

amaz én szerelmes fiam, a kiben én gyönyörködöm.

b. Máté 28:19

Elmenvén azért, tegyetek tanítványokká minden népeket, megkeresztelvén őket az Atyának, a

Fiúnak és a Szent Léleknek nevében.

Az istenség Szentháromságának második újszövetségi példája csak három személyt említ

specifikusan, annál nem kevesebbet, de nem is többet. A három személy itt nevesítve is van,

Atya, Fiú és Szent Lélek. Vegyük észre a látszólagos ellentmondást a nyelvtannal

kapcsolatban. A parancsolat az, hogy menjenek, és kereszteljék meg az embereket a fentiek

nevében, és a nevében szó egyes számban áll. Nem azt mondja, hogy az „Atya, Fiú és

Szentlélek neveiben”, ami nyelvtanilag helyesebb lett volna (bár a magyar nyelv szerint,

stilisztikai szempontból nem használnánk ebben az esetben sem többes számot .

Ehelyett csupán a nevében szót használja. A név szó egyes számban szerepel, amely az

istenség egységét hangsúlyozza. Ugyanakkor ez a név az Atyához, Fiúhoz és Szent Lélekhez

tartozik, ami az Istenség Szentháromságát emeli ki.

c. János 14:16-17

És én kérem az Atyát, és más vigasztalót ad néktek, hogy veletek maradjon mindörökké. Az

igazságnak ama Lelkét: a kit a világ be nem fogadhat, mert nem látja őt és nem ismeri őt; de

ti ismeritek őt, mert nálatok lakik, és bennetek marad.

Az Istenség Szentháromságának harmadik újszövetségi példájában is megfigyelhetjük, hogy

három személyt említ a szövegkörnyezet. Az egyik személy a beszélő, Jesua, akire az én

személyes névmás utal. A második személy az Atya, akihez imádkozni fog (kérem az Atyát).

A harmadik személy pedig a Szentlélek, akit elküldenek.

d. I. Korinthus 12:4-6

A kegyelmi ajándékokban pedig különbség van, de ugyanaz a Lélek. A szolgálatokban is

különbség van, de ugyanaz az Úr. És különbség van a cselekedetekben is, de ugyanaz az Isten,

a ki cselekszi mindezt mindenkiben.

Az istenség Szentháromságának negyedik újszövetségi példájában újra látjuk, hogy három

személyt említ, de többet nem. A negyedik vers megemlíti a Lelket, aki a Szentlélek. Az

ötödik vers megemlíti az Urat, aki a Fiú. A hatodik vers pedig megemlíti Istent, aki ebben az

esetben Isten, az Atya.

e. II. Korinthus 13:13

Az Úr Jézus Krisztusnak kegyelme, és az Istennek szeretete, és a Szent Léleknek közössége

mindnyájatokkal. Ámen.

Az istenség Szentháromságának ötödik újszövetségi példájában figyeljük meg a három

személyt: Az Úr Jézus Krisztusnak kegyelme, vagyis a Fiú; az Istennek szeretete, vagyis az Atya és a Szent Lélek közössége vagyis a szent Lélek.

17

Atya; és a Szent Léleknek közössége, vagyis a Szentlélek. Itt is három személyt említenek,

sem többet, sem kevesebbet.

f. I.Péter 1:2

...az Atya Isten eleve rendelése szerint, a Lélek megszentelésében, engedelmességre és Jézus

Krisztus vérével való meghintésre: kegyelem és békesség adassék néktek bőségesen.

Az istenség Szentháromságának utolsó újszövetségi példájában a második vers három

személyt említ: Istent, az Atyát, aki az eleve rendelésért (előre tudás) felelős; a Lélek, aki a

megszentelésért felelős; és a Fiú, Jézus Krisztus, aki a világ bűneiért saját vérének

meghintéséért, kitöltéséért felelős.

2019. dec. 21. 15:05
 14/39 anonim ***** válasza:
23%

#11 sejtettem, ha nem tudsz valamire válaszolni, akkor jön a személyeskedés, meg a nem írok :)

Egyébként a hit kifejlesztéséért neked is tenni kell. Szükséges hozzá, hogy vonzzon Isten, de ahogy Pál apostol mondta, a hit cselekedetek nélkül tétlen. Illetőleg Jézus azt parancsolta hogy tegyetek tanítvánnyá embereket, tanítsátok meg őket, ergo nem úgy működik, hogy hasamra csapok és hitem van. De mindegy, hagyjuk is, érdemi, Bibliai vitára ha nem vagy képes, akkor felesleges szaporítani a szót.

13, köszi, neked írok később.

2019. dec. 21. 18:14
 15/39 anonim ***** válasza:
12%

"Csak néhány igevers ehhez a gondolatodhoz a háromságtannal kapcsolatban. Máté 3:16-17

És Jézus megkeresztelkedvén, azonnal kijöve a vízből; és ímé az egek megnyilatkozának néki,

és ő látá az Istennek Lelkét alájőni mintegy galambot és ő reá szállani. És ímé egy égi hang

ezt mondja vala: Ez amaz én szerelmes fiam, a kiben én gyönyörködöm.

Jesua (Jézus) bemerítésének összefüggésében nem látunk háromnál több személyt. Jesua

személyében látjuk a Fiút; látjuk a Szentlelket, aki egy galamb testének formájában száll alá;

az Atya pedig hallható hangon keresztül van jelen, amely az égből száll alá, ezt mondván: Ez

amaz én szerelmes fiam, a kiben én gyönyörködöm."

Látjuk, de sehol sem írja az ige, hogy Ők 3an egyek. Ez egy jelenet, amelyben Isten az Ő Fiát (Fiát!) a szeretetéről biztosítja.

"b. Máté 28:19

Elmenvén azért, tegyetek tanítványokká minden népeket, megkeresztelvén őket az Atyának, a

Fiúnak és a Szent Léleknek nevében.

Az istenség Szentháromságának második újszövetségi példája csak három személyt említ

specifikusan, annál nem kevesebbet, de nem is többet. A három személy itt nevesítve is van,

Atya, Fiú és Szent Lélek. Vegyük észre a látszólagos ellentmondást a nyelvtannal

kapcsolatban. A parancsolat az, hogy menjenek, és kereszteljék meg az embereket a fentiek

nevében, és a nevében szó egyes számban áll. Nem azt mondja, hogy az „Atya, Fiú és

Szentlélek neveiben”, ami nyelvtanilag helyesebb lett volna (bár a magyar nyelv szerint,

stilisztikai szempontból nem használnánk ebben az esetben sem többes számot .

Ehelyett csupán a nevében szót használja. A név szó egyes számban szerepel, amely az

istenség egységét hangsúlyozza. Ugyanakkor ez a név az Atyához, Fiúhoz és Szent Lélekhez

tartozik, ami az Istenség Szentháromságát emeli ki."

Ez egy erős belemagyarázás, ugye a Biblia eleve nem magyarul íródott, a másik pedig, hogy számtalan olyan ige van, ami mindezt feketén fehéren cáfolja, majd fogok írni néhányat.

"c. János 14:16-17

És én kérem az Atyát, és más vigasztalót ad néktek, hogy veletek maradjon mindörökké. Az

igazságnak ama Lelkét: a kit a világ be nem fogadhat, mert nem látja őt és nem ismeri őt; de

ti ismeritek őt, mert nálatok lakik, és bennetek marad.

Az Istenség Szentháromságának harmadik újszövetségi példájában is megfigyelhetjük, hogy

három személyt említ a szövegkörnyezet. Az egyik személy a beszélő, Jesua, akire az én

személyes névmás utal. A második személy az Atya, akihez imádkozni fog (kérem az Atyát)."

A harmadik személy pedig a Szentlélek, akit elküldenek.

Amennyiben Isten küldi el a Szentlelket, az nem lehet sem egy, sem pedig egyenlő Istennel. Egy csúnya példával élve, ha egy pizzériában dolgozok, s elküldenek vigyem ki a pizzát, egyértelmű, hogy nem én vagyok a főnök. Hanem az, aki elküldött.

"d. I. Korinthus 12:4-6

A kegyelmi ajándékokban pedig különbség van, de ugyanaz a Lélek. A szolgálatokban is

különbség van, de ugyanaz az Úr. És különbség van a cselekedetekben is, de ugyanaz az Isten,

a ki cselekszi mindezt mindenkiben.

Az istenség Szentháromságának negyedik újszövetségi példájában újra látjuk, hogy három

személyt említ, de többet nem. A negyedik vers megemlíti a Lelket, aki a Szentlélek. Az

ötödik vers megemlíti az Urat, aki a Fiú. A hatodik vers pedig megemlíti Istent, aki ebben az

esetben Isten, az Atya."

Hol írja, hogy egyenlőek?

"e. II. Korinthus 13:13

Az Úr Jézus Krisztusnak kegyelme, és az Istennek szeretete, és a Szent Léleknek közössége

mindnyájatokkal. Ámen.

Az istenség Szentháromságának ötödik újszövetségi példájában figyeljük meg a három

személyt: Az Úr Jézus Krisztusnak kegyelme, vagyis a Fiú; az Istennek szeretete, vagyis az Atya és a Szent Lélek közössége vagyis a szent Lélek.

17

Atya; és a Szent Léleknek közössége, vagyis a Szentlélek. Itt is három személyt említenek,

sem többet, sem kevesebbet."

Megint ugyanaz. Hol írja, hogy egyenlőek?

"f. I.Péter 1:2

...az Atya Isten eleve rendelése szerint, a Lélek megszentelésében, engedelmességre és Jézus

Krisztus vérével való meghintésre: kegyelem és békesség adassék néktek bőségesen.

Az istenség Szentháromságának utolsó újszövetségi példájában a második vers három

személyt említ: Istent, az Atyát, aki az eleve rendelésért (előre tudás) felelős; a Lélek, aki a

megszentelésért felelős; és a Fiú, Jézus Krisztus, aki a világ bűneiért saját vérének

meghintéséért, kitöltéséért felelős"

Itt sem írja, hogy egyenlőek.

Akkor írok pár igét, de mindenekelőtt engedd meg, hogy felhívjam rá a figyelmedet, hogy Isten Ábrahámot a barátjának hívta. Ez az Újszövetségben is benne van. Ábrahám vajon hitt a háromságban? Nem hitt. Tehat szerintetek Isten barátja nem ismerte Istent.

Sőt, Mózes sem. És egész Izrael sem. Az ókori választott nép azt imádta volna akit nem is ismer ?

János evangálium.17:3."Az pedig az örök élet,hogy meg ismerjenek téged az egyedüli igaz Istent és akit elküldtél Jézus Krisztust"

Elküldte Isten, lásd fentebb is. Szentlélekről nem ír a vers.

A Máté 4:10-ben az Ördög megkísértette Jézust (már eleve logikusan, ha Jézus mindenható Isten, miért is kísértette volna meg?). Jézus mit válaszolt? Hogy ez mind az enyém, imádj te engem? Vagy hogy egyedül az Atyát szabad imádni? Természetesen utóbbit. Vond le belőle a következtetést.

A Biblia sok helyen leírja, hogy emberek betelnek Szentlélekkel. Mária, tanítványok, sőt még Jézus is. Egy személyre hogyan tölthető egy másik személy? Ez olyan, mint egy sci-fi, testrablók nincsenek.

1Korinthus 15:28

Amikor pedig majd alávettetett neki minden, akkor maga a Fiú is aláveti magát annak, aki alávetett neki mindent, hogy Isten legyen minden mindenekben.

Aláveti magát Jézus az Istennek. Feketén-fehéren le van írva.

Ezenkívül Jézus maga mondta: "Az Atya nagyobb nálam". Jézus imádkozott az Atyjához. A Szentlélekhez miért nem???

Pál apostol leírja, hogy az asszony feje a férfi, a férfi feje a Krisztus, a Krisztus feje az Isten. Ez megint csak egyértelmű alá-fölé rendeltségi viszony.

Üdv.

2019. dec. 21. 18:40
 16/39 anonim ***** válasza:
88%

"Csak hogy az "öregasszonyok" közül vannak akik valamikor fiatalok voltak."

Én ezen a mondaton röhögök már vagy 5 perce és nem birom abbahagyni :D

2019. dec. 21. 18:56
 17/39 anonim ***** válasza:
82%

Leírtál néhány olyan dolgot is, amit a Szentháromság tan sem tagad. Láthatóan a fő probléma esetedben, hogy egyáltalán nem érted/tudod mit tanít az Egyház a Szentháromságról.

"ugye a Biblia eleve nem magyarul íródott"

Tényleg nem. A Szentírás újszövetségi része egy görög nyelvjárásban íródott, melyet tudtommal felekezeted egyik fordítója, kutatója sem ismer anyanyelvi szinten (sőt még alap szinten se). Ellenben az ókori egyházatyákkal, akiknek az adott görög nyelv az anyanyelvük volt.

2019. dec. 21. 18:57
 18/39 KZitus ***** válasza:
11%

"Ostobák vagytok."

- És ráadásul erre büszkék is vagyunk . :-)

1Korintusz 1:26-31

"Hisz látjátok, testvérek, hogy amikor Isten elhívott titeket, nem sokan voltak olyanok közületek, akik emberi mércével bölcsek, akik hatalmasok vagy előkelő származásúak, hanem a világ bolondjait választotta ki Isten, hogy megszégyenítse a bölcseket, és a világ gyengéit, hogy megszégyenítse az erőseket. És a lenézetteket meg a világban jelentékteleneket választotta ki Isten, a nem létezőket, hogy semmivé tegye a létezőket, hogy senki se dicsekedjen Isten színe előtt. Neki köszönhető, hogy egységben vagytok Krisztus Jézussal, aki feltárja Isten bölcsességét és igazságosságát, és aki által az emberek szentek, a váltság által pedig szabadok lehetnek, hogy úgy legyen, ahogy meg van írva: „Aki dicsekszik, Jehovával* dicsekedjen.”

2019. dec. 21. 19:53
 19/39 anonim ***** válasza:
62%

15-ös válaszolónak!

A 8-as kommentedben azt mondtad hogy cáfolod a háromságtan.A Biblia több mint egy személyt nevez Istennek. Például Istennek nevezi az Atyát (János 6:27,

Galátzia 1:1,3). Másodszor, Istennek nevezi a Fiút (János 1:1, Róma 9:5, Titus 2:13, I. János

5:20). Harmadszor pedig a Szentlelket is Istennek nevezi Apostolok Cselekedetei 5:3-9-ben,

ahol a Szentléleknek hazudni egyet jelent azzal, hogy Istennek hazudni Az apostolok cselekedetei 5.fejezetét ha megnézzük,akkor nagyon érdekes dolgot fogunk látni.

Apostolok cselekedetei 5/1Egy ember azonban, névszerint Anániás, Safirával, az ő feleségével, eladá birtokát.

2

És félre tőn az árából, feleségének is tudtával, és valami részét elvivén, az apostoloknak lábai elé letevé.

3

Monda pedig Péter: Anániás, miért foglalta el a Sátán a te szívedet, hogy megcsald a Szent Lelket, és a mezőnek árából félre tégy?

4

Nemde megmaradva néked maradt volna meg, és eladva a te hatalmadban volt? Miért hogy ezt a dolgot cselekedted szívedben? Nem embereknek hazudtál, hanem Istennek.

Itt nagyon érdekes szituáció alakult ki.Ananiás a feleségével eladta a birtokát.Egy részét elvitte az apostoloknak,egy részét pedig megtartották maguknak.Péternek azt mondta, hogy ez az egész mező ára.Tehát hazudott Ananiás.De Péter azt mondta hogy megcsalta a Szentlelket,és nem embernek hazudott hanem Istennek.Istennek nevezi a Szentlelket.

De az írásokban érdemes megvizsgálni még 4 dolgot.Az örökkévaló létet,a mindenhatóságot,mindentudást és a mindenütt jelenlévőséget.

a. Örökkévaló lét

Az első jellemző az örökkévaló lét. Csakis három személyről állítják, hogy rendelkeznek

ezzel az attribútummal, mivel csak három olyan személy van, aki mindig is létezett, és

továbbra is mindig létezni fog.

Az Atya örökkévaló létének jellemzőjét a 90. Zsoltár 2. versében látjuk, amely szerint az Atya

öröktől fogva mindörökké van.

A Fiú is rendelkezik az örökkévaló lét jellemzőjével Mikeás 5:2-ben (amelyet Máté 2:5-6 is

idéz). Bár emberként Betlehemben született, Mikeás 5:2 azt is elmondja, hogy istenségében

eleitől fogva, öröktől fogva van. A Mikeás által használt héber szavak a legerőteljesebb

kifejezések az örökkévaló múlt fogalmának megfogalmazására.

A Fiú örökkévaló létét János 1:1 is tanítja: Kezdetben vala az Íge, és az Íge vala az Istennél,

és Isten vala az Íge.

Eszerint a vers szerint a Fiú már a kezdetekben létezett Istennel, az Atyával. Más szóval,

amióta Isten létezik, azóta a Fiú is létezik. Mivel Isten, az Atya a teljes örökkévalóságtól

létezik, így a Fiúnak is léteznie kellett a teljes örökkévalóságtól fogva. János 1:1 világos

bizonyítéka annak is, hogy az egyes kultuszok által tanított elképzelés, miszerint Isten, az

18

Atya teremtette a Fiút, téves. János 1:1 lényege az, hogy amióta az Atya létezik (vagyis a

teljes örökkévalóság óta), azóta a Fiú is létezik. A Fiú örök létére vonatkozó részeket találunk

még János 1:5-ben és 8:58-ban.

Zsidókhoz írt levél 9:14 szerint a Szentlélek is rendelkezik az örökkévaló lét jellemzőjével.

b. Mindenhatóság

A második jellemző a mindenhatóság, ami azt jelenti, hogy „minden hatalommal bír”. Csakis

három személy rendelkezik a mindenhatóság jellemzőjével. I. Péter 1:5-ben az Atya

mindenható. Zsidókhoz írt levél 1:3-ban a Fiú mindenható. Róma 15:19-ben a Szentlélek

mindenható.

c. Mindentudás

A harmadik jellemző a mindentudás, „mindent tudni”. Az Atya mindentudó a Jeremiás 17:10-

ben. A Fiú mindentudó a János 16:30, 21:17 és Jelenések 2:23-ban. A Szentlélek mindentudó

I. Korinthus 2:10-11-ben.

d. Mindenütt jelenlévőség

A negyedik jellemző, amellyel csak három személy rendelkezik a mindenütt jelenlévőség,

melynek jelentése „Isten mindenhol jelen van”. Jeremiás 23:24 szerint az Atya mindenütt

jelenlévő. Máté 18:20 és 28:20 szerint a Fiú mindenütt jelenlévő. Zsoltárok 139:7-10 szerint a

Szentlélek mindenütt jelenlévő.

A 13-as voltam

2019. dec. 21. 19:55
 20/39 anonim ***** válasza:
0%
Örülök, hogy el tudunk beszélgetni normális keretek között. :) Most sietek, csak a mindentudással kapcsolatban szeretném felhívni a figyelmedet Krisztus szavaira: "Azt a napot és azt az órát senki sem tudja, sem a Fiú, sem az ég anygalai, csak az Atya". Ebből egyértelmű, hogy pl ebben a dologban csak az Atya az illetékes. Persze ilyenkor szokták mondani, hogy Jézus emberként mondta (mondjuk minden mást is), viszont a Szentlélek nem volt ember. Mégsem tudja.
2019. dec. 21. 21:27
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!