Hogy kell az Ámós 9:6-ot értelmezni? 🤔
"Aki fenn az égben építé az ő boltozatát, és annak íveit a földre alapítá"
🏓 🏒
Jób 37,17 szerint az a bizonyos boltozat (1Móz.1:6) olyan szilárd, mint az acéltükör...
[link] 🤷♂️
"És az az elszomorító, hogy most előbb adtam "zöld kezet" egy pogány embernek, mint bárki másnak az itt kommentelők közül."
Ugye nem a 28-as válaszolónak? Mert az szégyen neked, mint keresztény hisz sokszor cáfolt marhaságokat ír. Soha nem hitték laposnak a Földet, és a teremtés könyve sem mítosz, hanem szó szerint értendő. És a Biblia nem ír lapos Földről. Soha
@31 Sokszor cáfolt marhaságokat? Majd kérlek ezekből a cáfolatokból egy párat túrj már elő nekem, tudatlan pogánynak. A heliocentrikus világképet, majd az azt is meghaladó tudományos felfedezéseket bőszen támadták a hozzád hasonló hitbuzgók, hiszen minden ilyennel zsugorodik a már amúgy is csak hézagokban megbúvó isten, geocentrizmus jellemezte az egész keresztény világot a kezdetektől, mozdulatlan, merev égbolttal. Magyarul pontosan úgy, ahogy egy természetfeletti tudásból nem részesült vaskori paraszt elképzelhette a világot Newton, Maxwell, Einstein vagy Hawking előtt. Azóta történt egy s más.
A teremtés szó szerinti értelmezése is szíved joga, de ha a gyereked esetleg be akarna iratkozni a Roxforti Boszorkány- és Varázslóképzőbe, akkor nem lesz jogod azt mondani, hogy az nem igazi, mert az Édenkerttel ellentétben Skócia legalább létezik, meg Daniel Radcliffel is előbb találkozol, mint egy kerubbal.
#31 "a teremtés könyve sem mítosz, hanem szó szerint értendő. És a Biblia nem ír lapos Földről."
Azanyámot 😃
Értelmezzük akkor a Teremtést szó szerint:
Kezdetben volt az ég és a föld.
Mivel nem volt nap, ezért geocentrikus volt a világ.
Nem forgott, nem keringett, nem volt gravitáció.
Lebegtetve/függesztve van/volt a világ (Jób 26,7).
A lebegtetés/függesztés NEM egyenlő a mozgással/keringéssel.
4-edik napon meg lett teremtve a nap és a hold.
Továbbra sem ír, a föld mozgásba helyezéséről.
A nap és a hold nem lehettek a mennyezeten kívül, mivel a szilárd (Jób 37,17) mennyezetet (הַ שָּׁ מַ יִ ם) kívülről víz borította be (ami még mindig nem felhő [הֶ עָ נָן]). Tehát a myennyezeten belül, helyezkedtek el.
Nincs egyetlen Igeszakasz sem, sem a Teremtés kapcsán, sem az egész Biblián át, ami csak távolról is támogatná a helio-centrikus világmodellt (naprendszert).
Ellenben nagyon, nagyon sok Igeszakasz van, ami a geocentrikus modellt támogatja. És szinte csak olyan van.
A Jób könyvébe írtakat -- hacsak nem maga Isten mondja -- igen óvatosan kell kezelni. A Jób könyve vége felé ez áll (Jób 42:7-8)
"Miután az ÚR mindezeket elmondta Jóbnak, így szólt az ÚR a témáni Elífázhoz: Haragra indultam ellened és két barátod ellen, mert nem beszéltetek rólam olyan helyesen, mint Jób, az én szolgám. Azért vegyetek hét bikát meg hét kost, menjetek el az én szolgámhoz, Jóbhoz, és mutassatok be égőáldozatot magatokért! Jób pedig, az én szolgám, imádkozzék értetek! Mert csak őt vagyok hajlandó meghallgatni, hogy meg ne szégyenítselek benneteket, hiszen nem beszéltetek rólam olyan helyesen, mint az én szolgám, Jób."
A Jób 37-ben ugyan Elíhú beszél (nem Elifáz és két barátja), de a mondanivalója és stílusa ugyanannyira támadó Jóbbal szemben, és az indulatosság készteti beszédre (Ld. Jób 32; Isten azt mondja, hogy Jób helyesebben beszélt a többieknél). Az ok, hogy Elihút nem kötelezi Isten áldozatra, és nem említi, hogy haragszik rá, az lehet abban keresendő, hogy túl fiatal volt. Ld. Jób 32:4 "Elíhú azonban várt a Jóbhoz szóló beszédével, mert azok idősebbek voltak nála." Attól függetlenül természetesen Jób barátai nem mindig hülyeséget mondnak, de eléggé tele van tévedésekkel, a beszédük. Őszintén a Jób 37:17-et nem értem, hogy mire céloz vele a beszélő (Elíhú), egyik oka lehet, hogy nem vagyok elég okos, a másik oka az lehet, hogy ez is értelmetlenség, mint Jób barátaitól származó "bölcsesség" egy része.
Talán nem árt ezt az igét figyelembe venni, természetesen nekem is, amikor vitatkozni akar az ember/ akarok (Jakab 3:13-18): "Kicsoda bölcs és értelmes közöttetek? Mutassa meg a magatartásával, hogy mindent bölcs szelídséggel tesz! Ha pedig keserű irigység és viszálykodás van a szívetekben, ne vétkezzetek az igazság ellen azzal, hogy bölcsességetekkel kérkedtek. Ez a bölcsesség nem felülről jön, hanem földi, testi és ördögi. Mert ahol irigység van és viszálykodás, ott zűrzavar van és mindenféle gonosz tett. A felülről való bölcsesség először is tiszta, azután békeszerető, méltányos, engedékeny, irgalommal és jó gyümölcsökkel teljes, nem részrehajló és nem képmutató. Akik békességet teremtenek, békességben vetnek, hogy az igazság gyümölcsét arassák."
Egy "Nem tudom" kijelentés miatt valószínűleg kevesebb embert sértegettek, vagy akár öltek meg, mint az "Ez márpedig így van, és nem engedek belőle" miatt...
üdv Stefán
Nekem most hirtelen annyi jutott eszembe a Jób 37:17-ről, hogy mindössze néhány éve bizonyitotta be a tudomány a gravitációs hullámok felfedezése óta, hogy a tér is anyagból van. A Biblia csak annyit közöl, hogy ez az anyag "égboltozat" is szilárd mint az acéltükör. A szilárdot olyan értelemben is lehet forditani, hogy erős, stabil, stb.
Az Ámos 9:6-hoz meg nem sokat tudok fűzni. Lehet a mi téridőnk és az örökkévalóság dimenziójának az összekapcsolódása a téma de inkább passzolok xd
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!