Minden "Név" bálvány?
Isten neve, JHVH (vagy YHUH): "Az Egyetlen Örökkévaló" (Mindenható).
Ha én fonetikusan, latin betűkkel leírom azt, hogy Jehova (vagy Yahuah), akkor az miért lenne Isten neve? Ha én átírnám a nevemet vagy a kutyámnak azt a nevet adnám, hogy Pintér Jahuska, az se számomra, se az emberek számára nem mondana semmit, csupán egy név, a sok közül.
Viszont ha valaki azt mondja nekem, hogy a Mindenható Istenről van szó, akkor tudom, hogy abból csak egy van, Egy, aki minden felett áll...
Nem lehetséges, hogy az Óhéberek számára ez a JHVH (vagy YHUH) olyan volt számukra, mint ha manapság mondaná valaki azt, hogy Mindenható?
Ha igen, akkor mi jogon csináltunk belőle egy e-világi betűkkel leírható "nevet"?
----------------------
Továbbá az is kérdésem lenne, hogy ha "Az Egyetlen Örökkévaló" nevet sikerült lefordítani latin betűkkel Yahuah-ra (vagy Jehovára), akkor ez visszafele is működik?
Ha én a Jehova szót lefordítom Óhéberre, akkor ugyanazt a 4 betűs Isten "nevet" fogok megkapni, vagy pedig valami teljesen más, kripsz-krapszot?
"Mert a Magyar nyelvben ez az elterjedt és elfogadott."
Tehát fontosabb számodra hogy az embereknek tetszelegj, minthogy az istened nevét megpróbáld helyesen ejteni?
"fontosabb számodra hogy az embereknek tetszelegj, "
Hogy micsoda? Az embereknek semmilyen módon nem tetszett eddig sem, hogy Jehova tanúi vagyunk, akármilyen formában is használnánk. S nem azért beszélünk erről metrt embereknek akarunk tetszeni, hanem mert ezt a nyelvet beszéljük. Ha Görög lenne az anyanyelv akkor másként ejtenénk ki. Félre értetted a szavaimat....
Vidiripi
"A JHVH, vagy magyarúl a Jehova név a ’válik, lesz [valamivé]’ jelentésű héb. há·wáʹ ige befejezetlen cselekvésű, műveltető alakja; jel.: ’előidézi, hogy legyen’) Ezzel a teremtői mivoltára is utal ezzel, ezért adta magának ezt a nevet."
Van némi tévedés ezt a kijelentést illetően! A JHVH magyarul nem Jehova! A JHVH-t és az Adonáj-t(jelentése: ÚR, Parancsoló) vonták össze. De ezt nem a magyarok tették. Az ebből az összevonásból keletkezett tulajdonképpeni emberi kreálmányt magyarosították Jehovára! Tehát átvették a fordításokat készítők ezt a hibás megoldást!
Így teljességgel kizárt hogy Mennyei Atyánk adta ezt a neve saját magának!
- Idézet a Wikipédiáról!
"A Jehova ejtéssel további probléma, hogy a szó így héberül megfejthetelen lesz, illetve értelmetlen (sőt bizonyos értelemben blaszfémikus) jelentést ad ki, alakilag ugyanis egy fordíthatatlan nőnemű(!) qal particípium passzívum lesz."
- És akkor egy kis józan logika! Utalnék arra amit te magad is leírtál vagy bemásoltál a válaszodba!
"Kiemelik, hogy a név rövidített formában „Jah”..."
- Hogyan lehetne Jehova, ha a rövidítése Jah?!!!!!
"Mivel a Keresztény görög iratok a Héber iratokhoz hasonlóan Istentől ihletett, következetlen lenne, ha hirtelen eltűnt volna a szövegből Jehova neve."
Újabb logikai bukfenc!
Mivel a Jehova kreálmány a Keresztény görög iratok után keletkezett és emberi okoskodás eredményeként született meg így az a következetes hogy semmilyen körülmények között nem kerülhetett bele a szövegbe hiszen nem is létezett!
Kijelenthető hogy soha nem is volt benne a szövegben!
Ellenben egy másik kifejezéssel!
"A Katolikus fordítás 1992-es kiadása a „Megjegyzések a könyv használatához” részben (a 8. oldalon) ezt írja: „ A Jahve nevet . . . a hagyománynak megfelelően »Úr« szóval fordítottuk. De kivételesen meghagytuk a héber alakot ott, ahol külön hangsúly van rajta.”"
A hagyománynak megfelelően! Vajon milyen hagyományról is van szó és honnét ered az a hagyomány? Vagy kérdezhetném azt is hogy, kiktől ered az a hagyomány?
"Hogy miért ellenségesek sokan ezzel kapcsolatban, nem tudom, hiszen ezek a forrásanyagok, nem hazudnak ezt illetően, mert akkor nem léteznének magyarázatok evvel kacsolatban."
Meglehet hogy te ezt ellenségességnek tulajdonítod! Csak hogy egyáltalán nem az!
Ugyanakkor azt is ki kellene emelned - igen neked is ki kellene emelned - hogy az úgynevezett "ellenségesség" (de nem az) a Jehova alakra vonatkozik! És nem Isten nevére! Persze Jehova tanúi szeretik így beállítani a dolgokat de ez nem igaz!
Tegyél egy kísérletet! Érvelj a Jahve mellett és figyeld hogy mi történik!
"Valóban? Érdekes, de ezt az általam emlitett Zsidó Rabbik némelyike nem igy látja.Én magam is beszélgettem Rabbikkal, Sőt, Jehova Tanúi között vannak Zsidó származású testvérek, és nekik erről más a véleményük."
Valóban!
Magyar Zsidó lexikon
A rabbi kérdésekre válaszol! 2 kérdés is foglalkozik a névvel!
"A héber nyelv tudósai általában a „Jahve” alakot részesítik előnyben, ezt tartják a legvalószínűbb kiejtési módnak."
Mit is írsz illetve másolsz? Már el is felejtetted?
"A héber nyelv tudósai általában a „Jahve” alakot részesítik előnyben, ezt tartják a legvalószínűbb kiejtési módnak."
- Akkor most hogy is van ez?
"Érdekes, de ezt az általam emlitett Zsidó Rabbik némelyike nem igy látja."
- De oké legyen így! Kik ezek a zsidó rabbik? Más is beszélhetne velük? Mondjuk én!
"Ha Istennek nem lenne fontos a neve, akkor biztosan nem irat ihletés alatt erre utaló gondolatokat."
Akkor miért hagyta a zsidóknak hogy elhagyják nevének használatát? Vajon mi oka lehetett erre Istennek? Te írod! "...amit a Zsidók babonás félelemből kezdtek elhagyni."
"Még Jézus is annyira fontosnak tartotta, hogy az "ÚR" imájnak első szavaiban Isten nevének a megszenteléséről beszél, mint ami a legfontosabb."
Az Úr imájának szó szerint vett első szavai a következőek! "Égi Atyánk,..." (Ú.V.F.)
"Ti azért így imádkozzatok: Mennybéli Atyánk!" (Csia Lajos fordítás)
"Ti azért így imádkozzatok: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy,..." (Károli fordítás)
- És még sem szerepel maga a név az imában!
"Isten miért ne adhatna magának tulajdon nevet, amivel azonosithatjuk, főleg mert más "istenek" is felbukkantak."
Érdekes felvetés de biztos hogy ez miatt volt az hogy megtudtuk a nevét?
a 2Mózes 6:3 nem támasztja alá! Pedig nem akármilyen személyekről van szó!
"Érdekesség, hogy Jézus soha nem támogatta ezt a titkolózást, minek utána a saját neve, vagy is Jézusnak is a jelentése: „Jehova a megmentés.”"
De nem is volt titkolva a név. Hiszen le volt írva csak kiejteni nem lehetett! Tehát nem titkolódzásról van szó. Te magad is írod hogy miről van szó! Idézem! "...amit a Zsidók babonás félelemből kezdtek elhagyni."
Babona és félelem de semmi titok! Hiszen leírták ,ami le van írva majd 6000-szer az nem titok!
"...hagyományos ószövetségi értelmezése nem más, mint Isten nevének feltárása, amely végigvonul az Ószövetség minden könyvén,..."
Én eddig úgy tudtam hogy az Isten által elrendezett megmentés vonul végig az Ószövetségen! Hiszen az már a bűnbe esés után közvetlenül elhangzik hogy a kígyó fejére fognak taposni! És mi már azt is tudjuk hogy ki volt az aki rátaposott!
"Ahhoz hogy eleget tudjunk Jézus szavainak tenni, amivel megszenteljük az Atyjának, Istenünknek a nevét, ha tiszteletben tartjuk, és használjuk."
Ádám és Éva azzal tartotta tiszteletben hogy használta Isten nevét vagy azzal tartotta tiszteletben Istent ha azt tették volna amit mondott nekik?
"Magyarországon a Jahve, vagy Jehova az eltejedt kiejtés."
Érdekes korábban nem ezt írtad! Mi történt? Miért változtattál?
"Nagy Magyar költőink is igy használták Isten nevét a műveikben."
Volt olyan király aki a páncéljára íratta fel! (II. Gusztáv Adolf svéd király) Vele mi a helyzet?
"Mig Isten szavából kitörlik, a hires költők műveit senki nem irja át, vagy reformálja annyira, mint az Isten által ihletett szavakat. Nagy merészség azoktól, akik Isten képviselőinek tartották magukat...."
Isten szavában ,pontosabban a héber és görög nyelvű kéziratokban nem az szerepel hogy Jehova! Ez már a fordításokba került bele.
"S nem azért beszélünk erről metrt embereknek akarunk tetszeni"
Akkor miért pont a Jehovát használod?
kedves 53-as.
"Az embereknek semmilyen módon nem tetszett eddig sem, hogy Jehova tanúi vagyunk"
nekem annyira személy szerint annyira nem tetszettek, hogyha úgy eltűnnétek a föld színéről is hogy írmagotok sem maradna AKKOR ÉN NYUGODTABB LENNÉK! és tudod ennek semmi köze a valláshoz. és ezt mindenütt elmondom amerre csak járok a világban, hátha valaki akár a teremtő meghallgat vagy bárki szimpatizáns aki képes ezért tenni is! ,és örökre kitöröl titeket ha már én nem tudom sajnos megtenni mert a törvény nem teszi lehetővé számomra és mert annyira lassú a végrehajtás is.
nem utállak vagy gyűlöllek titeket arra nekem nincs időm sem meg időpocsékolásos gyerekes dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!