Minden "Név" bálvány?
Isten neve, JHVH (vagy YHUH): "Az Egyetlen Örökkévaló" (Mindenható).
Ha én fonetikusan, latin betűkkel leírom azt, hogy Jehova (vagy Yahuah), akkor az miért lenne Isten neve? Ha én átírnám a nevemet vagy a kutyámnak azt a nevet adnám, hogy Pintér Jahuska, az se számomra, se az emberek számára nem mondana semmit, csupán egy név, a sok közül.
Viszont ha valaki azt mondja nekem, hogy a Mindenható Istenről van szó, akkor tudom, hogy abból csak egy van, Egy, aki minden felett áll...
Nem lehetséges, hogy az Óhéberek számára ez a JHVH (vagy YHUH) olyan volt számukra, mint ha manapság mondaná valaki azt, hogy Mindenható?
Ha igen, akkor mi jogon csináltunk belőle egy e-világi betűkkel leírható "nevet"?
----------------------
Továbbá az is kérdésem lenne, hogy ha "Az Egyetlen Örökkévaló" nevet sikerült lefordítani latin betűkkel Yahuah-ra (vagy Jehovára), akkor ez visszafele is működik?
Ha én a Jehova szót lefordítom Óhéberre, akkor ugyanazt a 4 betűs Isten "nevet" fogok megkapni, vagy pedig valami teljesen más, kripsz-krapszot?
Én értem hogy mit mondasz.
Akkor fogd fel úgy hogy van egy név István ő angolul Steve azthiszem. István az eredeti név Steve egy fordított név.
Mindenki jobban szereti ha a saját nevén szólítják nem fordított neven. máshogy tényleg nem tudom elmondani.
Letargia
"Pontosan a zsidók azok, akik szépen elmagyarázták, hogy ez egy egy zagyva szó, nőnemű és hibás. Márpedig ők az igazi ismerői a saját nyelvüknek."
A farizeusok ölették meg YAHUSHA-t. A farizeusok tudták a szabályokat a-z ig csak túl szigorúan. YAHUSHA eljött hogy megmutassa az embereknek hogy hogyan is kell alkalmazni a szabályokat. Pont azért mert a farizeusok összemosták a saját dolgaikkal mint a kézmosás stb.
KÉRLEK MÁSOLD KI NEKEM A BIBLIÁBÓL HOGY HOVA VAN ÍRVA AZ HOGY EHOHIM NEVE NŐI NÉV ÉS HOGY HIBÁS!!
Egyszerűen fogadd el hogy ELOHIM-nek van neve és igenis fontos.
"Rendben van, de a Teremtő/Mindenható Isten is ezzel a véleménnyel van a saját nevéről, hogy az egy tulajdonnév?"
Jó kérdés. Ezt Ő maga is leiratta a szavában, minekutána, mindenre választ ad az embereknek, amit tudniuk kell. Semmit nem titkol el az emberek elől.
Inkább emberek azok az ellenség támogatásával, akik ezt meg szeretnék lépni.
Nézzük meg mit mond Isten a nevéről:
(2Mózes 6:2, 3) 2 Majd Isten ezt mondta Mózesnek: „Én vagyok Jehova. 3 Ábrahámnak, Izsáknak és Jákobnak eddig úgy jelentem meg, mint mindenható Isten, de nem tártam fel nekik teljesen, hogy mit jelent a nevem, a Jehova név.
Más forditás szerint ez igy olvasható: PL a Károli Gáspár forditásában:
2Mózes 6:3. Ábrahámnak, Izsáknak és Jákóbnak úgy jelentem meg mint mindenható Isten, de az én Jehova nevemen nem voltam előttük ismeretes.
Valamint Isten közli a Zsidó nép papjaival, hogy elakarják feledtetni a nevét a néppel, és ezért haragszik:
(Jeremiás 23:26, 27) 26 Meddig lesz még a próféták szívében, hogy hazugságot prófétáljanak? Ők a saját szívükből jövő megtévesztő gondolatokat prófétálják. 27 El akarják feledtetni népemmel a nevemet az álmok által, melyeket egymásnak mesélnek, ahogy apáik is elfeledték nevemet Baál miatt.
Egyébként pedig maga Siemon, aki látta a Jézust a születésekor, ezt prófétálta:
(Cselekedetek 15:14) 14 Simeon részletezte, hogy Isten hogyan fordította először a figyelmét a nemzetekre, hogy népet szerezzen közülük a nevének.
Ha Istennek nem lenne fontos a neve, akkor biztosan nem irat ihletés alatt erre utaló gondolatokat.
Még Jézus is annyira fontosnak tartotta, hogy az "ÚR" imájnak első szavaiban Isten nevének a megszenteléséről beszél, mint ami a legfontosabb. S maga is igyekezett megismertetni ezt a nevet, amit a Zsidók babonás félelemből kezdtek elhagyni.
(János 17:6) 6 Megismertettem a nevedet azokkal az emberekkel, akiket nekem adtál a világból.. . .
(János 12:27, 28) . . .. 28 Atyám, dicsőítsd meg a nevedet!” Ezt követően hang hallatszott az égből: „Megdicsőítettem, és újra meg fogom dicsőíteni.”
Az édenkertben történtek, nem Jézus személyét vonta kérdőre Sátán.
#32 a Yahusha ill. Elohim még mindig csak egy fonetizáltan átírt latinosított, tulajdonságot kifejező szó.. héber "eredettel"...
De mivelhogy FONETIZÁLTAN lett ÁTÍRVA, így lehetne Zulu nyelv is az "eredete"...
A Héber iratokban ELOHIM neve Tetragrammaton ként van leírva amit héberül YAHUAH-nak ejtenek.
Ezzel nekem elég is lesz.
Jóéjt.
#38-as számomra ez még mindig csak egy fonetizált átirata latin betűkkel egy szónak, héber nyelvről... 🤷♂️
De te tudod... Jóéjt neked is!
Kedves Kérdező.
Ha Isten nem tartaná fontosnak és nem lenne tulajdon név, akkor nem tartalmazna a szava erre utaló irásokat.
Isten miért ne adhatna magának tulajdon nevet, amivel azonosithatjuk, főleg mert más "istenek" is felbukkantak.
Érdekesség, hogy Jézus soha nem támogatta ezt a titkolózást, minek utána a saját neve, vagy is Jézusnak is a jelentése: „Jehova a megmentés.”
A Der Name Gottes (Az Isten neve) című könyv kifejti a 76. oldalon: „Értékelnünk kell azt az alapvető tényt, hogy Isten kinyilatkoztatásának hagyományos ószövetségi értelmezése nem más, mint Isten nevének feltárása, amely végigvonul az Ószövetség minden könyvén, sőt folytatódik az Újszövetség utolsó részeiben is, ahol például János 17:6-ban azt olvassuk: ’Kijelentettem a nevedet.’ ”
Sokan értékelik ezt, mig mások háborút és ellenségeskedést szitanak ez ügyben. Hogy miért, az nyilván való...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!