Ti nem gondoljátok, hogy a baptista felekezetnek semmi, de semmi értelme nincs már napjainkban?
USA-ban csak 50 millió baptista él...
Csak azért, mert nálunk kevesen vannak, megszüntetnéd? Ez logikus?
"Nem is konkrétan baj, csak nekem valahogy szükségtelennek tűnik az, hogy a baptisták külön felekezetként létezzenek, mert nem nyújt az az egyház semmi olyat, ami egy másik felekezetnél ne lenne elérhető, pl. felnőttek keresztelése is van más felekezetben, ha valakinek erre van szüksége."
Nem baptistaként írom, hogy azért ők egy 17. századi felekezet. Tehát inkább az ennél újabb kisegyházaknak nincs létjogosultsága.
Más kérdés, hogy kicsit úgy van ez beállítva, mintha kizárná, hogy pl. a történelmi egyházak nem végeznek felnőttkeresztelést, hanem csak csecsemők. A kettő nem zárja ki egymást. Teljesen nyugodtan megkeresztelkedhet valaki felnőtt fejjel katolikusnak vagy reformátusnak is, ha ő ezt érzi jónak.
Attól függ, hogy melyik baptista felekezetre gondolsz. Hatalmas különbség van a magyar baptisták és az amerikai szektásodott baptisták közt. A magyar baptisták azért mégiscsak egy történelmi felekezet, van hitvallásuk, stb... Egyedül csak a keresztségük, ami megkérdőjelezhető. Ezek már nem mondhatók el az USA-ban lévő baptista szektákról.
Szóval itthon azért van értelme a baptista felekezetnek. Egyébként két ilyen osztálytársam is volt gimiben, sokkal inkább tartották magukat a keresztény értékekhez, mint a nagy átlag. Pedig egyházi (evangélikus) iskolába jártam.
Na most meg a keresztségünk kérdőjelezhető meg. 😀
Én, ahogy a tesók hatalmas része, felnőttként tértem meg. Azt sem tudtam mi az a baptista, Isten vitt el oda. Mert ott tudom a legjobban őt és másokat szolgálni. Meg azért, mert mi imádunk énekelni, dicsőíteni, szeretjük a szeretetszolgálatokat, a közösségi szolgálatokat és általában egymást.
És igen, nekem fontos volt a bemerítés, amit bárhogy akar bárki tagadni, akkor is Biblikus, ha mindenki a feje tetejére áll.
Olyan szempontból mindenképpen, hogy újra keresztelnek nálatok minden áttérő katolikus, ortodox, református, evangélikus, stb... keresztényt.
"nekem fontos volt a bemerítés, amit bárhogy akar bárki tagadni, akkor is Biblikus"
Továbbra sem a keresztelés formájával van a baj, hanem az újra-kereszteléssel.
Meg persze a fő kérdést, hogy ti mit értetek a keresztség alatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!