Katolikusként mi a helyes?
"Ezek után nekem más férfit már nem szabad szeretném?"
Az egyházi házasság érvénytelenítése azt jelenti, hogy legközelebb is lehet egyházi esküvőd.
.
A törvények szerint az egyházi esküvő csak a polgárit követheti.
Ha a bíróság a polgári (a törvényes) házasságot felbontja, még számtalan polgári esküvő lehetséges.
.
"ha a házasságunkat érvényteleníti is az egyház, mi lesz a fogadalmammal?"
Az egyház a házasságod érvénytelenítésével fogadalmad is érvényteleníti, meg nem történtté nyilvánítja.
Újra lehet egyházi esküvőd és újra tehetsz fogadalmat.
.
"Ha ő azt is állítja, hogy például kényszerítette valaki a házasságra"
Az egyházi bíróságok sem hülyék gyülekezete, az esetleges állításokat bizonyítani kell, ami nem egyszerű dolog.
.
Ha a Szentszék nem teszi semmissé házasságod, ahogy írtam, polgári (törvényes!) házasságot köthetsz, csak templomi esküvőd nem lehet ismételten.
Nagyon együttérzek veled, kívánom, hogy éld meg a kereszten függő Jézus közelségét ebben a szenvedésben.
A házasság szentségét az esküvőn egymásnak szolgáltatjátok ki. Ha tehát az egyik fél részéről érvénytelen a házasság, akkor nincs házasság. (Érvénytelen lehet, mert pl. érzelmi kényszer alatt van, nem akar gyereket, nem tudja felmérni az eskü súlyát, fontos tényt titkol stb.)
Ha érvénytelennek nyilvánítják a házasságotokat, akkor egyházjogilag szabad vagy.
Lehet, hogy a te lelkiismereted ennek ellenére azt mondja, hogy a házasságotok MINDKETTŐTÖK RÉSZÉRŐL érvényes volt, és ezért hűségesnek kell maradnod. Ilyenkor nehéz kérdés, hogy élhetsz-e a bíróság által adott szabadsággal. Ehhez lelkivezető, gyóntató sokat segíthet. De még így is évek kellenek majd, mire valahogy el tudod rendezni magadban ezt a kérdést.
Kedves Kérdező,
Ez egy hitbéli dolog is, attól még hogy páran pénzért hamisan "tanúskodnak", attól még Isten előtt nem lesz érvénytelen a házasságkötésetek. Érdemes egy novenát elmondani a védőszentedhez/jének vagy egy Rózsafüzért felajánlani a férjednek és a saját hibáinkért.
Remélem tudtam segíteni, kedves üdv és ima.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!