"Gondatlanságból elkövetett böjtszegést" követtem el katolikusként. Mekkora bűn?
Na jó, őszintén szólva "tudtam", hogy nem halálos bűn.
Viszont amit nem értek: régen azt mondták, hogy a halálos bűnök a szándékosan elkövetett bűnök, azok közül is csak a nagyobbak. Aztán később már volt olyan hittan tanárom, aki azt mondta, hogy bármilyen bűnt, csak szándékoltan lehet elkövetni. Kicsit össze vagyok zavarodva.
Olyanoknak, akik nem katolikusok, vagy csak félig-meddig hisznek nem muszáj válaszolniuk. Tisztelem a véleményüket annyira, hogy nem pontozom le, ha csak nem valami kirívó esetről van szó, de most nem rájuk vagyok kíváncsi. Hiába, hogy mondjuk az ő értelmezésük szerint mást mondott Jézus, vagy mást ír a Biblia. Pl. a tízparancsolat szerint csak a rágalmazás a bűn, viszont manapság a hazugságot is ide soroljuk. Az ilyesmik logikusan következtek Jézus tanításából, életéből, lelkiségéből. Ezért keletkezett a katolikus anyaszentegyház 5 parancsa is szerintem.
Ez talán kicsit jobban leírja, hogy mi a halálos bűn:
Persze nincs valami egzakt határvonal, ezt egyedül majd csak Isten tudja megítélni. De mint írtad, hogy véletlenül nem tartottad meg, ezért e miatt ne aggódj annyira.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!