Római katolikusként lehetek református keresztapja?
Elvileg nem, gyakorlatilag pedig majd azon a lelkészen múlik, ahol keresztelik.
De sok jelentősége nincs, attól még tarthat téged amolyan "keresztapa-szerűségnek". Bár a hitben való nevelésben gondot okozhat majd, hogy te szentmisére vinnéd a gyereket, az anyja pedig közben morcosan néz rád.
Szia,
Érdekes lenne...ugyanis a keresztelés része a fogadalomtétel, melyben a szülők, keresztszülők tesznek fogadalmat, hogy gyermekeiket a református egyház közösségében, hitben nevelik:
"Akarjátok-e, hogy gyermeketek a keresztség által az Atya-, Fiú-, Szentlélek Isten szövetségébe, a keresztyén anyaszentegyházba befogadtassék?
Ha igen, feleljétek: Akarjuk.
Ígéritek-e, fogadjátok-e, hogy gyermeketeket úgy nevelitek és neveltetitek, hogy ha majd felnő, a konfirmáció alkalmával ő maga önként tegyen vallást a Szentháromság Istenbe vetett hitéről a gyülekezet előtt?
Ha igen, feleljétek: Ígérjük és fogadjuk."
Ennek nehezen tudnál eleget tenni katolikusként. Persze, ha téged ez nem zavar, és találsz olyan lelkészt akit szintén...
Üdv. Péter
"A mi gyerekeinknek is vannak református és unitárius keresztszülei."
És milyen felekezethez tartoznak a gyerekek?
Én kb. 18 ével ezelőtt lettem reformátusnak keresztelve (24 éves vagyok) az unoktestvéreimmel (anyukám bátyának a gyerekei) és a következő volt a felállás:
Nagyszülők (Összes): Katolikus
Anyukám: Katolikus
Apukám: Pogány (nincs megkeresztelve)
A keresztapám a már fentebb említett nagybátyám lett, aki megint csak katolikus, a keresztanyám pedig az ő felesége, aki református. Ők egyébként református esküvőt tartottak (az én szüleim nem voltak házasok).
Az unokatestvéreim értelemszerűen színtén reformátusok lettek.
Az ő keresztszülő párjaik:
1. Anyukám és az akkori élettársa (katolikus) (akkor már több éve különváltak az apámmal, de az akkori párjával is szakított azóta
2. Anyukám egyik unokatestvére és az ő férje (katolikusok)
3. Anyukám másik unokatestvére és az ő férje (katolikusok)
Érdekesség: Bár hivatalosan csak az egyik unikatesómnak a keresztanyja, az anyukám mindhármukra a kersztgyermekeként szokott hivatkozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!