Melyik felekezet tér el a legkevésbé a Bibliától?
Objektív választ nem fogsz kapni, mindegyik felekezet azt hirdeti, hogy az övé. Ami valamilyen szinten talán igaz is, hiszen sok esetben csak a Biblia értelmezésében vannak eltérések, a különbségek pedig ebből erednek.
Azért van egy-két kivétel, akiknek a Biblia nem az egyedüli szint könyvük, ilyenek például a mormonok. Ők speciális fordítású, átírt bibliát használnak és ott van mellette mormon könyve is.
Ha azért picit mégis próbálunk objektívek lenni, akkor a pártatlan tudományos tényeket kellene segítségül hívni, mert hogy olyan is van! Ezen kutatók, akik kellően objektívek és őszinték, nem vádolhatók azzal, hogy teológiailag elfogultak.
Nos ők rendre megerősítik a Biblia alapigazságait, vagyis hogy a Biblia nem tanítja a háromságot, a lélek halhatatlanságot és a pokol tüzet.
E három nem Bibliai tant csak egyetlen világméretű egyház nem tanítja, nos ők vajon kik is?
Nem, az unitarizmus távolról sem egységes, de még csak nem is teljesen világméretű. Náluk csupán csak a háromság egy sajátos tagadása van komolyabban véve, szinte minden másban teljesen szabadelvűek.
Természetesen Jehova Tanúiról van szó!
Én a honlapjukon azt olvastam, hogy a világ minden részén vannak unitáriusok.
"Náluk csupán csak a háromság egy sajátos tagadása van komolyabban véve, szinte minden másban teljesen szabadelvűek."
Ezt a rágalmadat sem értem, miért lennének mindenben szabadelvűek? Szerintük teljesen biblikusak és nem szabadelvűek. Tessék, ezt írják magukról honlapjukon:
"Az unitárius teológia teljes mértékben bibliai alapon áll"
Te is elolvashatod magad, ha megnézed oldalukat a neten.
Szóval egész biztos nem a jehovásokról van szó, hanem az unitáriusokról. A jehovások már csak azért sem lehetnek, mert nem egységesek, hiszen 1931-ben bekövetkezett náluk egy szakadás. Legalábbis egy nagyobb, aztán még kitudja mennyi kisebb csoport szakadt ki belőlük.
A hitük alapja a teológiai szabadelvűség elég tág határok között, mely egyáltalán nem nyugszik bibliai alapokon!
Te kiragadtál néhány rövid, de semmi konkrétumot nem tartalmazó szöveget az oldalukról, minden bibliai bizonyíték nélkül. Ez nem érvelés, csak porhintés.
Én a Tanúkkal kapcsolatban racionálisan érveltem, amivel igen csak le lehet szűkíteni a kört.
Szia,
Meggyőződésem szerint nagyon sok olyan felekezet van, akik a Szentírást tekintik hitük alapjának, nyilván ezek hitvallásukban nem térnek el a Bibliától, hiszen az abból származik, a valódi kérdés inkább az, hogy melyik felekezet gyakorolja leginkább a bibliai elveket!
Nos, ha a Bibliai elvek esszenciájának az Úr Jézus Krisztus tanításait vesszük, akkor azért találunk néhány olyan utóreformációs mozgalmat, amely igyekezett ezeket az elveket gyakorolni. Kiemelem ezek közül a metodistákat, a nazarénusokat, az adventistákat, a Jehova tanút, akik talán a legismertebbek itt Magyarországon, de természetesen ide sorolhatók azok a kisebb gyülekezetek is, amelyek a szerény és mértékletes életet hirdetik és gyakorolják. És hát sajnos van számos rossz példa is akik pedig a "gazdagság evangéliumát" hirdetik és gyakorolják.
Természetesen tisztelet a kivételeknek, nyilván a katolikus, evangélikus, református, baptista testvérek között is vannak ilyenek, és nyilván - sajnos - az előbb felsoroltakban is találunk olyanokat, akik visszaélnek a hittel és azt saját gyarapodásukra, jólétükre fordítják.
Az Úr Jézus Krisztus egyértelműen fogalmazott: "gyümölcseikről ismeritek meg őket."
Üdv. Péter
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!