Miért alakult ki ennyi felekezet? Vajon hány felekezet van amelynek tévtanításai miatt a hívei elesnek a megváltástól?
Jézus imájában a keresztények egységéért imádkozott. Szóval ha ennek ellenkezője történt, akkor az elég egyértelmű, hogy kinek a munkájának tudható be.
Szerintem nem nagyon van olyan tévtanítás, ami miatt az egyszerű hívek nem üdvözülhetnének (erre gondolhattál, mert a megváltás már 2000 éve megtörtént). Viszont a tévtanítók sorsáról ír a Biblia elég egyértelműen.
A katolikusoknál a bálványimádás.
A karizmatikusoknál a nyelveken szólás amelyet sokan a ördög művének tulajdonítanak vagy a gyógyulások.
Jehova tanúi egy sor tanítás ami szembemegy a hagyományos gyülekezetekkel.
Afrikában számos gyülekezet van amelybe beszivárogtak a törzsi vallások hagyományai.
Biznisz gyülekezetek, ahol a pénz nagyon előtérbe kerül, ezek leginkább Amerikában figyelhetők meg.
Van ezen kívül még rengeteg más is, de hirtelen ezek jutottak eszembe. Ezek azért eléggé meghatározzák egy hívő hitéletét úgy gondolom.
Azért van ennyi felekezet, mert az apostolok leveleit, főként ebből Pál teológiáját félreteszik. Pál magyarázza a Bibliát, ezért más nem teheti meg. Mégis megteszik. Ezért van ennyiféle teológia. Mondjuk vannak olyanok, akik Pált magyarázzák félre, egy egy szövegkörnyezetből kiragadott mondattal. Pl. karizmatikusok.
Más egyházak Pál helyett saját prófétát dobnak be, pl. Adventisták, Tanúk.
"Szerintem nem nagyon van olyan tévtanítás, ami miatt az egyszerű hívek nem üdvözülhetnének"
Ezzel így nagyjából egyetértek, bár azért nem lehet egységesen ezt kijelenteni
Bármilyen hihetetlen, a katolikusok nem imádnak bálványokat, egyedül Istent imádják.
A Szentírásban van szó nyelveken szólásról, szóval ezt sem értem, miként lehet tévtanítás. Persze ha valaki imitálja, az valóban más.
Azzal sincs baj, ha törzsi elemek beszivárognak, amíg a teológia tiszta marad. Pál leveleiből egyértelműen látszik, hogy az ősegyház gyülekezeteiben is éltek a korábbi hagyományok, Pál mégsem ítélte el mindet. Például a gospel is egy törzsi rituálé, de amíg nem a zulu istenek dicsőítik vele, hanem az egy igaz Istent, addig miért lenne baj ez a törzsi elem?
"Bármilyen hihetetlen, a katolikusok nem imádnak bálványokat, egyedül Istent imádják.
A Szentírásban van szó nyelveken szólásról, szóval ezt sem értem, miként lehet tévtanítás. Persze ha valaki imitálja, az valóban más.
Azzal sincs baj, ha törzsi elemek beszivárognak, amíg a teológia tiszta marad. Pál leveleiből egyértelműen látszik, hogy az ősegyház gyülekezeteiben is éltek a korábbi hagyományok, Pál mégsem ítélte el mindet. Például a gospel is egy törzsi rituálé, de amíg nem a zulu istenek dicsőítik vele, hanem az egy igaz Istent, addig miért lenne baj ez a törzsi elem?"
Tudatosan nem is, de a szentekhez való imádkozás szobraik előtt az bizony bálványimádás.
A nyelveken szólást a hagyományos gyülekezetek pont azért nem művelik mert ördögtől valónak tartják, ebből a szempontból írtam (személy szerint nekem nincs vele problémám).
Az afrikai törzsi vallások és a kereszténység úgy keveredik, hogy egy alkalom után gond nélkül lesétálnak a helyi sámánhoz, hogy gyógyítsa meg őket vagy vegye re róluk a rontást.
"Kérdező, látom Isten helyébe képzeled magad. Csak egy kérdés:elveszíti e az anyja szeretetét az, akit születése óta a saját anyja ellen nevelnek? Ne hidd már azt, hogy Isten elvet bárkit, csak mert ki tudja mi alapján (akár múltbeli sérülés miatt) elhisz dolgokat mindenféle embernek? Még jehova tanúinak is van remény. Sőt, hiszem, hogy akár egy olyan sátánistának is van, aki csak azért csatlakozik, mert mondjuk apja anyja eldobta, egész életében verték, vagy akár még meg is erőszakolták. Ezek olyan lelki sebet adnak, amit csak Isten tud gyógyítani, de nem feltétlen ebben a testben."
Nem képzelem senki helyébe magam, csak feltettem egy számomra érdekes kérdést, amire érkeztek érdekes válaszok. Nyugodtan görgess tovább, nem kell mindenhova ez a vaskalapos hozzáállás, hogy majd Isten úgy is mindent jobban tud.
A véleményed pedig ütközik a Bibliában leírtakkal.
Valószínűleg nem vagy tisztában a bálványimádás fogalmával. Szerintem a katolikusok nem tekintik istennek a szobrokat, sőt még azokat a szenteket sem, akiket a szobor ábrázol. Tehát itt nem lehet szó bálványimádásról. Egyedül az Eukarisztia imádására lehetne mondani, annak viszont elég szilárd bibliai alapja van.
A nyelveken szólás nem olyan, hogy a felekezet, illető eldönti, hogy műveli-e, vagy sem. Vagy van valakinek ilyen adománya, vagy nincs. Én speciel még nem találkoztam ilyen emberre, de a Szentírás alapján lehet. Hogy más protestáns felekezet mit gondol erről, az pedig marhára nem izgat. Bár az mondjuk fenyegetheti az ember üdvösségét, ha a Szentlélek munkáját az ördögének tudja be, mert az a Szentlélek káromlása.
Az gondolom megvan, hogy a törzseknél a sámán gyógyító is, nincs azzal gond, ha testi bajjal keresi fel őt a törzs tagja. Az persze problémás, ha rontás miatt. Ezért írtam, hogy amíg a teológiával nem ütközik. De kétlem, hogy néhány erősen beidegződött törzsi hagyomány miatt valaki elkárhozna. Isten az ember szívét vizsgálja.
Teljesen igaz, hogy a keresztény hit megosztottsága botrányos, s ez a kereszténység igazsága ellen szól. Sajnos valóban úgy tűnik, hogy az alapító, vagyis Jézus Krisztus kissé elszámolta magát, s képtelen volt egy olyan közösséget alapítani, amely megőrzi az egységet, mind a tanításban, mind a szeretetben, mind a szervezetben.
@ "Az egyházak vezetőit nem foglalkoztatja ez a kérdés?"
De, szerencsére igen. Az egyházak vezetői a régi ellenségeskedések helyett, mostanság keresik az egység lehetőségeit. Ezt a törekvést hívjuk ökumenizmusnak. Mindenek előtt a szeretetben kell növekedni, meg kell tanulni tisztelni a másik felekezetbe tartozót, közösen cselekedni egy-egy jó ügy érdekében, néha közösen imádkozni persze tapintatosan figyelembe véve a hitbeli eltéréseket, s persze az őszinte és nyitott hitvita, a barátságos párbeszéd.
Reményeink szerint, ez majd növelni fogja, mind a hitbeli, mind a szervezetbeli egységet, s én legalábbis hiszem, hogy a Szentlélek ereje végül meghozza a teljes vagy legalábbis a szükséges és hatékony egységet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!