Kertes házban élők! Rá szoktatok köszönni a szomszédra ha látjátok hogy kint tesz-vesz a kertjében, vagy csak akkor ha szemtől szembe találkoztok vele?
Pontosabban pl. a szomszéd kint kapálgat, de neked háttal, vagy pl. látod hogy a kertje végében dolgozgat, vagy látod hogy kint mókol, de nincs vele szemkontaktus, akkor ráköszöntök? Keresitek a szemkontaktust?
Nemrég költöztünk lakótelepről, ott nem volt ilyen gond. Olyan bénának érzem magam, mert ha rájuk köszönök olyan mintha megzavarnám őket valamiben, meg van hogy nem is hallják. Ha keresem a szemkontaktust, akkor olyan mintha leskelődnék. De ha nem köszönök olyan bunkónak érzem magam, vagy mintha haragban lennénk.
Amikor ideköltöztünk, és először futottam össze a szomszéddal bemutatkoztam neki, mint új lakó, és azóta szoktunk olykor erről arról beszélgetni! Ez tényleg nem lakótelep! :) Az emberek közvetlenek, ha szükséged van valamire, és jó kapcsolatot ápolsz velük, bármikor átmehetsz, nem néz rád senki hülyén! :)
Ha a szomszéd pl a kert végében kapál, én meg a teraszon ülök, értelemszerűen nem kiabálok oda, de ha közelebb vagyok, akkor megeresztek egy hangos köszönést a nevével együtt, így biztosan felfigyel rá, akkor is ha elfoglalt! :) Ezzel nem bántasz meg senkit, sőt! :)
Köszönöm a sok választ! Látom ahány ház annyi szokás :)
Azt hiszem azt választom hogy ha közelebb van odaköszönök, ha messze akkor max. intek, vagy ha abszolút nem lát az illető nem erőltetem a dolgot. Én sem vagyok az az odakiabálós típus, olyan erőltetetten jön ki mindig. Plusz tény hogy ők sem szoktak rám kiáltani :)
Túl közeli beszélgetős kapcsolatot amúgy nem szeretnék velük, mert mindjárt az elején úgy belesodródtunk a helyi kavarásba hogy jajjj! Úgyhogy arra jutottunk hogy jobb az a bizonyos három lépés :)
Én sose köszönök rá a szomszédra, ha olyan messze van, hogy már fel kéne emelnem a hangomat. Ha egymásra nézünk, mondjuk mind a ketten a kertünkben állunk, de óbégatni kéne, intünk és/vagy biccentünk, esetleg közelebb lépünk a másikhoz.
Az kifejezetten zavar, amikor kiülök a teraszra, és a szomszéd a nyitott ablakából kiüvölt, át hozzám, esetleg be az én nyitott ablakomon, csak mert megpillant...
Ez ma már nagyon laza. Budapesten felesleges a másik kertjében keresgélni a szomszédot és köszöngetni neki. Elég az utcán, de ott sem muszáj. Ha a kerítésen nád vagy más takaróanyag is van, akkor meg nem is kellene átnézegetned, mert nem szeretik.
A vidék lehet más a szokás, de nekünk volt kisebb faluban (Bakonyban) hétvégi házunk és nem akart senki barátkozni. Az utcán köszöntek egymásnak, de nem is kiváncsiskodtak. A másik kertjébe meg nem köszöntek át és nem is keresgélték a szomszédot, hogy éppen mit kapál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!