Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Kertes házban élők! Rá szoktat...

Kertes házban élők! Rá szoktatok köszönni a szomszédra ha látjátok hogy kint tesz-vesz a kertjében, vagy csak akkor ha szemtől szembe találkoztok vele?

Figyelt kérdés

Pontosabban pl. a szomszéd kint kapálgat, de neked háttal, vagy pl. látod hogy a kertje végében dolgozgat, vagy látod hogy kint mókol, de nincs vele szemkontaktus, akkor ráköszöntök? Keresitek a szemkontaktust?

Nemrég költöztünk lakótelepről, ott nem volt ilyen gond. Olyan bénának érzem magam, mert ha rájuk köszönök olyan mintha megzavarnám őket valamiben, meg van hogy nem is hallják. Ha keresem a szemkontaktust, akkor olyan mintha leskelődnék. De ha nem köszönök olyan bunkónak érzem magam, vagy mintha haragban lennénk.

2010. jún. 27. 22:38
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

Amikor ideköltöztünk, és először futottam össze a szomszéddal bemutatkoztam neki, mint új lakó, és azóta szoktunk olykor erről arról beszélgetni! Ez tényleg nem lakótelep! :) Az emberek közvetlenek, ha szükséged van valamire, és jó kapcsolatot ápolsz velük, bármikor átmehetsz, nem néz rád senki hülyén! :)

Ha a szomszéd pl a kert végében kapál, én meg a teraszon ülök, értelemszerűen nem kiabálok oda, de ha közelebb vagyok, akkor megeresztek egy hangos köszönést a nevével együtt, így biztosan felfigyel rá, akkor is ha elfoglalt! :) Ezzel nem bántasz meg senkit, sőt! :)

2010. jún. 27. 23:44
 12/21 anonim ***** válasza:
Én mindig sőt, ha nem veszem észre őket akkor ők kiabálnak át.:)))
2010. jún. 28. 00:00
 13/21 anonim ***** válasza:
En videken nottem fel. Nagymamam, szuleim mindig azt mondtak, hogyha joval idosebb a masik, a szomszed, akkor a fiatalabbnak illik koszonni mindig. Ha nincs nagy korkulonbseg, akkor meg annak, aki epp elobb latja meg a masikat, vagy ha ferfi, akkor az a nonek koszonjon elore...szerintem ez igy van rendjen. Persze ha a ferfi vagy fiatalabb nem lat teged a munka miatt, akkor barki koszonhet. Nekem egyszer volt olyan, hogy nagyon dolgozott a bacsika, en meg mentem suliba. Azert nem koszontem, mert hattal volt, lattam, hogy nagyon elfoglalt. Gondoltam, nem zavarom meg. Erre megfordult es kerdezte, hogy "nem tudsz koszonni?", pedig azt hittem, hogy csak a legyek latnak olyan szogben hatra. :) Szoval szerintem az csak nem arthat, ha koszonsz. Az viszont ha nem, bunkon johet ki. Amugy nekem par szomszedom olyan volt, hogy akkor koszontek, mikor epp olyan hangulatuk volt...a videk is megvaltozott am. Mikor en kicsi gyerek voltam kb. 15-20 eve, mindenki mindenkinek koszont az utcan. Ma mar kis falvakban is ritkasag az ilyen.
2010. jún. 28. 00:40
 14/21 anonim ***** válasza:
Én nem szoktam köszönni háttal álló embereknek, csak ha nagyon közeli ismerős. Nem szeretek úgymond odakiabálni, ha nem figyel rám
2010. jún. 28. 07:19
 15/21 anonim ***** válasza:
Nagyon jó viszonyban vagyok a szomszédokkal, de amúgy a községünk lakosaival is, szóval a válaszom igen...
2010. jún. 28. 10:58
 16/21 A kérdező kommentje:

Köszönöm a sok választ! Látom ahány ház annyi szokás :)

Azt hiszem azt választom hogy ha közelebb van odaköszönök, ha messze akkor max. intek, vagy ha abszolút nem lát az illető nem erőltetem a dolgot. Én sem vagyok az az odakiabálós típus, olyan erőltetetten jön ki mindig. Plusz tény hogy ők sem szoktak rám kiáltani :)

Túl közeli beszélgetős kapcsolatot amúgy nem szeretnék velük, mert mindjárt az elején úgy belesodródtunk a helyi kavarásba hogy jajjj! Úgyhogy arra jutottunk hogy jobb az a bizonyos három lépés :)

2010. jún. 28. 11:05
 17/21 anonim ***** válasza:
Köszönök persze, kertesháznál parasztság nem köszönni. Mondjuk én ha falun vagyok akkor is ráköszönök az idősebbekre.
2010. jún. 28. 14:49
 18/21 anonim ***** válasza:
Vidéken hátizsákos turistaként megyek végig a falun, akkor is köszönnek, ha nem is ismernek. Illik visszaköszönni, akár pár szót beszélgetni is.
2010. jún. 28. 16:34
 19/21 anonim ***** válasza:

Én sose köszönök rá a szomszédra, ha olyan messze van, hogy már fel kéne emelnem a hangomat. Ha egymásra nézünk, mondjuk mind a ketten a kertünkben állunk, de óbégatni kéne, intünk és/vagy biccentünk, esetleg közelebb lépünk a másikhoz.

Az kifejezetten zavar, amikor kiülök a teraszra, és a szomszéd a nyitott ablakából kiüvölt, át hozzám, esetleg be az én nyitott ablakomon, csak mert megpillant...

2010. júl. 2. 20:34
 20/21 anonim ***** válasza:

Ez ma már nagyon laza. Budapesten felesleges a másik kertjében keresgélni a szomszédot és köszöngetni neki. Elég az utcán, de ott sem muszáj. Ha a kerítésen nád vagy más takaróanyag is van, akkor meg nem is kellene átnézegetned, mert nem szeretik.

A vidék lehet más a szokás, de nekünk volt kisebb faluban (Bakonyban) hétvégi házunk és nem akart senki barátkozni. Az utcán köszöntek egymásnak, de nem is kiváncsiskodtak. A másik kertjébe meg nem köszöntek át és nem is keresgélték a szomszédot, hogy éppen mit kapál.

2010. aug. 30. 10:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!