Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Miért lenne bunkóság a "Nekem...

Miért lenne bunkóság a "Nekem lesz egy kávé"?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Tegnap egy barátommal betévedtünk ég vendéglátó helyre, ahol a pulthoz lépve, a pultos lánynak mosollyal az arcomon köszöntem, megnéztem az itallapot és mondtam: "Nekem lesz egy kávé!"

Nos, a mosoly gyorsan eltűnt az arcomról, mikor meghallottam hogy a kollégájának arról panaszkodik mekkora bunkó vagyok.

A magyarban mindössze a 'kérem szépen' szó használható kérés kifejezésére? Ezer féle módon el lehet küldeni valamit az anyjába, kérni miért ne lehetne más módon?

Szerintem a "Lesz..." mondatszerkezetben semmi bunkó nincs.

Plusz, ez a munkája, és a kiszolgálást mindig megköszönöm.

Az angolban is van az "I am going to have..." szerkezet, ami kimondottan vendéglátó helyeken használato

Korábban szócsatába kerültem egy másik pultossal, aki egy barátom oltotta le, hogy milyen bunkó, mert azt mondta: "Egy kávét szeretnék."

Mióta él olyan szabály, hogy vendéglátó helyen csak a "Kérek szépen/Könyörgöm adj..." Kifejezés használható? 🤔😐

Nektek milyen tapasztalatok vannak ezzel kapcsolatban?

2018. szept. 26. 09:25
1 2 3 4
 21/39 anonim ***** válasza:
40%
Teljesen normális formulát használtál, úgy ahogy írtad is egyéb nyelveken is használják, udvariasnak minősül, ez ugyanúgy megfelelő, mint az egyéb "kéremszépenalássanólekötelezjajjdekedvesköszönöm" tartalmúak. Te ezt választottad abban a pillanatban, a pincér egy nyomorék, nincs élete ha ilyenen egyáltalán egy pillanataig fennakadt vagy egyszerűen csak buta és rosszul ítéli meg a dolgot. De látom a válaszokból sajnos nincs egyedül a problémával :DDD.
2018. szept. 26. 19:33
 22/39 anonim ***** válasza:
18%
Csak a fő kérdést néztem meg, de ez így olyan gyerekes, önző megnyilvánulás, ugyanakkor lenézi a másik munkáját, feladatát.
2018. szept. 26. 20:31
 23/39 anonim ***** válasza:
79%
A kommunikáció durván 80%-a nonverbális. Abból aki akarja, simán tudja, hogy ez most normális vagy flegma kérés volt, esetleg bunkóság. Semmi baj nincs a "lesz egy ..." kifejezéssel, ha alapvetően udvariasan viselkedsz, akkor senki nem köthet bele. Annál nagyobb baj van viszont azzal, ha valaki hangosan szidja a vendéget nyilvánosan. Az ilyen nem kiszolgálónak való.
2018. szept. 27. 00:12
 24/39 anonim ***** válasza:
40%
Szerintem se a nekem lesz egy kv, se az egy kávét szeretnék nem bunkó. Szal a csaj feleslegesen húzta fel magát:) Mármint akinek az a dolga, hogy kiszolgáljon, ő ott értetek van. Lehet, hogy csak rossz napja volt, pl sokat késett a busza reggel mikor érkezett, vagy valaki a nagy forgatagban fellökte és nem kért bocsánatot, vagy valami. Szóval te ott nem hibáztál, meg a haverod sem, aki úgy kérte. Valami egyéb lehet a háttérben, de ez már nem a te dolgod, hogy ottan lélekbúvárkodjál neki. Lehet, hogy csak egy kicsit primkó, tehát nem róható föl neki, hogy kevés az intelligenciája; neki ennyi adatott. Tehát ez az ő baja, hogy ő ezen felhúzta magát. Akkor meg különben ha nem szeret kiszolgálni, akkor menjen el másmerre dolgozni. Nem csicskáztattad vagy valami. Nem hibáztál, neki volt rossz napja, vagy valami kattanása, te nem tehettél róla, hogy fölhúzta magát.
2018. szept. 27. 00:47
 25/39 anonim ***** válasza:
64%

Ez a "lesz..." nekem úgy hangzik, mintha csicskáztatnád az illetőt. Nem csoda, ha bunkónak tart emiatt.

A legegyszerűbb, ha a "kérek szépent" használod, abból nem lehet sértődés.

2018. szept. 27. 04:29
 26/39 anonim ***** válasza:
50%

Azért, mert a "nekem lesz", az olyan, mint hogy most itt fog teremni magától. Nem. Azért valakinek tenni kell valamit és ezt illik tudomásul venni. Mert magától nem lesz. Jó hogy nem azt mondod, hogy "kávét, b..meg".

Bár a legnagyobb gond itt az, hogy ez neki természetes, és nem érti meg, hogy miért illetlen.

Nagyon szomorú, hogy ha valakinek felnőtt korban még meg kell magyarázni, hogy a kérem szó használata miért szükséges. De ha már nem mondja a kéremet, akkor mondja azt, hogy "én szeretnék egy kávét". Az is tökéletes. De az olyan nyelvtani formák, amik ezeket kihagyják, illetlenek, mint ahogy tegeződni is illetlenség ismeretlen idősekkel.

2018. szept. 27. 08:42
 27/39 anonim ***** válasza:
83%

Az udvariasságnak vannak fokozatai.

Arany megismertet velünk egyet:

- Hé paraszt, melyik út megyen itt Budára? -

Nem állítanám, hogy ez az udvariasság csimborasszója, a te verziód ennél jóval magasabban van, de azért az eddigiekből érezhetően még nem a csúcs, lehet rajta finomítani.

Bunkónak azért nem nevezném, ennyiért kár megsértődni, szerintem megszokott ez is, még távol van attól az amerikai gyakorlattól, ahol a pincért levegőnek nézik, mintha ott sem lenne, de azért már közelít hozzá egy kicsit.

2018. szept. 27. 10:00
 28/39 anonim ***** válasza:
49%

Többen is a megsértődést említik itt, holott erről nincs szó. Csupán van egy civilizációs minimum, ami elvárható lenne. Ha valaki ez alá megy, arra nem megsértődnek, hanem elkönyvelik, hogy ő ilyen. Persze van olyan, aki ezt szóvá is teszi, de ez nem sértődés. Ilyen civilizációs minimum például, hogy kakilás után kezet mosol. A "kérek (szépen)" is egy ilyen emberi minimum, amit jogod van figyelmen kívül hagyni, de ne csodálkozz, ha ezek után megütközést kelt a viselkedésed.

Ezek íratlan szabályok, és simán vitathatók, mint a kérdés is mutatja. Viszont nem célszerű az autópályán szembemenni a forgalommal, és helyesnek vélt angol formulákat használni. Bizonyos dolgok csak bárgyúnak hatnak (szép napot, megcsinálta a napomat, pillangók a hasamban, stb.) de bizonyos dolgok a faragatlanság benyomását keltik. (lesz-ezés)

2018. szept. 27. 10:19
 29/39 anonim ***** válasza:
78%

"Azért, mert a "nekem lesz", az olyan, mint hogy most itt fog teremni magától."

Ennyi erővel én is megsértődhetnék azon, amikor az eladó azt mondja, hogy "hétötven lesz". Mert a pénz nem magától terem ott, hanem én adom. Mondjuk eszemben sincs megsértődni, mert nem lovagolok ilyen jelentéktelen dolgokon-.

2018. szept. 27. 13:52
 30/39 anonim ***** válasza:
77%
Szerintem teljesen igazad van és mindenki csak berögzültség miatt támad neked, mert nem tudnak elrugaszkodni a megtanult szokásoktól. A kommunikáció nonverbális részén múlik minden, a hangsúly, a pozitív attitűd és egy mosoly sokkalta többet számít, minthogy kimondjuk-e "kérem szépen" szavakat. Ezekkel a dolgokkal ugyanis sokkal őszintébbek vagyunk és nehezebben tudjuk tetteni. Ellenben a rendelésnél elmondott "kérek szépen" általában egy berögzült reakció, egy üres rituálé különösebb jelentéstartalom nélkül. Egy mosoly sokkal többet ér ennél szerintem. Főleg nem értem a felháborodást, mivel a végén te is beszálltál volna rituálé legfontosabb részébe, amikor a termék/szolgáltatás és a fizetőeszköz cseréjénél elmondtad volna a mágikus "köszönöm" szót.
2018. szept. 27. 23:23
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!