Miért lenne bunkóság a "Nekem lesz egy kávé"?
Sziasztok! Tegnap egy barátommal betévedtünk ég vendéglátó helyre, ahol a pulthoz lépve, a pultos lánynak mosollyal az arcomon köszöntem, megnéztem az itallapot és mondtam: "Nekem lesz egy kávé!"
Nos, a mosoly gyorsan eltűnt az arcomról, mikor meghallottam hogy a kollégájának arról panaszkodik mekkora bunkó vagyok.
A magyarban mindössze a 'kérem szépen' szó használható kérés kifejezésére? Ezer féle módon el lehet küldeni valamit az anyjába, kérni miért ne lehetne más módon?
Szerintem a "Lesz..." mondatszerkezetben semmi bunkó nincs.
Plusz, ez a munkája, és a kiszolgálást mindig megköszönöm.
Az angolban is van az "I am going to have..." szerkezet, ami kimondottan vendéglátó helyeken használato
Korábban szócsatába kerültem egy másik pultossal, aki egy barátom oltotta le, hogy milyen bunkó, mert azt mondta: "Egy kávét szeretnék."
Mióta él olyan szabály, hogy vendéglátó helyen csak a "Kérek szépen/Könyörgöm adj..." Kifejezés használható? 🤔😐
Nektek milyen tapasztalatok vannak ezzel kapcsolatban?
Ez a "lesz..." nekem úgy hangzik, mintha csicskáztatnád az illetőt. Nem csoda, ha bunkónak tart emiatt.
A legegyszerűbb, ha a "kérek szépent" használod, abból nem lehet sértődés.
Azért, mert a "nekem lesz", az olyan, mint hogy most itt fog teremni magától. Nem. Azért valakinek tenni kell valamit és ezt illik tudomásul venni. Mert magától nem lesz. Jó hogy nem azt mondod, hogy "kávét, b..meg".
Bár a legnagyobb gond itt az, hogy ez neki természetes, és nem érti meg, hogy miért illetlen.
Nagyon szomorú, hogy ha valakinek felnőtt korban még meg kell magyarázni, hogy a kérem szó használata miért szükséges. De ha már nem mondja a kéremet, akkor mondja azt, hogy "én szeretnék egy kávét". Az is tökéletes. De az olyan nyelvtani formák, amik ezeket kihagyják, illetlenek, mint ahogy tegeződni is illetlenség ismeretlen idősekkel.
Az udvariasságnak vannak fokozatai.
Arany megismertet velünk egyet:
- Hé paraszt, melyik út megyen itt Budára? -
Nem állítanám, hogy ez az udvariasság csimborasszója, a te verziód ennél jóval magasabban van, de azért az eddigiekből érezhetően még nem a csúcs, lehet rajta finomítani.
Bunkónak azért nem nevezném, ennyiért kár megsértődni, szerintem megszokott ez is, még távol van attól az amerikai gyakorlattól, ahol a pincért levegőnek nézik, mintha ott sem lenne, de azért már közelít hozzá egy kicsit.
Többen is a megsértődést említik itt, holott erről nincs szó. Csupán van egy civilizációs minimum, ami elvárható lenne. Ha valaki ez alá megy, arra nem megsértődnek, hanem elkönyvelik, hogy ő ilyen. Persze van olyan, aki ezt szóvá is teszi, de ez nem sértődés. Ilyen civilizációs minimum például, hogy kakilás után kezet mosol. A "kérek (szépen)" is egy ilyen emberi minimum, amit jogod van figyelmen kívül hagyni, de ne csodálkozz, ha ezek után megütközést kelt a viselkedésed.
Ezek íratlan szabályok, és simán vitathatók, mint a kérdés is mutatja. Viszont nem célszerű az autópályán szembemenni a forgalommal, és helyesnek vélt angol formulákat használni. Bizonyos dolgok csak bárgyúnak hatnak (szép napot, megcsinálta a napomat, pillangók a hasamban, stb.) de bizonyos dolgok a faragatlanság benyomását keltik. (lesz-ezés)
"Azért, mert a "nekem lesz", az olyan, mint hogy most itt fog teremni magától."
Ennyi erővel én is megsértődhetnék azon, amikor az eladó azt mondja, hogy "hétötven lesz". Mert a pénz nem magától terem ott, hanem én adom. Mondjuk eszemben sincs megsértődni, mert nem lovagolok ilyen jelentéktelen dolgokon-.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!