Hogy álltok a borravaló kérdéséhez?
10 %, ha megérdemlik. Semmi bajom vele, legalább tudatni tudom,hogy mennyire vagyok megelégedve.
És ha nem vagyok, akkor bizony kiszámoltatom az étteremben a visszajárót a pincérrel, hiába huzigálja a száját.
Valahol már kötelezővé is tették, felszolgálási díj címen, úgy 10% körüli:s
Van benne ösztönző erő néha..., h elmenj máshová:)
12:01: Elmondok egy rövid történetet.
10 évvel ezelőtt egy nagy forgalmú újságos pavilont béreltünk másodmagammal. A fizetést természetesen megkaptam azért, hogy a munkaidőben ott vagyok és kiszolgálok, kipakolok, visszapakolok és ennyi.
Az, hogy a többszáz féle újság és egyéb termék pontos helyét és árát kívülről tudtam, kizárólag az én szorgalmam volt.
Amikor egy-egy népszerű hetilap elfogyott, inkább elmentem és saját pénzből vettem mégtöbbet, hogy aztán a vevő, aki többfajta újságot visz majd el, köztük ezt is, ne morogjon, hogy most mehet máshova is (rosszabb esetbe mindent otthagyva).
Azt, hogy pörögni kellett, mint a motolla, mert máskülönben a piac másik felén állt a sor, megint csak az én érdemem (a munkáltató lesz@rta, csak a bevétel legyen meg, az pedig lassabban is meglesz).
Az, hogy emiatt a pörgés miatt a vásárlók csak harmadannyit álltak sorba nálam, mint máshol, megint csak az én szorgalmam.
A fizetésem tehát nem volt egyenes arányban a munkámmal, mégis mindent a vevőért tettem.
Kérdezem én: szúrja a szemed, ha 10-20 ft-ot otthagysz csak úgy annak a h*lye újságosnak? Nem érdemli meg, mert fizetést úgyis kap? Nem érdemli meg az a futár, az a fodrász, vagy az a benzinkutas, aki sokkal többet tesz érted, csak te ezt nem látod, mert a felszín alatt van?
Én éttermekbe, fodrász, kozemtikus, műkörmös, futároknak mindig adok borravalót!
A multkor egy tanárnő volt a fodrászatba amikor én voltam 1900 Ft volt a hajvágása, adott egy 2000-est és visszavárta a 100 Ft-ját hát sztem ez szánalmas szarrágó dolog! Majd ha kér egy időpontot ne csodálkozzon ha utoljára lesz beirva a fodrásznál!
Ebben az országban mindenki gürizik, mégsem kapnak bizonyos szakmákban borravalót, és így is alig élnek meg.
Ezt szokás mondani, és van benne igazság!
Sehol nem mondják egy pénzügyesnek, miután elkönyvelted xy bérét, szépre kerekítsd fel, a többit meg tartsd meg!:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!