Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Mennyire illik visszaszólni...

Mennyire illik visszaszólni helytelen köszönésért?

Figyelt kérdés
Szóval ha valakinek köszönök, hogy "jónapot", akkor mennyire illik neki visszaszólnia, hogy "nem jónapot, hanem jónapot kívánok!"? Tehát lényegében ő még csak nem is köszön nekem, hanem egyből kioktatással kezd.

2017. nov. 23. 15:43
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
50%

Amugy nem ertem ezeket, akik fent akdnak egy ilyenen. Mar pedig leginkabb csak idosebbeknek szokasa visszaszolni.

Ertem, hogy regen ez volt a kotelezo es elvart, hogy jo napot kivanok. Csak akkor szamitottal tisztelet tudonak, ha igy fogadtal valakit. De mar nem 1950-ben vagyunk. Sot, nehanyan siman hello-zak az oregebb korosztalyt is. Abban sincs semmi szerintem, kulfoldon is siman hello-znak az emberek boldog-boldogtalannak. Kicsit fejlodjunk mar mi is..

Boltban dolgozom, mindig csak jonapottal koszonok, melle mosolygok, kedves vagyok. Nem gondolom azt, hogy bunkosag lenne elhagyni a kivanokot.

Akkor szamitanek parasztnak, ugy gondolom, ha flegman, letojom stilusba koszontenem, ha egyaltalan koszontenem. :D

Szerintem meg adom ezzel a tisztelet a masiknak, en koszonok elore ha belepnek az ajton, mosolygok es kedves vagyok, udvarisan kiszolgalom, a kezebe adom vissza az aprot. Ezek sokkal lenyegesebbek, mint ugy koszonni , mint az ovodaban: jo napot ovoneni, szervusztok kispajtasok.....

Pl kitorolhetnem a kivanokjaval akarkinek, ha melle taplo stilusban szol hozzam...

2017. nov. 23. 17:40
 12/22 anonim ***** válasza:
50%

Bunkóság.

Gondoltam, hogy suliban történt. Ott szokás ez. A tanárok és az egyéb felnőttek ott tudják csak kiélni a hatalmi vágyaikat.

A jó napot teljesen elfogadott, egyáltalán nem illetlen és nem is ütközik a protokoll szabályaiba.

2017. nov. 23. 17:49
 13/22 1112 ***** válasza:
44%
Szerintem a kioktatás az arcátlanság; mert te végülis köszöntél. Hogy nem úgy, ahogy őnagysága azt elvárta volna, az már legyen az ő baja, ne vedd zokon, az ilyen ember hadd puffogjon csak magába'! Egyik tanáromnak voltak szokásai, hogy olyan arcátlanul visszaszólt nekünk, 7.-ben volt a tanárunk, Földrajzból; és akkor ez a "A hátnak van hasa is", ezt annyira arcátlan -és lekezelő stílusban tudta mondani, amikor valaki háttal kezdett el egy mondatot. Meg amikor szóltam neki, hogy amit nyomtatott, és témazárónak; azon nem is látszódott a feladat, mert nagyon kopottasan (foltok hiányoztak a karakterekből) volt rányomva a lapra, ráadásul ferdén is volt rányomtatva, tehát még a koppottas betűkkel se volt rajta teljesen, rendesen a feladat, mert csálén másolta, így egy része még le is lógott a lapról, ráadásul hasonló kinézetű feladatot se láttam még soha életemben, nemhogy kitalálni, hogy ott mire valók azok a még látszódó téglalapok; és akkor próbáltam kisilabizálni abból, ami még látszódott a feladat leírásából, de nem sikerült; és szóltam neki, hogy nem látszódik rendesen a feladat szövege, és így nem is értem, miről van szó; és akkor ilyet oda szól, ahelyett, hogy segítene, mert tényleg nem látszódott a felirat, ami nem volt levágva belőle a csálé másolat miatt, az is tök kopottas volt, ja és most ugrott be, hogy amit nagy nehezen ki tudtam venni, azoknak a szavaknak az egymásutánisága is tökre értelmetlen volt, még annak a pár szónak is; és akkor ilyet odaszólt nagyon bunkón a tanár -én nem voltam bunkó, mindig tisztelettudó, illemtudó gyerek voltam, kedves voltam mindenkivel, -na szal a tanár ilyen bunkó stílusban , és így ilyen sértődötten morogva közölte, hogy "Egyéni szocprobléma". Ahelyett, hogy jött volna, és megmagyarázta volna, egyébként is, láthatta, hogy nem is látszik a felirat se. De egyébként az a feladatnak a megoldása valamilyen csodával határos módon nekem meglett, mert a mellettem ülő valahogy többet tudhatott kivenni belőle, abból az alig látszódó szövegből, mint én, és akkor ő halkan szólt, hogy írjam le róla; leírtam, és hibátlan lett. Mai napig nem tudom, hogy mi volt a feladatXD Amúgy nem emlékszem, lehetséges, hogy kiosztás után átbeszéltük, már nagyon régen volt. Meg egyszer 10. vagy 12. (valamelyik a kettő közül, mert adott EGT-tanár akkor tanított minket, ebben a két évben, előtte-közötte nem) na mindegy, én nem tudtam elméleti gazdaságtanból egy adott definíciót, akkor megpróbáltam a kifejezésből kiindulva valami értelmezést találni erre a szóra. Na és akkor be is írtam valamit, amiről úgy gondoltam, hogy lehet köze hozzá, magából a szóból kiindulva ezt jelentheti. És akkor én nekem ugyebár azt tanították, hogy mindenhova írjunk valamit, meg láttam is, más tanároknál, hogyha legalább valami részben jó volt ott, legalább lehetett kapni rá részpontszámot. És akkor erre meg olyan arcátlanul odaírta nekem a tanár, és szerintem ezt fel se fogta, hogy milyen volt akkor velem, hogy "Jó kamu duma!" Hát örüljön neki, hogy legalább próbálkoztam, és ezt a stílust meg kikérem magamnak. Hogy ilyen lekezelő szavakat intézzen hozzám. Erős késztetést éreztem, hogy kimenjek előre a dolgozatommal, és kérdőre vonjam, hogy mi ez a stílus, de mégsem tettem meg, de nagyon rosszul esett. Ő is tiszteljen már meg engem, én soha nem bántottam meg őt, mindig megadtam neki a tiszteletet, akkor ő is se úgy tekintsen rám, mint valami alsóbbrendű teremtésre. És ez alól az se kifogás, hogy valamelyiküknek rossz napja volt. Ilyet akkor sem csinálunk.
2017. nov. 23. 18:07
 14/22 1112 ***** válasza:
29%
*egyébként a többieknek is olyan rossz fénymásolatai voltak földrajzból, tehát ez nem csak nekem szólt, rám vonatkozott. Ja és a hetedik az egy olyan évfolyam volt, azt tudom, mert megjegyeztem, amikor egy napot se hiányoztam, és úgy nem láttam még soha hasonló képű, kinézetű feladatot se. És mégcsak meg se nézte, hogy tényleg nem látszik, nem hogy elmondta volna normálisan, hogy mi a feladat, mégis mit akar. Ja meg egyszer még egy olyan is volt, talán 6.-ban, hogy házifeladatba adott fel természetismeretből egy másik tanár, akkor még másik tanár volt; egy gyűjtőmunkát. Nekünk még akkor nem volt internetünk, és két órát dolgoztam vele, hogy benne legyen minden adat, amit kért. Benne is volt, szépen is nézett ki, még ábrát is készítettem hozzá ahogy kérte, kimásoltam a lexikonban lévő ábrát, vagy a földrajzi atlaszból egy olyat, amin minden látszódott, amit kért, valami olyasmi lehetett talán az ábra, hogy a Balaton környékén mit bányásznak, amit kért, én nagyon szépen megcsináltam, lett belőle két, gyönyörűen tagolt , szép, rendezett oldal. Én sejtettem, hogy a tanár ezt el fogja felejteni, hogy kötelezőbe házidogát adott ki; és akkor óra elején úgy jelentkeztem, hogy föltettem a kezem, mondta "Tessék" és akkor mondtam , hogy "Gyűjtöttem". És akkor mondta, hozzam ki, kérdezte van-e aki még gyűjtött, és akkor feltették ők is a kezzüket, hozzák ki ők is. És akkor odaadom neki amit csináltam és tényleg nagyon szép munka volt, és kijegyzetelgettem minden adatot, és rendezett, nem trehány munka volt, jól is nézett ki; és akkor aszongya: "Az nulla." És akkor csak pislogtam, de visszamentem a helyemre. És akkor láttam, hogy a többiek - a másik 4-5 ember, aki még rajtam kívül nem felejtette el - ilyen 8 oldalakat nyomtatott ki az internetről. És akkor azt mondja "na, ez már valami." De legalább annak a pár embernek , akinek volt netje és rajtam kívül még megcsinálta, szereztem 1-1 ötöst. Direkt azért úgy szóltam, hogy készítettem valamit az órára, hogy "Gyűjtöttem", hogy a többiek ne süljenek be, hogy totál elfelejtették, pedig kötelező házi volt. És akkor én nem kaptam ötöst, mert nekünk nem volt internetünk, ahonnan rögtön ki tudtam volna nyomtatni 6-8 teljes oldalt is, akár készen, hanem lexikonból keresgéltem/írtam ki mindent. És akkor azt mondja "Az nulla". Hát nemár. Az osztályfőnöknek meg nem is szóltam a diszkrimináció miatt, mert kötelező házifeladat lett volna, és lehet, hogy a többiek, akik megfeledkeztek róla, rosszul jöttek volna ki belőle.
2017. nov. 23. 18:18
 15/22 1112 ***** válasza:
10%
13-14.vagyok,azért írtam,hogy talán 6., mert 5.-ben és 6.-ban tanított minket az az adott másik tanár, és valószínűbb sokkal, hogy ez 6.-ban történt. Egyébként azt hiszem,igen, 6.-ban, de ez most mindegy is; ja amúgy én hiszek a karmában, szóval lehet, hogy ezek karmikus esetek voltak.
2017. nov. 23. 18:26
 16/22 1112 ***** válasza:
0%

13,14,15 vagyok

Ja és bocsi, már muszáj kiírnom magamból, 6.-ban az a tanár sorolta, hogy miből lehet gyűjteni, talán 1-vagy 2 könyvet mondott, de egyet biztosan, és az az Új Magyar Lexikon volt, amelyikből én kiírtam neki a dolgokat kézzel. Ja és akkor az internet ott azon az órán, amikor feladta, még szóba se került, de azt a könyvet mondta, és megkérdeztem, hogy van-e otthon, és mondta mamám, van, odaadta. Amúgy nem tudom tényleg, mondott -e más könyvet is, de ezt tutira mondta.

2017. nov. 23. 18:47
 17/22 anonim ***** válasza:
87%

Tanár vagyok. Nyelvész vagyok. Gyakran köszönök jó napotot. És eszemben sincs másokat kijavítani sem ebben, sem más nyelvhasználati kérdésben, mert durván udvariatlannak tartom.

Aki ilyet csinál, az a legritkább esetben teszi segítő szándékkel. Általában okoskodás, hatalmi helyzettel való visszaélés, "én csakazértis jobban tudom" van mögötte. Érdekes módon a főnöküket ritkán javítják ki. Ez egy jó tesztkérdés is egyébként: meg mernéd csinálni a főnököddel? Ha nem, akkor valószínűleg udvariatlanság, és másokkal se csináld.

2017. nov. 23. 23:38
 18/22 anonim ***** válasza:
100%
Elég arrogáns viselkedés. Köszöntél, tudomást vettél róla, és ezt jelezted is vele neki, innentől kezdve amit tehet hogy visszaköszön.
2017. nov. 24. 01:46
 19/22 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2017. nov. 24. 14:58
 20/22 anonim ***** válasza:
34%

Én legtöbbször biciklizés közben találkozom emberekkel. Ott nincs idő arra, hogy "Jó napot kívánok"

Csak "Jó napot"

Eddig még nem volt gond. Ha oda kéne még mögé biggyesztenem, hogy "kívánok", akkor hátra fordulva kellene utána kiabálnom.

2017. dec. 18. 20:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!