Mennyire illik visszaszólni helytelen köszönésért?
Amugy nem ertem ezeket, akik fent akdnak egy ilyenen. Mar pedig leginkabb csak idosebbeknek szokasa visszaszolni.
Ertem, hogy regen ez volt a kotelezo es elvart, hogy jo napot kivanok. Csak akkor szamitottal tisztelet tudonak, ha igy fogadtal valakit. De mar nem 1950-ben vagyunk. Sot, nehanyan siman hello-zak az oregebb korosztalyt is. Abban sincs semmi szerintem, kulfoldon is siman hello-znak az emberek boldog-boldogtalannak. Kicsit fejlodjunk mar mi is..
Boltban dolgozom, mindig csak jonapottal koszonok, melle mosolygok, kedves vagyok. Nem gondolom azt, hogy bunkosag lenne elhagyni a kivanokot.
Akkor szamitanek parasztnak, ugy gondolom, ha flegman, letojom stilusba koszontenem, ha egyaltalan koszontenem. :D
Szerintem meg adom ezzel a tisztelet a masiknak, en koszonok elore ha belepnek az ajton, mosolygok es kedves vagyok, udvarisan kiszolgalom, a kezebe adom vissza az aprot. Ezek sokkal lenyegesebbek, mint ugy koszonni , mint az ovodaban: jo napot ovoneni, szervusztok kispajtasok.....
Pl kitorolhetnem a kivanokjaval akarkinek, ha melle taplo stilusban szol hozzam...
Bunkóság.
Gondoltam, hogy suliban történt. Ott szokás ez. A tanárok és az egyéb felnőttek ott tudják csak kiélni a hatalmi vágyaikat.
A jó napot teljesen elfogadott, egyáltalán nem illetlen és nem is ütközik a protokoll szabályaiba.
13,14,15 vagyok
Ja és bocsi, már muszáj kiírnom magamból, 6.-ban az a tanár sorolta, hogy miből lehet gyűjteni, talán 1-vagy 2 könyvet mondott, de egyet biztosan, és az az Új Magyar Lexikon volt, amelyikből én kiírtam neki a dolgokat kézzel. Ja és akkor az internet ott azon az órán, amikor feladta, még szóba se került, de azt a könyvet mondta, és megkérdeztem, hogy van-e otthon, és mondta mamám, van, odaadta. Amúgy nem tudom tényleg, mondott -e más könyvet is, de ezt tutira mondta.
Tanár vagyok. Nyelvész vagyok. Gyakran köszönök jó napotot. És eszemben sincs másokat kijavítani sem ebben, sem más nyelvhasználati kérdésben, mert durván udvariatlannak tartom.
Aki ilyet csinál, az a legritkább esetben teszi segítő szándékkel. Általában okoskodás, hatalmi helyzettel való visszaélés, "én csakazértis jobban tudom" van mögötte. Érdekes módon a főnöküket ritkán javítják ki. Ez egy jó tesztkérdés is egyébként: meg mernéd csinálni a főnököddel? Ha nem, akkor valószínűleg udvariatlanság, és másokkal se csináld.
Én legtöbbször biciklizés közben találkozom emberekkel. Ott nincs idő arra, hogy "Jó napot kívánok"
Csak "Jó napot"
Eddig még nem volt gond. Ha oda kéne még mögé biggyesztenem, hogy "kívánok", akkor hátra fordulva kellene utána kiabálnom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!