Miért nem szüntetik végre már be ezt a tegezés-magázás dolgot?
Azért kéne beszüntetni, mert nekem (meg gondolom, még nem csak nekem) rossz emlékeim vannak erről. Az iskolában elsős koromban először mindig tegeztem a tanárt, ő meg mindig hisztizett, hogy nem "voltál", hanem "tetszett lenni", és ez az értelmetlen és bonyolító javítgatás mindig rosszul esett nekem!
Dehogy nem a kortól függ! Ha idősebb emberekről vagy korkülönbségről van szó, már is a kortól függ! Ebben viszont az is zavaró, hogy senki sem tehet arról, hogy ki mikor született és hogy hány éves, mégis úgy fogják fel az idősebbek, mintha a fiatalabbak tehetnének erről (legalább is nekem ez jött le). Hát akkor gondolkozzanak el az idősebbek is azon, hogy ők vajon tehetnek-e arról, hogy mikor születtek! A méltó tisztelet az pedig már magától jön le, hisz ki mennyire érdemli meg.
A távolságtartásról meg annyit, hogy én tartanám az idősebbektől a távolságot, de ők nem tartják sokszor, ha mondjuk ők szólítják meg a fiatalabbakat (még csak nem is magázva és nem is ismerik). Na itt jön elő az értelem: akkor mi értelme van a fiatalabbnak távolságot tartania, ha az adott esetben az idősebb nem tartja?
Az ágyas szeretős részről meg annyit, hogy ha a szerelmespár mindkettő vagy csak az egyik tagja magázza a másikat, akkor nincs is a kettőjük között szerelem, mert akkor tartják a távolságot egymástól.
Amúgy nagyon szépen köszönöm a válaszokat!
A tanárodtól ez egy nagyon rossz pedagógiai módszer volt. Ha egy kisgyerek őszinte szeretettel jön oda hozzám és beszélget velem, függetlenül attól, hogy nem ismeri még a magázódást, kimutatja a tiszteletet. Ha ezt a tiszteletet egy tanár nem veszi észre, az nem tanár. Amikor örülve oda jön hozzám, akkor nem rögtön a nyelvtani hibáival kezdem az üdvözlést.
Amúgy egy régi tanárnőm mondta nekem, hogy a gyereknek nem kell mondani, hogy magázódjon, egy idő után MAGÁTÓL megteszi, mert a szüleitől azt hallja, hogy magázzák a tanárnénit, magázzák a boltost, egy idő után össze áll a fejében a kép és önszántából magázódni fog. Nem hülye a gyerek, csak nem kéne annak nézni.
Ezen a sérelmen lépj túl. Utána egész más szemmel fogod nézni ezt a nyelvi sajátosságot.
21:20: "ne járj olyan helyekre, ahol felmerülhet a gyanú, hogy esetleg jónapottal kell köszönni szia helyett..."
Akkor iskolába se menjek? -oda amúgy sem mennék mindig, de hát sajnos kötelező.
21:52: Mélyen együtt érzek veled teljes egészében!
23:14: Teljes mértékben egyet értek!
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!
Ha osszekevered, nem tudod hol kell magazni es tegezodni, akkor sajnos nem vagy tisztaban a magyar nyelvvel, szuleid nem tanitottak meg ra.
Ilyet meg nem hallottam, hogy egy tini ne tudna magazodni.
Neked tobb bajod van, mint a megszolitasok. Fordulj szakemberhez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!