Csak Magyarországon szokás, hogy ha bemegyek egy házba, leveszem a kinti cipőmet, és nem abban járkálok a lakásban?
Nekem személyes tapasztalatom is volt már ilyen, meg filmekben látom főleg. Mondjuk az igaz, hogy egy film ne arról szóljon, hogy akárhányszor bemennek egy házba, leveszik a cipőt, majd ha mennek ki, akkor meg fel :D
Olyanok is írhatnak, akik külföldön élnek, hogy nekik mi a tapasztalatuk! :)
A filmeknek a valósághoz semmi közük.
Én elég sok helyen (sok országban) jártam már és eddig mindenhol le kellett venni a cipőt.
Sehol nem szokás, ahol művelt, illemtudó emberek élnek. A vendéget ne kényszerítsük arra, hogy mezitláb vagy zokniban legyen. Arról nem is szólva, hogy ha netán gombás a lába, az a szőnyegen nyomot hagy.
Több országban jártam, de sehol nem várták el ezt tőlem.
Szerintem Magyarországon két okból jellemző a "leveszem a cipőt" stílus.
Többségünknek akkora a lakása, hogy egy helyiségnek több funkciót is be kell töltenie. Pl. a konyha az étkező, vagy ha van külön étkező az egyúttal a nappali is, egy mellékhelyiség van stb.
Akinek nagyobb családi háza van és jobban elkülönülnek a helyiségek, az meg általában vidéken él, ahol kert is van, netán maga tüzel a kazánba. Ezek mind "koszos" munkák, ami után nem árt lábbelit váltani, főleg, mert többségünk maga takarítja a házát/lakását, és amellett dolgozik is.
Egyébként nem illik cipő nélkül mutatkozni pl. egy vendégségben, de a praktikum felülírja a szabályokat.:)
Ha nem telik bejárónőre, nincs külön vendégek fogadására alkalmas nappalink külön mellékhelyiséggel, úgy evidens (vagy annak kellene lennie), hogy vigyázunk a tisztaságra és tiszta lábbal lépünk olyan helyiségbe, ami másnak talán egyúttal a hálószobája is.
Ahol én voltam vendégségbe, ott volt külön vendégek számára szobapapucs, szóval nem zokniba meg mezítláb kellett mutatkozni.
Egyébként mi otthon, nem várjuk el hogy vegyék le a cipőt mondjuk a konyhába, étkezőbe stb., ahol csempe van, de ahol szőnyeg, oda ne jöjjenek be azzal a cipővel, ahol előtte kis sárga, koszba járkáltak.
Na, aki hozzánk jön, az vagy leveszi, kap papucsot, ha nem tetszik a viszonlátásra. Cserébe én is mindig leveszem ha vendégségbe megyek, akkor is ha esküdöznek, hogy nem muszáj.
Lehet valakinél egy értékes szőnyeg, kisgyerek aki a szőnyegen játszik stb, ne legyen már akkora gond lerúgni a cipőt, amiben odakint a sárban, kutya.zarban, latyakban járunk. Esetleg nagyon idős, vagy beteg vendég kaphat "felmentést". Még komolyabb (magán) orvosi rendelőkben is "kalucsnit" kell húzni a cipőre. Épp az a bunkó, aki betrappol a szutykos csukájával a nappaliba, én az ilyenre bizony rászólok, ha ezért megsértődik, akkor .pja be.
Én kamionos vagyok, a legtöbb sofőr még a fülkéjébe sem lép be cipővel, én volt, hogy az ellenőrző vámost leugattam, pl. az angol rendőr ilyenkor szintén zacskót húz a bakancsára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!