Tisztelitek az öregeket?
Sokszor bánt, ahogy kinevetik őket az utcán, morognak rájuk, lehülyézik, udvariatlanok. A fiatalabb generáció ezzel maga alatt is vágja a fát, hiszen ők is lesznek öregek.
Ezen kívül mindenünk, amink van, az öregebbektől lett.
Lehet, hogy nehéz velük, de a fiatalokkal se könnyű. Hová lett a tisztelet és a gondoskodás?
Most halt meg a nagyapám, alig törődtek vele. Aki öreg, haljon meg.
Az 50 is öreg??? Elsírom magam!
Engem is zavar, ha az idősebbeken viccelődnek. De ugyanúgy zavar, ha a betegeken, a gyengébbeken, stb.
Többször előfordult, hogy idősebbek egyszerűen beálltak-betolakodtak elém. Amikor pedig látták rajtam, hogy ez nem tetszik nekem, elkezdtek puffogni.
Barátnőm ült egy teljesen üres buszon, odament egy öreg néni és elkezdett neki pattogni, hogy adja át a helyét! Egy teljesen üres buszon! Sofőrön kívül ők ketten voltak ott.
Máskor volt egy nagyon érdekes beszélgetésem egy nénivel. Állok egy szál csokival boltban pénztár előtt, előttem néni kocsija tele, rám néz, mondja menjek előre, ő nyugdíjas, nem siet sehova. Megköszöntem és hangot adtam meglepődésemnek. Mondta aztán ő is, hogy valóban nem érti a nyugdíjasokat, mert ő még nem látott olyat, hogy egy járókeretes néni, aki utolsónak érkezett, ne elsőnek szállna föl valahova. Pedig ugyanúgy föl fog jutni, csak kevesebb méreggel és idegeskedéssel.
Akik tiszteletre méltóak, azokat tisztelem, akik kizárólag a koruk miatt elvárják a tiszteletet, azokat nem. Senkit sem tiszetelek kizárólag a kora miatt. Ettől függetlnül nem szólok be egy idős embernek az utcán. Meg úgy általában senkinek sem. Tudom, hogy nehezebben közlekednek, rosszabb a látásuk, hallásuk, sokszor nem emlékeznek már úgy dolgokra, és nem értik a mai világot, de ezt elfogadnom. Én is leszek idős ember, szeretném, ha velem is így viselkednének, nem rónák fel azt,ami nem az én hibám.
Fél éve viszont egyszer leordítottam egy vén nyanyát a buszon. Az történt, hogy én álltam a buszon, valaki meg a két üléssel arrébbról elkezdett üvölteni, hogy "nyomja má'meg a gombot, nem törik le a keze". Mivel nem a gombnál álltam, és nem láttam, hogy nekem szólt volna a néni, álltam tovább békésen. Tíz másodperccel később a hátamon hatalmas ütést éreztem. A néni elkezdett verni a botjával, és azt mondta, szó szerint "Nyomjad már meg a gombot a k*rvanyádat, hozzád beszéltem!" Én meg kerek perec megmondtam, hogy ha még egyszer hozzám mer érni, az ő hátán fogom széttörni a botját, egyébként pedig ha már ekkora a szája, igazán megtanulhatna olvasni, miszerint az első ajtón nem szabad leszállni. A reakciója: "Jaaa...." És leszállt az első ajtón, két perc alatt, az emberek meg közben néztek egy nagyot. A vezető is kiszólt a néninek, hogy azért máskor igazán elolvashatná a hetvenkettes betűmérettel írt feliratot...
No, szóval azt gondolom, hogy az ilyen nyanyákat pl. képtelenség tisztelni, lehet akár százhúsz éves. Az ilyenekre mondom, hogy pusztulna már meg...
É azt vallom a kor az nem érdem csak egy állapot és pusztán a kora miatt nem fogom tisztelni ha nem úgy viselkedik. Ha paraszt módjára viselkedik akkor úgy is kezelem nem érdekel hány éves. És igen ha az üres buszon jön oda, h adjam át a helyemet akkor elküldöm a nemiszervbe. Ha már reggel 7kor tolakszik előre a buszmegállóban banyatankkal és esernyővel, h elsőnek szállhasson fel akkor is.
Nagyon sok öreg viselkedik paraszt módra, és persze mindig a a fiatalok a hibásak ő sohasem, de az ezek a mai fiatalok meg a bezzeg az én időmben az mindig megvan. Meg a másik ,h mekkora élettapasztalat van már és ezt tisztelni kéne közben egész életében egy kis zsákfaluban élt ahonnan szökőévente mozdult ki. Mekkora élettapasztalata lehet neki úristen.
drága szeretett főnököm mondta mindig (és teljesen igazat adok neki): "A kor nem érdem! A kor állapot!" és igy is van. Azért mert valakit nem ért utol a halál 56 évesen, és képes volt megélni a 89. évét, még miért kellene tisztelnem. Azért már igen, mert rendes ember!!!!! De rendes ember lehet akár 23 éves is, tehát semmi esetre sem tisztelet a KORT.
Viszont figyelembeveszem az időskor sajátosságait, és ennek megfelelően, ha módomban áll, -segítek. (utcán át, lépcsőn föl, csomag cipel, használati útmotató olvas, ülöhelyet átad... stb...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!