Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Tisztelitek az öregeket?

Tisztelitek az öregeket?

Figyelt kérdés

Sokszor bánt, ahogy kinevetik őket az utcán, morognak rájuk, lehülyézik, udvariatlanok. A fiatalabb generáció ezzel maga alatt is vágja a fát, hiszen ők is lesznek öregek.

Ezen kívül mindenünk, amink van, az öregebbektől lett.

Lehet, hogy nehéz velük, de a fiatalokkal se könnyű. Hová lett a tisztelet és a gondoskodás?

Most halt meg a nagyapám, alig törődtek vele. Aki öreg, haljon meg.

2009. nov. 18. 08:52
1 2 3
 1/28 anonim válasza:
92%
Amelyik megérdemli azt tisztelem és azokat akik közel állnak hozzám pl.nagymamám.
2009. nov. 18. 09:18
 2/28 anonim ***** válasza:
96%
Én nem azért tisztelek valakit, mert öreg, mint ahogy nem is azért, mert anya (úgy általánosságban véve, amúgy nekem is van gyerekem), és nem azért, mert rendőr, vagy mert katona, vagy bármi egyéb, hanem azért, amilyen ember. Itt, ahol lakom, sok az öreg néni, bácsi. A legtöbb kedves és aranyos, de azért van pár bunkó, őket csak azért, mert öregek, nem fogom tisztelni. Van egy nőszemély, aki egyáltalán nem fogadja a köszönésemet, pedig hallja, de ha köszönök neki, direkt el is fordul. Nem adtam rá okot. Egy ideje be is szüntettem a neki való köszönést. Van egy bácsi, aki meg egyszerűen s*ggfej, nem tudok más szót használni rá. Előreengedtem múltkor is a kapuban, ment előttem a liftig, aztán ahogy beszállt, már csukta is az ajtót, meg se várta, hogy én is beszálljak, már csukódott az ajtó, amikor beslisszoltam, meg se kérdezte, hányadikra megyek, ő felment a tizedikre, én meg mehettem le utána a nyolcadikra. Egy ilyen emberen mit kéne tisztelni??? Vele ellentétben van itt nagyon sok tiszteletet érdemlő idős személy, akikkel semmi bajom a világon. Nekik bármikor kérés nélkül felviszem a lépcsőn a szatyraikat, meg van egy néni, aki a saját postaládáját nem éri fel, mert olyan magasan van, a néni meg olyan pici, neki minden nap én szedem ki a leveleit, mert tudom milyen rossz, ha nem ér el valamit az ember, én se vagyok valami magas. De ők normálisak, kedvesek. Ha látják, hogy jövök babakocsival, fogják nekem az ajtót, ha látnak a folyosó végén jönni, akkor tartják a liftet, stb., ahogy azt egy normális ember teszi. Őket teljes mértékben tisztelem. De aki bunkó, azt nem fogom tisztelni csak azért, mert öreg. Azt tisztelem, aki az elvárható udvariasságra udvariassággal válaszol.
2009. nov. 18. 09:23
 3/28 anonim ***** válasza:
95%

nagyon sok öreg el van szállva, az ilyenekről főleg az olyan helyeken olvashatsz ahol a buszon lévő szabad helyről vitáznak.

Viszont engem arra neveltek, hogy tiszteljem az idősebbet, így mindig megadom nekik. Nemegyszer volt olyan is, hogy bejövök a házba, a liftnél áll vmi néni vagy bácsi, köszönök neki, rám néz, azt visszafordul. Ilyenkor szívesebben mondanám fennhangon, hogy "Paraszt", de visszafogom magam, ennyi.

2009. nov. 18. 09:23
 4/28 anonim ***** válasza:
95%

Aki megérdemli, azt tisztelem, függetlenül attól, hogy fiatal vagy öreg. Anyai nagymamámat pl. nem tudom mindig tisztelni, mert sokszor nagyon csúnyán bánik anyuval (sokáig velem is, de én megmondtam neki a magamét, fél évig nem beszélt velem, utána rájött, hogy nem vagyok kihasználható). Anyu is mondta már neki, hogy bántja, ahogy bánik vele, és bántja, hogy a 2 testvérét többre értékeli, pedig anyu segített legtöbbet (mikor volt az 50. házassági évfordulójuk a mamáéknak, és persze anyu is ott volt, sokan azt mondták, hogy nem is tudták, hogy mamáéknak 3 gyerekük van, anyuról nem is tudtak).

Nem tudom tisztelni azokat se, akik lehülyézik a fiatalokat, akik lökdösődnek, tolakodnak, akik futnak a buszhoz... stb. de amint felszálltak, egyből fáradt öregek (jön a következő busz, nem kell futni, és nem fáradnak el), akik indokolatlanul akkor utaznak, amikor a fiatalabbak iskolába-munkába mennek, és teszik a megjegyzést, miért van ennyi fiatal, és azt se tudom tisztelni, aki beáll az ajtóba és nem lehet leszállni miatta, vagy nekidől az alacsony kapaszkodónak (magasabbként is), elállja az utat az alacsony kapaszkodótól, és nem hagy helyet az alacsonyabb utasoknak kapaszkodni, akik nem érik el a magas kapaszkodót.

Volt egy eset, amikor vártam egy buszt egy olyan buszmegállóban, ahol 3 különböző útvonalon közlekedő busz áll meg. Nem volt tömeg. Jött egy, de nem az én buszom volt, és megfelelő távolságra álltam, hogy aki akar, fel tudjon szállni, és ne akadályozzak senkit. Egyszer csak azt vettem észre, hogy a szememtől pár centire egy bot suhan el, egy bácsi rohant felemelt bottal, jó, hogy a szemüvegemet nem verte le, vagy a fejemet nem ütötte meg a bottal. Hát őt se tudom tisztelni. Azt a botot elvileg azért kapják, mert nehezen tudnak járni, úgyhogy annak az öregúrnak erre a botra nincs szüksége, nem arra használta, amire kell, sőt, másokra veszélyes módon használta...

2009. nov. 18. 09:36
 5/28 anonim ***** válasza:
95%

Nem. Az embert tisztelem, ill. próbálom sem negatív, sem pozitív előítélettel szemlélni addig is, míg a megnyilvánulásaiból meg nem ismerem jobban.

A gondoskodás v. törődés megint más kérdés, az indokoltnak látott mértékben hajlandó vagyok a gyengébbeken segíteni. Természetesen nem annak függvénye, hogy mit kapok cserébe.

2009. nov. 18. 09:50
 6/28 anonim ***** válasza:
82%

Én is úgy vagyok vele, hogy nem fogok valakit csak azért tisztelni, mert öreg, az öregek is lehetnek taplók. Ha ismerem, és tudom, hogy rendes ember, mint pl. a nagymamám, akkor tisztelem. Persze kinevetni se fogom őket csak úgy ok nélkül, ahogy a fiatalokat sem. Buszon, villamoson át szoktam adni a helymet, ha látom az illetőn, hogy szüksége van rá.

Amúgy nem kötekedésből, de tényleg mindenünk, amink van, az öregektől lett, pl. a környezetszennyezés, a világháború is...

2009. nov. 18. 09:59
 7/28 anonim ***** válasza:
84%

Tisztelni meg szeretni nem ugyanaz. Lehet, és kell is az öregeket tisztelni, de szeretni nem kötelező. Ha úgy vesszük, hiába szólogatnak is be, mégiscsak ők a gyengébbek. Elég durva a gyengébbet bántani.

Attól még, hogy nagy a tapasztalata az életről a kora miatt, nem biztos, h helytálló. Főleg ha ők meg a fiatalokat nézik le, mert kik ők, mit tettek le az asztalra, meg ha nem hajbókolnak nekik szüntelen, és mások egyszerűen, attól még a fiatal is ember!

2009. nov. 18. 10:04
 8/28 anonim ***** válasza:
83%
azokat az öregeket tisztelem, akik viszont tisztelnek engem, és akik letettek valamit az asztalra(pl keményen dolgoztak egész életükben,vagy becsületes, intelligens gyerekeket neveltek fel a társadalomnak)... nem tudom azért miért kéne tisztelnem őket, mert minden amim van, belőlük lett...rohadtul semmim sincs az öregekből, egyedül a saját nagyapám tett értem bármit is, és őt tisztelem is...a többit miért kellene emiatt? mellesleg ezt vissza is kapják, mert most mi tartjuk el őket...akkor ezért meg tiszteljenek ők minket...minden, amijük most van, belőlünk van...nem fogom tisztelni azt az öreget sem, amelyik a kocsmában ül egész nap...ezért tiszteljem? vagy amelyik olyan bunkó, hogyha nem lenne öreg, szájon is vágnám....pusztán azért, mert valaki öreg, még semmivel sem több nálam!
2009. nov. 18. 10:28
 9/28 anonim ***** válasza:
68%
kinek kellett volna törődni a nagyapáddal rajtad meg a családodon kívül..ezt nem értem... fel kellett volna húzni az egész országban a fekete zászlót? és aki öreg, az meghal...ez teljesen természetes, nem tudom, mit kellett volna tenniük az embereknek, azért mert a te nagyapád meghalt... az én nagymamám épp egy éve halt meg és senkit nem érdekelt a családján kívül, de miért is kellene? az öregek meghalnak, sőt, ha egy öreg hal meg, annak én örülök,mert megérte az öregkort...manapság már ennek örülni kell....ha valaki öregen hal meg, annak szép halála van és a természet rendje szerint hal meg, ezért nem kell vele foglalkozni(persze a családján kívül)... ez teljesen természetes dolog, olyan, mint amikor összel elhullajtják a fák a leveleiket...azon sem akadsz fenn, vagy igen? az is természetes, hogy a saját nagyapád halála megráz, de attól még másoknak miért kellene törődniük vele...mindenkinek haltak már meg rokonai, nem hiszem,hogy te ott voltál és sirattad őket az összes temetésen...
2009. nov. 18. 10:34
 10/28 anonim ***** válasza:
96%
63 éves vagyok, gondolom az már öreg. Azokkal értek egyet, akik szerint csak a kora, neme, vallása, pártállása stb miatt senkit nem kell tisztelni.
2009. nov. 18. 11:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!