Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Miért fáj átadni az időseknek...

Miért fáj átadni az időseknek e helyet?

Figyelt kérdés

Múltkor a 78 éves Nagymamámmal utaztam a buszon. Nem rozzant, nem jár bottal, de látszik rajta, hogy öreg, és én tudom, hogy nem tud állni sokat, csontritkulása van. Fáj neki. És a tömött buszon egyetlen egy fiatal sem akadt, aki átadta volna neki a helyet! Ő meg nem az a típus, aki beszólna, nagyon aranyos, hát inkább szenvedett.

Itt is csupa olyan hozzászólást olvasok, hogy "nem azért fizetek többet, hogy még ők üljenek le" stb. Ennyi együttérzés sincs már az emberekben? Hozzáteszem, 8-10 éves gyerekeknek ugyanezek simán átadják a helyet, pedig ők tudnának állni.

Én vagyok az egyetlen, akit ez bánt?

2009. szept. 13. 09:37
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
39%

jaj emberek ne legyetek, már ilyen bunkók!

Most mit kell berágni az idősekre. Adjátok át a helyet, egy kis jó érzés szoruljon belétek, hogy ma csináltatok vmi jót is.

Amúgy meg nem csak az időseknek nem adják át a helyet, hanem az előttem író terhes kismamának sem és még több társának. Nem segítenek a baba kocsis anyukának fel le szállni. A mútkor egy nő a kezébe fogta a kis csecsemőjét, és egyetlen egy jól nevelt főiskolás sem adta át a helyet neki. Nem sok hiányzott, hogy lány létemre leüvöltsem a fejüket.

tényleg olyan nehéz, és mondani, hogy tessék leülni?

Ne sírjatok a sérelmeitekről...mind semmi ahhoz képest, amit idősen átfogtok élni.

2009. szept. 13. 22:30
 12/21 anonim ***** válasza:
89%

22:30 - 76 éves falun élő nagyapám katéterrel van évek óta, DE soha nem panaszkodik, sőt, így is vágja a fát, kertet ás fel, szedi a meggyet, cipeli a ládát, lakást fest, és nem engedi, hogy más csinálja helyette, sőt, ha a kórházban van kivizsgáláson, akkor is udvarol a nővérkéknek. Sok idős példát vehetne róla.

Nézd, ha nem vagyok jól, fáj valamim, nem tudok szaladni, csak bicegek, vagy szédülök a fáradtságtól, vagy nehéz cuccot cipelek (nincs kocsim), akkor a havi 8-9 (lassan 10) ezer Ft-os Budapest bérletem hadd jogosítson már fel arra, hogy leüljek én is.

2009. szept. 13. 22:50
 13/21 anonim ***** válasza:
86%

Megint nem látnak át egyesek a problémán, tetszik.

Egymásnak estek, ahelyett, hogy gondolkoznátok, és feltennétek az igazi kérdést. Nem az a kérdés, hogy: "Miért fáj átadni az időseknek e helyet?"

Hanem az, hogy:

"Miért nem nyújt olyan, elfogadható szolgáltatást a BKV, MÁV, VOLÁN, hogy mindenkinek legyen ülőhelye?"

2009. szept. 14. 08:39
 14/21 anonim ***** válasza:
100%

ezt nem az iskolának káne tanítania.

6 éves korig kialakul az intelligencia

a gyerek a szüleivel, családjával utazik kicsiként.

ha nem látja, hogy átadják az öregnek a helyet, akkor 6 éves korában iskolában már megette a fene az egészet.

arról nem beszélva, hogy a példa nevel a legjobban, a tanárnő meg nem fogja őket iskolaidőban hurcolni a buszon, hogy lássanak jó példát.

Persze szomorú, amikor "pedagógussal" vannak a gyerekek buszon vagy ajtónál, és nem szól rájuk, hogy engedjék előre a felnőttet, csak mert műr ő is fáradt, és a sok "okos" szülő már kioktatta a gyereket, hogy mihez van joga, és a tanár sem akar konfrontálódni.

Aztán a szülőnek áll feljebb, hogy az iskola nem nevelte meg a gyerekét. (pedig az "jár alanyi jogon")

2009. nov. 26. 15:15
 15/21 anonim válasza:
79%
Én fizetőssé tenném a nyudjíjasok utazását abban az időszakokban, amikor az emberek többsége iskolába/munkába utazik. Ekkor nem foglalnák el az amúgy is kevés ülőhelyet, nem lenne konfliktus. Külföldön ez működik.
2010. jan. 15. 17:58
 16/21 anonim ***** válasza:
100%
Sajna ez korunk egyik "rákfenéje",én át szoktam adni a helyem,mondjuk volt már rossz tapasztalatom is:S Tavasszal felszállt egy öreg néni kis keretes járókával,alig tudott menni gondoltam átadom a helyem,amikor meg felálltam és mondtam,hogy üljön le úgy nézett rám,mint egy démon és visító hangon közölte,hogy ő elő melegített helyre nem ül.Na kapd be akkor gondoltam magamban és vissza ültem.De egy ilyen szitu is jobb annál,minthogy szegény öregnek állnia kelljen és szenvedjen pl csontritkulás miatt mint az a a fenti szövegben van.
2010. júl. 24. 15:45
 17/21 anonim ***** válasza:

"itt nem csak a fiatalok vannak "elrontva", hanem sok idős is."

És éppen itt kezdődik a probléma.

Én csak akkor adom át a helyem ha ténylegesen látom hogy rászorul, és NEM bunkó. Ki nem állhatom az olyan tökéletesen színészkedő öregeket akik vígan nevetgélnek , ha jön a busz futnak, felszállnak és egyből elkezdenek "sántítani" vagy eljátszák hogy a halálukon vannak. Nah az ilyeneket ki nem állhatom.

Egyszerűen fel nem tudom fogni hogy miért hiszi azt sok öreg hogy a fiatalok fáradhatatlanok, meg nekünk meg sem kottyan semmi, holott nem tudom elképzelni hogy az az öreg néni/bácsi aki a fiatalok szidása mellett pöffeszkedik a kétüléses helyen mi a drágalátos fenébe fáradt el. Ha elfáradt? Miért buszozik? menjen haza, aludjon, pihenje ki magát.

Az olyanoktól meg felfordul a gyomrom aki még a terhes nőket/sérülteket sem veszi figyelembe mindenkit felállít. Azt nem értem még hogy miért szidják a fiatalokat ennyire, holott az idősek ingyen utazhatnak, nekem meg fizetni kell, és sokszor ezek miatt le sem ülhetek. Fizetősnek kéne tenni az idősek utazását is.

Persze vannak rendes öreg nénik/bácsik nekik mindíg átadom a helyet, ahogy a sérülteknek/terhes nőknek is:)

2010. okt. 24. 22:20
 18/21 anonim ***** válasza:
Engem már egy jó ideje nem érint a probléma. Ugyanis állni szoktam. És remélem, hogy idős koromra (ha megérem) is mindig állva tudok majd utazni. Különben is, minek ülünk egyáltalán? A legtöbben egész nap azt csináljuk otthon vagy az irodában. Persze megértem, ha valaki tényleg rászorul, de a legtöbben csak kényelemből, lustaságból tesszük. Bevallom, sokáig én is azért csináltam. Ezért is szoktam le róla. És nyugodtan ismerjük be, ha az idősek nem hanyagolnák el annyira magukat, ahogy azt sajnos a 90%-uk teszi, akkor nekik se lenne semmi gondjuk az állással. Ráadásul még néznének is ki valahogy.
2011. máj. 11. 15:42
 19/21 anonim ***** válasza:

Állni kell annak aki fiatal kb 35 évesig biztos..

És akkor be van tömve a szája azoknak akik azon rágódnak miért nem adják át a helyet a fiatalok. Kis kényelmetlenséghez hozzászoktatva magát az ember nem kap lesajnáló pillantásokat meg nem sutyorognak róla. Inkább azon kéne gondolkodni miért nem okoz ma örömet sokaknak ha vadidegeneken segitenek...

2012. febr. 21. 20:42
 20/21 anonim válasza:

Nekem kétszer átadták a helyet :) Egyszer még külföldön; 12 évesen műtötték a szemhéjam és hatalmas kötés volt rajta... amint megláttak a metrón, azonnal pattantak is fel átadni a helyet. Egyszer a bölcsességfogam szedték ki Magyarországon és aki kísért, hazafelé kérdezte, hogy jól vagyok e, használ e az érzéstelenítő és tök halkan kérdezte, de mégis meghallotta egy nő, aki jóval idősebb volt nálam és helyet biztosított nekem azon nyomban. :)

Nekem pedig nem is kérdés; viszont borzasztó lámpalázas vagyok és nem merek idegeneket leszólítani... de, ha sikerül a szemkontaktust felvennem vele, azonnal adom is át a helyet... Remélem hamar kinövök ebből a kis félénkségből :)

Lehet sok fiatal ezért nem adja át a helyet.

2013. okt. 14. 11:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!