Jó napot vagy Jó napot kívánok?
19 éves srác vagyok és középkorú vagy idősebb férfiaknak szerintetek melyik a legmegfelelőbb köszönési forma? Én általában ebben a rohanó világban Jó napot-ot köszönök mert a Jó napot Kívánok-ot nem lehet olyan gyorsan mondani mondjuk ha siet az ember vagy ilyesmi, de nagyapám állítja, hogy ez bunkóság :S
Szerintetek?
Még a fejemet picit előre is biccentem a tisztelet jeleként tehát remélem nem veszik bunkóságnak.
Írjatok még lécci!
ht..sztem teljesen mindegy hogy köszönsz:D a kimondott hang lejtésétől függaz egész...
egy embernek nem tetszett akárhogy köszöntem ő csak 2 dolgot fogadott el h szép jónapot kivánok és a csókolom..(hát csókolni nem fogom nem vagyok lesbi)
Valóban a Jó napot kívánok az illendő,de ha nem csak úgy odamorgod az orrod alatt,ma már nem sértődik meg rajta senki.
Ha valahova belépsz,vagy negállsz beszélgetni az illetővel,akkor a Jónapot kívánokkal köszönj,de ha csak az utcán találkozol valakivel,elég a Jónapot.
Előző vagyok: az első hozzászóláshoz:illetlenebb csak és nem parasztosabb a Jónapot.A parasztok ugyanis nem köszöntek soha így,hanem : Adjon Isten,jónapottal,és mindenkinek,akivel találkoztak,még akkor is ha nem ismerték őket.
Ezt csak az igazság kedvéért jegyzem meg.
Volt tanárom (kb. 60 éves most) azt mondta, hogy ő mérges lesz, ha csak azt hányják oda neki, hogy Jó napot!
Mert annak számára nincs jelentése vagy mi. De ha azt mondják, hogy Jó napot kívánok!, az azt jelenti, hogy az illető azt akarja, hogy jó napja legyen.
Ő értelmesen magyarázta ezt el.
olyan is van hogy 'potkivánok, vagy 'kivánok. kizárólag rövid i-vel. :)
sztem hivatalban "jónapotkívánok", kocsmában meg csak "jóestét".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!