Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » A szlovákok vagy szlovákiai...

A szlovákok vagy szlovákiai magyarok mind ilyenek?

Figyelt kérdés

Belevágtam egy vállalkozásba, és szeretnék bővíteni szlovákiában is, de ahhoz kellene egy szlovák állampolgár partner, aki tudná intézni az üzlettel kapcsolatos ügyeket szlovákiában. Sajnos akivel eddig beszéltem azok jórészt meg sem hallgattak, vagy ha igen után elkezdtek követelőzni, így végül nem sikerült találnom ottani partnert pedig vagy 50 embert kerestem fel. AZ üzlet nem átverés, ők is jól keresnének vele.

Komolyan gondolkodom rajta, hogy ezek az emberek nem normálisak. Vagy az oktatás színvonala vagy nagyon komoly beltenyészet miatt váltak ilyenné. Sokukon az emberi viselkedés nyomait sem lehet felfedezni.

2012. dec. 16. 17:53
1 2 3 4
 21/37 anonim válasza:
100%
Régebben jártak ide át magyarországiak dolgozni és állandóan röhögtek a tájszólásunkon, összesúgtak stb. Megkérdezték honnan tudunk magyarul, de az első találkozáskor azt is mondták, hogyha szlovákul szóltam volna hozzá szájbarugdosott volna, beképzeltek, szlovákoknak vagy szlovákmagyaroknak hívtak minket, de volt, hogy le is tótoztak, bunkók, egy csepp intelligencia, udvariasság nem szorult a magyarországiakba nem csoda ha így viselkedtek veled, ez rossz tapasztalat+általánosítás eredménye volt, hogy így viselkedtek veled.
2012. dec. 23. 23:39
 22/37 anonim ***** válasza:
Hozzánk szlovákiaiak jártak dolgozni.Voltak köztük jó fejek,de voltak akik arra verték a mellüket hogy szlovákok,felsőbbségesnek érezték magukat,miközben magyarul beszéltek többnyire.Előbbiekkel jól kijöttem,utóbbiakat nem bírtam.
2012. dec. 24. 00:06
 23/37 anonim ***** válasza:
100%

(5. hozzászólás)

Hát igen nekem pont ellentétes tapasztalataim vannak velük, bizalmatlan, agresszív, sértődékeny, és nagyon buta népség. Úgy vettem észre, hogy a szlovákiai magyarok olyanok ott mint nálunk a romák.

Már ne is haragudj, de hogyan lehet ilyet egyáltalán leírni, hogy mint a romák...?! Azok az emberek nem az állammal tartatják el magukat, nem csalnak, hogy több pénzhez jussanak. Csak annyival másabbak, hogy a nemzetiségük magyar, és napról-napra szembe kell nézniük és megküzdeniük azzal, hogy mások abban az országban, ahol élnek. Próbálják megtartani magyarságukat, ami nem is olyan könnyű, hiszen az állam mindent megtesz azért, hogy egyre nehezebb legyen számukra, kezdve a magyarellenes politikával.

Ha egy magyarországi magyar képes leírni ilyesmit, hogy ők romák, és nemhogy inkább valamiféle büszkeséggel töltené el, hogy a felvidéken élők nehézségeik ellenére a magyar nemzethez tartozóknak vallják magukat, akkor mit lehet várni a szlovákoktól?!

Nagyon szomorú, hogy ilyen véleménnyel kell szembesülni az embernek, hogy vannak akik így gondolkodnak a kisebbségben élő magyarokról.

2013. jan. 5. 21:06
 24/37 A kérdező kommentje:
Na szóval én a határ közelében élek, van pár ismerősöm, akiknek szlovák munkatársaik is vannak, illetve szlovákiai magyarok. Azt mesélték, hogy a szlovákok mindig úgy helyezkednek, ahogy érdekükben áll. Ha a magyarok valami előnyhöz jutnak, akkor persze ők is mondogatják, hogy ők márpedig magyarok és az nekik is jár. Viszont ha valami rosszabb dolog történik, akkor nekik már közük nincs a magyarokhoz, mert ők bizony szlovákok.
2013. jan. 5. 22:53
 25/37 anonim ***** válasza:
0%
Ebben azt hiszem sajnos van valami.Nálunk azt mondták a juttatásokra hogy "szedik".Pl Szedem az xy juttatást,szedem ezt,szedem azt.Minden anyagiakkal kapcsolatos dologról elsőként tudtak,ha valami juttatásról volt szó,vagy visszatérítésről,ezen a téren mindig lemaradtam mögöttük.Jobban tudták mi jár itthon,mi jár szlovákiában,mit hogy kell csinálni hogy több jusson-maradjon,vagy hogy duplán jól járjanak.Gyakran mondogatták hogy nálunk minden túl van bonyolítva magyarba',pl a parizert és a rúd alakú húskészítményeket egységesen szaláminak nevezték,az összes üdítőt pedig málnának,a kóla kivételével,azt meghagyták kólának.Szerintük tiszta hülyeség olyan sokféle módon nevezni a dolgokat.A virsli szót abszolút nem ismerték,ahogy a személyi igazolványt sem.Párki és obcsánszki,a jogsi hajtási.A mustár horcsica,a májkrém pástétom.Náluk vezetés vizsgán nincs vizsgabiztos hanem csak rendőr.Furák az itteni kaják szerintük pl,mi az hogy borsópörkölt-az hülyeség,náluk ilyenek nincsenek stb.Ami ellenszenves dolog volt,hogy egyes klikkek bizonyos területeket kisajátítottak,pl a cégnél a minőségellenőrök közé nagyon kevesen kerültek be a nem szlovákok közül,a főnökük lévén szlovák volt.Néha elit tudatuk volt közülük jó néhányuknak azt lehetett tapasztalni.Sokan ki is mondták hogy a cég azért keresi őket mert jobb munkaerők mint a magyarok.Olyan is volt aki a nevetséges szlovák történelmet erőltette és mikor történelemből nagyon jól felkészült magyarral találkozott,aki előadást tartott neki-nem bántó éllel-még meg is sértődött úgy tűnt.Mintha néhányuknak már szlovák öntudata lett volna,annak ellenére hogy még a magyart beszélte.Sokszor úgy tűnt,hogy Magyarországot valami túlhaladott mesebeli képződménynek érzik,ami valamikor dicső ország volt,de mostanra nem terem neki többé babér,nem éri meg már annak lenni,szlováknak lenni dicsőségesebb,mert eurójuk van és a világban sem utálják annyian őket mint a pörköltszagú magyarokat.Odaát állítólag peperóninak gúnyolják a magyart,mert jellemző a magyar konyhára a paprika használata.A legbosszantóbb az volt,mikor hangosan karattyoltak szlovákul,miközben körülöttük gyakorlatilag mindenki magyarul beszélt,a többség csak magyarul is értett.
2013. jan. 6. 00:08
 26/37 anonim ***** válasza:
De többségük rendes és normális.Azokat nem bírtam akik hajlandóak voltak hajlani az asszimilációra,akik szlováknak is nevezték magukat.
2013. jan. 6. 00:24
 27/37 anonim ***** válasza:
100%

Ha egyszer Magyarországon dolgozik, onnan kapja a fizetését és oda is adózik, akkor miért ne kaphatná onnan a juttatásokat?

Az ennivalókat tekintve meg biztos nem ismerte az adott ételt, te sem ismerheted más országokét, és azok neked is szokatlannak tűnhetnek.

Egyébként meg érdemes volna elgondolkodni, hogy miért alkalmaznak külföldieket az egyes cégeknél, mert bizony a magyar mentalitás miatt tart ott az ország ahol épp van, és annyiban igaza volt az illetőnek, hogy a múlt sajnos sokkal jelentősebb és dicsőbb volt, mint a jelen.

Történelméről nem lehet beszélni Szlovákiának az egyszer biztos, esetleg mint a Monarchia részéről.

Amúgy meg Szlovákia sincs sokkal előrébb mint Magyarország, igaz ott bevezették az euró, de az állami vezetés ugyanúgy a béka segge alatt van.

Gondolom, hogy nem túl értelmes emberek megnyilvánulásaiból vontad le ezeket a rossz tapasztalatokat, de azért nem kéne ennyire általánosítani és főként nem együtt ócsárolni a szlovákot és szlovákiai magyart, mert biztosra veszem, hogy van különbség a kettő között mind gondolkodásmódban mind hozzáállásban.

2013. jan. 6. 00:53
 28/37 anonim ***** válasza:
Persze,azért írtam,hogy a magyarok többsége normális volt.Nem ócsárolom őket,kivéve az asszimilánsokat,azok bosszantottak csak.Csak leírtam miket figyeltem meg.
2013. jan. 6. 00:57
 29/37 mustafa33 ***** válasza:
Úgy van ahogy írod előző. Nálunk ha "hajtásit" akarsz a rendőr vizsgáztat (a háború előtt nálatok is hajtási volt nem jogosítvány) nincs hivatásoso vizsgabiztos (akinek érdeke, hogy ne vizsgázz le és újra fizess). Igaz hogy a kolbásznál vastagabb hentesáru az szalámi, viszon nem felvágott mint nálatok ami akkor is az ha nincsen felvágva. Amit ti párizsinak hívtok az nálunk diétás szalámi és ami nálunk parizer abban borsónyi szalonnadarabkák vannak. Ami nálatok krinolin (ami egyébbként egy régi szoknya) az nálunk spekacski (csehektől áttvett, mivbehogy szalonnás - spek - németül szalonna). És az is igaz, hogy a mustár az horcsica és nem zenf mint nálatok ☺. A virsli az párki (mert ugye páros), de a mi vidékünkön a virsli az virsli ami szép német szó ☺.Nálunk az orvos receptet ír nem vényt (a véglényből vettétek? ☻) (Ez nálatok is recept volt valaha, mert az szerint készítette a patikus az orvosságot). A vasúton is oda-vissza jegyet veszünk nem menettértit. Ugyanis először oda megyünk azután vissza. Nem menetközben térünk meg ☺. Borsópörköltről hálla a jó istennek még nem hallottam, nálunk a pörköltöt húsból szoktuk meg. Nemcsak málnát isszunk, néha limonádét is, igaz régebben kraherli is volt de azt már elfelejtettük. Nálunk rendelet ide vagy oda, minden erős nem édes ital pájinka, az édes az likőr. A bankszámla számok sem olyan tökéletesek mint nálatok, nálunk csak hatjegyű és tört vonal után a bank négyjegyű kódja. Sajnos ebben még fejlődni kell. De az adókat már ficó kezdi kopírozni (másolni) tőletek. Ja, nálunk nincsen szakálamtitkár (sőt még a bajúszomnak sincsen titkára). Hiába, a világ nálunk már csak ilyen tökéletlen. Ja meg nálatok is néhány ember aki ha másba nem, hát ebbe köt bele. ☻
2013. jan. 6. 01:19
 30/37 anonim ***** válasza:

A hajtási a lovas kocsik korszakából származik.VaLÓban akkoriban hajtási engedély kellett,mivel a lovas kocsit hajtják.A forgalmi jogosítvány (elterjedt nevén jogsi) a gépkocsi vezetésére jogosít,az autót a lovas kocsival ellentétben vezetjük,nem hajtjuk.

A felvágottfélék technológiája alapvetően hasonló a vörösárukéhoz a nyersanyag kiválasztást, egyes aprítási folyamatokat, a bélbe töltést és a füstölést, főzést, hűtést illetően. A felvágottfélék rendszerint a húspépbe belekevert, mozaikképző hús- és szalonnaszemcsékből állnak, a mozaikképző húsrész lehet előre pácolt is. Fűszerezésük intenzivebb, mint a vörösáruké, jellemző fűszerük sok esetben a fokhagyma. Közismert felvágottfélék az olasz, soproni, zala stb. felvágott.

A mustár nálunk mustár,nem senf,a senf ismeretlen itthon,az németül van.

A krinolin valóban egy abroncsos szoknya volt,éppen annak a vaskos merevítői után nevezték el róla ezt a hentesárut.A gyümölcsleveket nem hívjuk málnának,hacsak nem málnából készültek.Narancslére pl semmi esetre nem mondjuk azt hogy málna,ahogy az a szóban forgó munkahelyen történt.

A vény szó eredete (bármily furcsa,nem a véglényből ered)

A nyelvújítás korából származik a vesz igéből, hiszen ennek a töve csak ve-. Az -ány,-ény képző pedig gyakori volt:lény, talány. A recept szó is a latin recipere 'átvesz' igéből ered. A vevény pedig ennek -vény képzős változata, ilyen képzés a növény is.

Hogy mi a pörkölt úgy általában,azt éppen az itthoni magyaroknak nem kell elmagyarázni,általában húsból van és rengeteg változata létezik,ezzel együtt itthon népszerű a borsópörkölt nokedlivel is.

A szakállamtitkár nem szakálamtitkár,( a szakállhoz köze nem sok van,a szaktárcákhoz,az államhoz és a titkári feladatokhoz annál inkább: [link]

A virsli a német würtschen szóból ered,ezzel nincs is semmi gond,Frankfurt,Németország a származási helye,a zokni is páros,mégsem értjük alatta a virslit.

2013. jan. 6. 03:09
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!