Debrecen miért olyan "zárkózott" város?
Bizonyos okok miatt, egy jó ideje Szegedről, Debrecenbe kerültem. Teljesen mások az emberek, ami nagyon ledöbbent hogy vagy 30-40 ezer fővel nagyobb város Szegednél az emberek gondolkodása mégis olyan, hogy néha az az érzésem hogy egy 1000 fős faluban vagyok. Ha nem Debrecenből származik már furcsán tekintenek valakire, a vidám vagy mosolygó arcokat nagyitóval kell keresni, a boltokban is rosszul vagyok néha az eladók ridegségétől, sokan olyan "katonás" arcuak.
Aztán itt van a 2-es villamos. Oké hogy bizonyos kétes dolgok miatt rengeteget csúszik az átadása és fel van túrva az egész város de már vergődnek hogy "jajj minek ez?" meg "olyan ronda hogy fel kellet túrni mindent". Könyörgöm ezzel a gondolkodással még barlangban élnénk és fűszoknyát viselnénk, senki nem látja a villamosban amellett hogy nincs kitéve a forgalomnak így gyorsabb mint a busz vagy a troli, azt hogy ez emeli a város státuszát, jelképes is, Szegeden mindenki büszke a villamosra és város eggyik szimbólumainak tartja.
Az egész helyet belengi valami beposhadt, betegesen konzervatív légkör, a rasta haju fiatalokra is pl. úgy tekintenek mintha gyilkosok lennének.
És olyan betegesen el vannak szálva a városuktól. Tényleg vannak szép részei és gazdag múltal és kultúrával rendelkezik, aláírom, de meg lehet fulladni! Alig van zöld része, tele van csövessel, a járdák mindenhol porosak és töredezettek, a városra jellemző egyfajta poshadt szag, amit meg nem tudok hova tenni, a nagyállomást meg inkább hagyjuk...
Miért ilyen ez a város?
Az igaz hogy valaha Debrecen egy civis szellemiségü, kálvinista központ volt, de 2012-őt írunk és mára annyira az, mint amennyire ma London konzervatív és viktoriánus. Nem tudom hol találkozol te ezzel az eszeveszett "begyepesdett" felfogással! Rengeteg a rocker, punk, rasta fiatal, ráadásul nem mind "bevándorló" hanem a nagy részük debreceni, akik szerintem írtó jó fejek és nyitottak és szerintem a kutyát sem zavarják a városban, soha nem láttam volna hogy valaki, akár komolyabban megbámulta volna őket.
Debrecen pedig igen is multikutúrális és kozmopolita, ahol nagyon sok az arab, afrikai, távol-keleti diák és érdekes módon én, debreceniként egy embert sem ismerek akinek ezzel az egésszel baja lenne. Emellett kultúrálisan is szines, a Kölcsey-központban egész évben példásan szinvonalas programok vannak, a jazz napoktól kedve, a festmény és fotókiállításokig, az apolló moziban olyan filmek mennek néha, amit azon kivül legfeljeb néhány pesti kultmoziban vetítenek, rengeteg a szinvonalas szórakozóhely, a most megnyitott roncsbár szerintem olyan mint a Zöld pardon csak kissebben, ezen kívül nincs olyan nagyobb nációja a világnak melynek a kajáldája ne képviseltetné magad; van indiai, japán, kínai, török, arab, sőt még az orvostudományi területén koreai kajálda is, ráadásul megy is a szekerük, mert rengeteg debreceninek bejönnek, mivel (és most figyelj!) FOGÉKONYAK az idegen országok kultúrájára vagy ez esetben kulinaritására!
A kiépítettsége pedig csalóka dolog. Ugyanis nem olyan "rendezetlenül" cikkcakkos az utcaszerekezete mind Szegednek, hanem van a teljesen egyenes és nagyon hosszú Piac utca a végén a hatalmas Kossuth-térrel, és ebből nyílnak szabályosan az óvároshoz tartozó, egyébként szintén nagyon hosszú mellékutcák, így jóval áttekinthetőbb képet ad mind Szeged, könnyebb bejárni és ezért tűnik csupán "kiépítelenebbenk". Valójában rengeteg Debrecenben a nagyon szép, századaeleji bérpalota, nagyon sok klasszikus éplete van, legalább annyi mint Szegednek.
Az pedig bődületes ostobaság hogy a debreceniknek kirívóak lettek volna a bérpaloták anno. Épp hogy szorgalmazták rengetegen a város fejlesztését, hiszen ez is hozzátartozott a civis, polgári tudathoz.
Vannak akik ki vannak már a 2-es villamos miatt, de azt veszem észre hogy az emberek nagy része támogatja és örül neki (csak lenne már kész...).
Bocsánat hogy ilyen hosszúra sikeredett az irományom, de igyekeztem minden leírt dologra reflektálni és szerintem gondolja át mindenki aki szapulja ezt a helyet hogy valóban Debrecennel van-e bajuk nem inkább saját magukkal, mert iszonyat sok alaptalan hülyeséget hordtatok itt össze a városról.
Üdvözöl és minden jót kiván, egy "civis".
Elég régi már a poszt, de úgy érzem, nekem is meg kell fogalmaznom álláspontomat. Debreceni vagyok. 21 évig a Dunántúlon éltem, 18 évig Kaposváron, 2 évig Pécsre az egyetemen. Nagyon sok igazság van abban, amit írsz, de közel sem igaz mind. A zárkózott mentalitás kapcsán teljesen igazat adok neked, a hajdúságiak zárkózottak, de ha megkedvelnek, akkor nagyon sok jó barátra lelhetsz. Se Kaposváron, se Pécsett nem találtam annyi barátot, mint ebben a városban fél év alatt. Ugyanis fél éve vagyok debreceni. Rengeteg diákmunka közül válogathatsz, Pécsett több hónapot kellett várni arra, hogy jelezzenek, hogy mehetsz dolgozni valahova. Egyelőre ott tartunk,hogy Pécs haldoklik, gyakorlatilag egy rothadó városról beszélünk, akármennyire is Magyarország top 5 leggyönyörűbb városában van (semmiféle beruházás nem megy a városba, ami elkezdődött, az is félbeszakadt, pl. a KTK környékén is láthatsz egy óriási bevásárlóközpont vagy micsoda félbeszakadását, és még sok ilyen van; míg keletről nyugatra élénk kereskedelem folyik, így Debrecen jó kereskedelmi kapcsolatokat köt kelettel és nyugattal egyaránt, logisztikai központ lesz a jövőben, a Debrecen-Budapestet összekötő autópálya az ország legforgalmasabbja, míg délről északra, azaz a pécsen áthaladó, északra tartó autópálya is kong az ürességtől). A város viszont egyáltalán nem szép, ebben igazad van. Meg sem közelíti Szegedet vagy Pécset patinában, viszont a vidék motorja lehet Debrecen könnyedén, itt ugyanis számtalan fejlesztésnek lehetünk tanúi. Most nem akarok említeni nagyberuházásokat, mert sok van, hiába példálózok, az nem győzne meg, de rengeteg beruházás érkezik a városba, ezzel rengeteg munkahelyet hozva létre.
Lássuk a zöld környezetet: Pécsen sok a zöld? Egyetemistaként Pécsben pont ezt utáltam, hogy meg lehetett fulladni a kőrengetegben, mivel mediterrán jellegű, csak tenger nélkül. Hogy Debrecenben nincs zöld? Ekkora ökörséget sem hallottam még, számomra ez élvezi a legnagyobb prioritást pécs után, hogy itt rengeteg zöld van, nem fulladok meg és nincs bezártságérzetem.
Az emberek viszont valóban begyöpösödöttek, viszont sokkal őszintébbek, egyenesebbek mint Nyugat-MAgyarországon. A rasta hajú fiatalokról írt dolog sem igaz, mert itt rengeteg az elvont ember, sehol máshol az országban nem találkoztam ennyi elvont emberrel, mint itt.
Summa summarum azt tudom elmondani Debrecenről, hogy bizony, van jövője a városnak, nagyon élhető város lesz ebből, rohamosan fejlődik! Itt az ország legnagyobb egyeteme (messze!! viszont kva rondák a kar épületei, mint ahogy az egész város sem egy tömör gyönyör sajnos...:/), nemzetközi reptere van, egymás után jönnek az óriásberuházások, van munkahely diákoknak, végzetteknek egyaránt, és még mennyi lesz! Elég egy jó polgármester (Kósa) és egy jól működő, fejlődő várost kapsz, ellentétben mondjuk Péccsel, ahol Páva Zsolt semmi érdemlegeset nem tudott kezdeni a várossal, így az teljesen lezüllött... Én is sajnálom, mert imádtam Pécset. Szóval fejlődőképes városról beszélünk, viszont kimondottan csúnya város, 1-2 gyönyörű részét leszámítva, pl. a központja, Egyetem főépülete, Nagyerdő plusz rengeteg fejlesztés ami ott zajlik, az emberek pedig határozottan konzervatívok, viszont én is az vagyok, itt olyan nyugis minden, olyan barátságos:) Az emberek közép-és nyugat-MAgyarországon viszont valóban reformerebbek, felvilágosultabb gondolkodásúak, mint az alföldiek/hajdúságiak, valóban, viszont számos elmaradottabb város van arrafelé, amiknek aligha van jövője. Talán meg tudtalak győzni, ha meg nem érzed itt jól magad, akkor maradj ott, ahol vagy, hisz minek jönnél ide? Ja, hogy jó munkahelyért? Meglátjuk, hol lesz a város a következő 10 évben. Szerintem áramlani fognak az emberek ide.
Érdekes így 2 év távlatából olvasni ezt a vitát - és tanulságos is...
Én Debrecenben születtem, Pesten jártam gimibe, Miskolcon voltam katona, Szegeden diplomáztam, és Győrbe nősültem...
Most ismét Debrecenben lakunk, és most már nagyon rendben van minden.
Amikor ez a vita indult, akkor valóban elképesztő állapotok voltak a városban: a villamos, a stadion és egyéb építkezések lassan a lakhatóságot kérdőjelezték meg.
Azóta elkészült minden, és bátran állíthatom, hogy teljesen megváltozott a város arculata!
A Nagyerdő park-erdő része totálisan megújult: a tavak, a stadion, a szállodák a szabadtéri színpad, a kis patak a "vízeséssel" a ködszínház, Tudományok Palotája stb. stb. - aki ott unatkozik az magára vessen!
A Nagyerdő egyéb részei (pl. Erdőspuszta - melynek a területe egyedül nagyobb mint az egész Szegedé - a Zsuzsi vonattal érdemes egy részét megnézni) igazi kikapcsolódási és sportolási lehetőségek kínálnak.
Nem akarom Debrecent fényezni, de az összes magyar nagyváros közül itt a legkomplexebb az infrastruktúra, aztán Győrben - ott is van már végre egy reptér Péren, meg van már igazi nagy sportcsarnok - és persze ott vannak a folyók, ami külön nagy szám. Szerettem Győrben lenni.
Pestről nem beszélek, mert - szerintem - szép város ugyan, de (egyik magyar várossal sem lehet össze vetni) Prágához, Bécshez képest lepukkant, lenyúlós, mocskos - tele rejtett tartalékokkal...
Szegednek - így utólag - hatalmas szerencséje volt azzal a szörnyű árvízzel: anno az egész Európa összefogott, és adakozott az újjáépítéshez, és ez meg is látszik!
Tudatosan tervezett sugár- és körutak, szebbnél szebb paloták - no meg a csodálatos Tisza! Persze, hogy egy ilyen összefogás láttán sokkal nyitottabbak a szegediek!
Miskolc, a hajdan-volt második legnagyobb város úgy züllött le - sajnos - ahogy ment tönkre az ipara, ahogy csökkent a jelentősége. A környéke gyönyörű - de számomra az az igazán élhetetlen város.
Mivel Debrecen a téma: azt a zárkózottságot a történelem magyarázza: az valóban nagyon meghatározó volt, hogy Luther tanainak igazi központja, a reformáció magyar fellegvára, szellemi központja volt. Amellett viszont - és erre büszkék a debreceniek - amikor az ország anno 3 részre szakadt, akkor egyedül Debrecen maradt nagyjából szabadnak úgy, hogy se vára, se folyója se hegye nem volt!
Viszont volt elképesztő gazdagsága, amit nem fényűző palotákra, hatalmas templomokra költöttek, hanem az egész város szabadságát vették meg pl. a törököktől!
Debrecen birtokos város volt, amely birtokokat vagy megvette a város, vagy adakozásból kapta, vagy megváltotta.
Az egész Hortobágy pl. Debrecen tulajdona volt, így a város területe 1953-ig (amikor a Rákosi-rendszerben egy tollvonással elvették és szétszabdalták a földeket) meghaladta az 1000 négyzetkilométert (a mai Budapest területének a kétszerese!)egészen Tiszacsegéig ért a határa. Meg ugye kétszer volt az ország fővárosa - mindemellett.
Mindegyik nagyobb történelmű város lakónak viselkedésében meg vannak a régi vonások (pl. Veszprém, Székesfehérvár kissé arisztokratikus lakói) és ez - szerintem - így van jól!
Pécset viszont sajnálom, mert az EKF-ra iszonyú sok pénz állt a rendelkezésre, de annak nagy részét sikeresen szétlopták...
Sziasztok, én 3 éves korom óta élek Debrecenben, most 17 éves vagyok, én nekem fogalmam sem volt róla, hogy mások szidják. :O Mondjuk nem volt olyan, hogy mondtam valakinek hol lakok és leszidtak volna. :) Ezért nem gondoltam ezt. Mivel én itt nőttem fel és mi is panelprolik vagyunk, ezért nem igazán tudom milyen más városban, mondjuk Miskolcon nem rég voltam, nekem tetszett a busz meg a villamos meg a patak. :) De csak pár órát voltunk ott anyával.
Nekem úgy igazából nincs bajom vele, csak az, hogy a biciklisek nagyja nem csenget meg a járdán megy (Budapesten is tapasztaltam ilyet), és a villamos olyan, mint egy japán vagy kínai metró x_x (vagyis tömve van). Ja és rámszóltak nénik, hogy álljak arrébb , de olyan bunkóan, pedig én nem tudtam , hogy le akarnak szállni. Úgy elszégyelltem magam! Én szégyenlős vagyok és félénk, ezért rosszul érintenek a "szociális kudarcok".Azért álltam az ajtóhoz közel, mert amikor felszálltam nem volt hely hátul. Mások ilyenkor lelépnek a villamosról, hogy legyen hely leszállni másnak, de én félek, hogy nem lesz helyem visszaszállni, mert elég esetlen vagyok. A sok idős meg mindig reggel megy a temetőbe meg piacra, amikor másoknak meg sietnie kéne a munkába meg iskolába és akkor csodálkoznak, hogy miért nem férünk el a villamoson meg a buszon, pedig később is mehetnének vásárolni meg a temetőbe. Ja, amúgy azt se szeretem még, hogy a boltokban rossz helyre rakják vissza a dolgokat, de ez biztos máshol is így van sajnos. Vannak itt azért jó emberek, meg bunkók is, de szerintem máshol is így van, mert a média meg ilyenek elbutít minket.
Nekem igazából nincs bajom a szocreál épületekkel, de amúgy egyes helyeken olyan komcsi domborművek vannak, egy épület két erkélyén gabonát hordó kendős nő meg sarlókalapács. Felőlem modernizálják a várost nyugodtan, engem nem zavar. Igazából azt se hallottam még, hogy más panaszkodik az újításokkal kapcsolatban.
Az oktatási épületek jók meg érdekesek a külföldi egyetemisták, mármint régebben nem nagyon láttam ilyeneket, ezért most érdekes, mert egyre többet látok kínait, arabot, négert, de engem nem zavar egyébként, mármint felőlem lehetnek itt, csak ők tegyék ki a lakosság nagyobbik részét, mert azért mégis csak MAGYARország. :)
Remélem a válaszommal nem sértettem meg senkit. :) Én igyekszem jó ember lenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!