Nem szeretek köszönni a házba lakó öregeknek. Miért kéne nekem köszönnöm nekik, ne mis ismerek őket, és tök bunkók?
Kedves kérdező!
Ez nem akarás/nem akarás kérdése. Vagy tartsd be a társasági viselkedés szabályait, vagy ne. De ha nem tartod be, ne várd el, hogy veled szemben betartsák (gondolok itt az ajtó megtartására).
Szia !
Hány éves vagy?
Az idősebbeknek előre köszönünk általában ez olyan jó modor stb stb stb.....
Ha kibeszélt az hiba volt részéről, ha pedig különbnek tartod magad nála köszönj neki esetleg lehet szép napot vagy jó egészséget kívánni, van lehetőséged hogy tegyél neki egy-két apró szívességet ?
Ha igen tedd meg !
Nálunk a lakótelepen (vidéki vagyok ) szokás, hogy ha a szomszédnéni süteményt süt hoz át belőle.
Vagy a lakótelepi ismerősöknek segítünk amiben tudunk és időnk engedi nem rég a háziorvosunknál voltam és a receptjeiért mentem be valakinek.
A ajtó előttem becsukása nekem is ismerős én a következővel szoktattam a jóra az embereket mindenkinek kinyitottam még annak is aki becsukta előttem, ez hosszabb távon azt eredményezte ha látnak most már mindig kinyitják nekem a kaput.
Az embereket jóval lehet megváltoztatni és nem megsértődéssel és duci modorral )
F/40
Namost álljon meg a menet.
Az hogy köszönünk egymásnak, vagy hogy visszaköszönünk, az alapvető udvariasság.
De ha valaki úgy szól rám hogy "Talán jó napot?!" akkor pusztuljon meg xD
Persze visszaköszönök, mert tisztelem az agyérelmeszesedését, de ha ő sem tudja a kedvességet megelőlegezni akkor ő se egy nagy szám :p
"Mikor sikerült kimondanod, ami fájt? Mikor hallgatott meg valaki? Mikor tudtál úgy beszélni, hogy nem panaszkodtál, csak megosztottad a környezeteddel azt, ami igazán bántott? Mikor figyelt rád valaki úgy, hogy közben nem magára gondolt, hanem minden szeretetével, segítő szándékával feléd fordult, és tudta, hogy segít neked már azzal is, hogy meghallgat? Ha az ember valakit meghallgat: könnyít rajta. Volt már, hogy valaki meghallgatott? Ugye, milyen csodálatos? Nem ő szónokolt - hanem téged hallgatott. És jobb volt utána. Megkönnyebbültél. Felemelte a lelkedet." Müller Péter
Ezt az idézetet azért másoltam ide, hogy először is ne érezd magadat bunkónak kedves kérdező, amiért feltetted itt a kérdésed. Másodszor pedig tudd, hogy kevés olyan idős úr van, mint Müller Péter, ő biztosan nem beszélne ki Téged és nem hánytorgatná fel, hogy miért nem köszönsz neki előre. Ha nincs kedved köszönni valakinek, nem kötelező, tedd azt amit helyesnek érzel és ne törődj azzal, hogy másoknak mi a véleménye Rólad! Érezd magadat értékes embernek attól függetlenül, hogy ki hogyan viselkedik Veled! Jogod van önmagad lenni!
Én megértem amit írsz, én is tapasztalom 35 éves nőként az idősek ok nélküli lekezelő viselkedését. Sajnos a tiszteletre sokszor nem tisztelet a válasz. Pl. előfordul, hogy ismeretlen idősek letegeznek és lekezelő hangsúlyban beszélnek, mondhatni beszólnak nekem. Ezt nem szoktam eltűrni, sokszor például nem reagálok. Az előre köszönéssel kapcsolatban: van egy 70 év körüli szomszéd nő, akit 25 évesen ismertem meg, kérdés nélkül letegezett és azóta is..., amikor pedig hozzánk jön, az idősebb családtagjaimnak "Jó napot kívánokkal" köszön külön-külön, nevükön szólítva őket, míg engem megvetően végigmér és elfordítja a fejét. Amikor ráköszönök udvariasan, szerényen, hogy "Jó napot kívánok" akkor egy gúnyos hangsúlyú megvető "Szevasz!" a válasz. Egy ideje már nem köszönök neki, mert idős kor ide vagy oda, visszaél az előre köszönés illemszabályával. Ha ő érkezik, neki kell köszönnie, vagy tulajdonképpen minek is jön át hozzánk?!
Másrészt bunkóság tőle, hogy letegez, eddig ezt is ráhagytam, mert kerülni akartam a konfliktust, de nem érte meg, csak önmagamhoz lettem hűtlen azzal, hogy nem mertem kiállni önmagamért. Most már késő.
De vannak tisztelettel viselkedő idősek is szerencsére.
Tanácsom: az ajtó nyitáskor légy nagyvonalú akkor is, ha ő szándékosan becsukja az orrod előtt! A köszönést ahogyan írtam, ha nincs kedved, nem muszáj. De akár meg is kérdezheted az öreget konkrétan mi a baja Veled, elmondhatod neki, hogy rosszul esett, hogy kibeszélt stb. és mondd meg neki, hogy Te tiszteled őt, de ugyanezt szeretnéd viszont is. A szituáció nem lesz rosszabb, maximum ugyanúgy fog viselkedni az illető mint eddig.
Egyébként pedig minden ember megérdemli a tiszteletet kortól függetlenül.
Bocs a hosszú "szónoklatért", azért remélem segített! Kívülről sokkal könnyebb tanácsot adni, mint amikor az ember benne van egy helyzetben...ezt magamról tudom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!