Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Miért "bunkóság" sapkát...

Miért "bunkóság" sapkát hordani egy épületben?

Figyelt kérdés

Régen az igazgatónk emiatt "mondott beszédet", mert állítólag nagyon nagy "tiszteletlenség" sapkát (bármilyen sapkát) hordani a gimi épületén belül.

De például kiállításmegnyitókon rendszeresen látok sapkában embereket, és egyébként a lányok is hordhatnak ilyen kendőket a fejükön, más kultúrákban pedig kötelező a szent helyeken is fejfedőt használni.

Mondjuk, az igazgató "kedvéért" végül nem hordtam sapkát, mert nem akartam "idegesíteni" senkit sem, csak azért érdekel, hogy miért olyan nagy baj ez, mert nem értem, hogy miért gond a sapka.

2012. márc. 11. 08:09
1 2 3
 11/29 A kérdező kommentje:

Hát, köszönöm a válaszokat!

Mondjuk, azért a templom egy kicsit más, mint a suli, ott én is leveszem a sapkát.

ma 10:38: A napszemüveget és nem tiszteletlennek, hanem zavarónak tartom, mert a másik ember szemét nem látom, ami pedig a metakommunikáció szempontjából fontos lenne. De a fejem tetejével nem szokásom kommunikálni, szóval nem értem az egészet.

Amúgy, a kiállításmegnyitókon ez nem okoz problémát, meg a művészettel kapcsolatos iskolákban sem nagyon. (Az ilyen helyeken az "ünneplőt" sem veszik olyan komolyan, legalábbis tapasztalataim szerint.) Én se szólnék rá senkire, ha a kiállításon sapiban lenne, mert feleslegesnek találom az ilyesfajta szokásokat, mert szerintem alapvetően nem ebben nyilvánul meg a tisztelet.

2012. márc. 11. 10:52
 12/29 Andizsuzsi ***** válasza:
76%

A napszemüveget és nem tiszteletlennek, hanem zavarónak tartom, mert a másik ember szemét nem látom, ami pedig a metakommunikáció szempontjából fontos lenne

épp azért tiszteletelnség, mert a másikat zavarja a kommunikációban

Egyébként ezek a dolgok nagyon régről maradtak ránk, és lassan változnak. A lányok sapkaviselésére azért nincs szabály, mert amikor ezek a szabályok kialakultak, akkor a nők nem hordtak sapkát. Ha nem fázik a fejed, csak az öltözéked részét képezi, akkor vedd le olyan helyeken, ahol azt az iskolában megkövetelik. Az én gyerekemne raszta haja van, amíg nem volt elég hosszú ahhoz, hogy összegumizza, kendővel szokta lekötni, hogy ne lógjon a szemébe. Emiatt is volt nem kevés konfliktusa.

2012. márc. 11. 11:03
 13/29 anonim ***** válasza:
78%

A 12-es nem a kérdező kommentjére ment!

Én úgy vagyok ezzel, hogy ha valaki szerint én úgy tisztelem meg, hogy meghejlok felé, akkor meghajlok felé, még ha szerintem nem is ez a tisztelet kifejezője.

Mert ha valakit meg akarok tisztelni, akkor úgy viselkedem, hogy az az ő értékrendje szerint legyen megtisztelő.

Mindegy. Ez az én véleményem.

2012. márc. 11. 11:04
 14/29 anonim ***** válasza:
100%

Én sem értem,miért olyan nagy probléma ez.egy iskolában legyen rend,a tanárokat tiszteljék,ok,ez alapvető,de nem értem,hogy mi függ ettől az iskola keretein belül,vagy kinek,mi baja lesz az iskolában,azon kívül,hogy az igazgatónak ez a legnagyobb gondja,és biztos emiatt újult ki a depressziója.

egyébként szerintem csak attól fél a diri,hogy elkanászodnak a diákok,mert ha sapkában bemennek,akkor utána mindent megengednek maguknak,és akkor nem tud majd rendet tartani,ezért kell katonás renddel elejét venni a dolgoknak talán ez lehet az egész mögött.

30/F

2012. márc. 11. 15:25
 15/29 anonim ***** válasza:
100%

15-ös!

A második bekezdésed a válasz az első bekezdésedre.

Egyben nagy igazság!

2012. márc. 11. 16:17
 16/29 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem nem bunkóság. Órán leveszed, de magában az épületben, miért ne lehetne? Nem temetésen/templomban vagy. A napszemüveg más kérdés, mert ott lehet indokolt pl, ha valakinek fényérzékeny a szeme nem fogom megkérni, hogy vegye le, csak mert engem zavar.
2012. márc. 11. 23:12
 17/29 anonim ***** válasza:

A legtöbb ilyen illemszabály arra a majmos kísérletre emlékeztet:

[link]

2012. márc. 12. 02:35
 18/29 anonim ***** válasza:
27%
Tökéletes példa. Majmok vagyunk ,ha hagyjuk magunkat értelmetlen idejétmúlt szabályoknak alávetni.
2012. márc. 12. 13:09
 19/29 anonim ***** válasza:
73%

Így igaz!

Minek ünnepeljünk nőnapot?

Értelmetlen, szexista és idejétmúlt!

Ha akarom majd kifejezem irántuk a tiszteletemet, ha nem akarom, nem!

Ne kényszerítsen rám senki ilyen maradi lovagias marhaságot!

2012. márc. 12. 13:20
 20/29 anonim ***** válasza:
30%
Ha valakinek nem tetszett az előző válasz, akkor gondolkozzon el egy kicsit a többiek válaszain...
2012. márc. 12. 13:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!