Koszonhetek igy a boltban?
A legkozelebbi boltba ahova en szoktam legtobbet menni vasarolni mar az eladok ismernek valamenyire.
A kasszaban aki eladok vannak azok 20-25 ev koruli lanyok.
Koszonhetek nekik sziat vagy hello-t??(sziat szoktak koszonni)
Mar 16 evesen nem al jol hogy csokolomot koszonjek.
Utolso: a hello nagyon szlenges, haverkodos, bratyizos, nem udvarias. Nem is igazan magyar koszones, atvettuk az angolbol (vicces modon egyebkent ok meg a magyar "hallo" (hosszu o)-bol vettek at, amit mi telefonalaskor hasznaltunk, amikor beleszoltunk, es azt jelenti, hogy "hallom"...)
Tudom, sokan ugy erzik, a hello megkeruli a tegezes-magazas kerdeset, es altalanos koszonesnek lehet elsutni, de ezzel nem ertek egyet. Mint mondom, szlenges, bratyizos. Ket tizeneves egymásközti kommunikáciojába valo.
En 35 vagyok, es igy erzem, de az idosek a sziat is bratyizosnak erzik, nem is hasznaljak. Szervuszt mondanak (ennek a rovidulese a szia), ez azt jelenti "szolga", vagyis "alazatos szolgaja vagyok", latin koszonesi mod, es mas nyelvek is hasznaljak.
(Volt egy szevasz valtozata, ami szinten rovidules, de ezt mar alig hallom.)
Hat igen, egyebkent nem konnyu ez a koszones kerdes a magyarban. Meg a megszolitas sem, ha nem tegezodunk. On, maga, tetszikezes, uram, asszonyom, kisasszony, Doktor ur, tanarno, keresztnev, vezeteknev... Van, akinel nem is tudjuk, hogyan szolitsuk, es halalos zavarba jovunk...
Tehát, ha belépek a boltba, és fiatal az eladó, akkor köszönjek szervuszt? Nem fog hülyének nézni? (Úgy érzem, mintha ez a köszönés ki ment volna a divatból.)
Köszönöm
Elozo: Ha Te mondjuk tizeneves vagy (nem írtad), es a huszoneves eladonak szervuszt koszonsz, eleg regimodinak szamit. De nyugodtan megteheted. Ha valaki hulyenek nez, o baja.
Az alaszolgaja vicces, szerintem mar nem hasznalja senki, max irodalmi muvekben talalkozunk vele.
Hozzateszem, Bp-en elek, 35 eves vagyok. Csak azert mondom, mert NAGYON elteroek a szokasok korosztalyonkent is meg foldrajzilag is. Teljesen mas lehet a norma mondjuk egy erdelyi faluban vagy egy felvideki kisvarosban, de meg Debrecenben is, ezekrol mind nem tudok semmit.....
Ui: most nezem, hogy a sziat idegennel nem tudod hasznalni, mert tul szemelyesnek erzed. Latod, annyire szubjektivak ezek a dolgok. Mondd, hogy "Jo napot kivanok", azzal biztos nem sertesz meg senkit. Boltban udvarias, ha magazodunk, nem kell tegezodni, bar fiataloknak lehet, nem sertodnek meg egymasra.
Hany eves vagy kulonben, Elozo?
Férfiak közt szokás a szevasz, lányoknak, nőknek inkább szia.
Felénk a helló majdnem univerzális köszönési mód, a kifejezetten udvarias és formális köszönést leszámítva bárhol elsüthető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!