Haho valaki magyarazza el nekem, hogy van kepuk az embereknek ugy tavozni egy kavezobol, cukraszdabol h nem ad jattot?
Biztos olyan környéken dolgozol, ahol "skótok" a vendégek.
Én szoktam adni borravalót, ha néhanapján elvetődök egy vendéglátó helyre, 10 százalékot.
Amúgy meg sok olyan munka van, amiért semmiféle jatt nem jár. Speciel én sem kapok az enyémért.
Én vendéglátós vagyok :)
Elmondom hogy van ez :)
Dolgozz normálisan szépen kedvesen, persze hogy lehet várni...DE NEM ELVÁRNI.
A vendég értékeli a munkádat, stílusodat ezzel(ha megteheti) Ha nem talán megteszi pár kedves szóval.
Az előttem szólóhoz meg annyit fűznék - a jattot szerintem ne az alapján osszad hogy vagy, hanem hogy ki szolgál rá.
Mindig jókat derülök az ilyesmin. Sosem értettem miért "kell" borravalót/jattot adni. (Ugyanígy az orvosoknak sem szoktam külön pénzt adni. - Rájuk egyébként legtöbbször nagyon felnézek, de akkor sem pénzzel mutatom ezt ki.) Tudomásom szerint ők is és a kávézóban, étteremben dolgozó emberek is kapnak fizetést a főnöküktől. Akkor miért én érezzem magam kellemetlenül és egy utolsó kis kitaszítottnak amiért nem teszek eleget egy teljesen logikátlan szokásnak?
Szüleim szoktak adni, de ők sem tudtak érdemleges magyarázattal szolgálni nekem. Másrészről legtöbbször eszembe sem jut b.valót adni. Megkérdezem mennyi a sütemény, kávé stb és annyit fizetek. Miért adnék külön pénzt? Micsoda nevetséges helyzet! Nem fér a fejembe, pedig évek óta elmélkedem ezen a borravaló dolgon.
Valaki írta, hogy sokszor vissza sem akarnak adni... Nekem is van egy hasonló történetem. Az egyik GLS-es (azért írom ki, hogy nem a sima postairól van szó...) futár hozott egy csomagot. Azt hiszem 5000 forintos bankjeggyel fizettem és kb. 600 forint járt volna vissza. Vártam, hogy visszaadja a futár a pénzt, de szó nélkül beszállt a kocsiba. Még akkor is csak néztem, mert azt hittem lehet onnan ad majd vissza. Amikor beindította a kocsit akkor tudatosult bennem, hogy "igen, ez a pasas ezt tényleg komolyan gondolja".
Már nem akartam jelenetet rendezni, ezért annyiban hagytam de akkor is nagyon felháborítónak tartom!!!
( Legközelebb felkészültem, hogy majd jól "lerendezem" a tagot, de akkor egy másik férfi hozta ki a csomagot aki pontosan adott vissza, a legutolsó forintig. Kivételesen akartam borravalót adni, de ő el sem fogadta!)
Mindenesetre nem értem a kérdezőt. Kapsz fizetést, nem? Nem szívességet teszel, lényegében semmivel sem tartoznak neked az emberek. Még azzal sem, hogy megköszönjék! Ez csak egy udvariassági dolog! Ez tiszta üzlet, ő fizet az áruért, amit aztán megkap. Bár ha úgy nézzük nem tőled vásárol, hanem a főnöködtől. De ilyenkor te csak egy eszköz vagy. Akkor lehetne okod a panaszra, ha rabszolgaként kellene dolgoznod és SENKITŐL nem kapnál semmit.
Hozzátenném úgy mondom ezt, hogy anyukám is dolgozott már hasonló helyeken, sőt jelenleg is... (Nagyon kedvelik az emberek, amikor épp nem ő van mindig kérdezik hol van stb. mégsem kap borravalót. Legalábbis csak jelentéktelen összeget, amiből olykor vesz nekem egy csokit vagy magának egy fagyit munka után. Persze nem minden nap, hetente úgy 1-2 alkalommal.)
Tudom, hogy hangzik de mindig azt mondom: ha nem tetszik a "rendszer" menj máshová. Ha többet akarsz keresni vagy tanulj vagy egyszerűen csak csináld ügyesebben.
Tisztában vagyok vele, hogy ez nehéz és nincs mindenkinek lehetősége külföldre menni stb. Érdekes is lenne, ha mindenki ezt tenné... Viszont másnak sem könnyű, másnak sem elég a pénz!!! Ráadásul a legtöbb ember olyan munkakörben dolgozik, ahol szóba sem jön a borravaló!!!
Nem tudom, a hozzád hasonló embereknek mi játszódik le a fejében, amikor ilyen kérdést tesznek fel...
Amennyiben viszont az zavar, hogy nem kapsz egy kedves szót sem vagy elismerést akkor elnézést kérek az előbbi megjegyzéseimért. Ez esetben azt tudom javasolni, hogy legyél kicsit kedvesebb, mosolygósabb, elhivatottabb. Persze ez is csak akkor működik, ha szívből önzetlenül teszed. Ha közben a pénzre hajtasz akkor azt érezni fogják az emberek és városias kifejezéssel élve "koppansz".
Biztos olyan környéken dolgozol, ahol "skótok" a vendégek.
Én szoktam adni borravalót, ha néhanapján elvetődök egy vendéglátó helyre, 10 százalékot.
Amúgy meg sok olyan munka van, amiért semmiféle jatt nem jár. Speciel én sem kapok az enyémért.
Ezt a választ köszönöm szépen... Beszélgess létszíves a többiekkel:) Rájuk fér a segítség..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!