Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Hogy köszönjek nálam fiatalabb...

Hogy köszönjek nálam fiatalabb patikusnak, eladónak?

Figyelt kérdés
Hogy illik köszönni nekik,ha amúgy nem ismerősök. Szabad tegeződni? Amúgy 29 vagyok.
2009. ápr. 7. 01:29
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%
Általában az eladók letegeznek, de én nem merem ugyanezt tenni. Én úgy gondolom, hogy tegezéssel is ki lehet fejezni a tiszteletet, de magázással még jobban meg lehet adni a tiszteletet. Szerintem szabad tegeződni, ha neked úgy esik jobban, de nekem pl. nem áll rá a szám. Olyan rosszul érezném magam, de nem tudom, hogy miért. Nem vagyok 17 éves már és még mindig ez van bennem.
2009. ápr. 8. 21:41
 12/19 anonim ***** válasza:

Én ezt a kézcsókos-kezitcsókolomos-kiskezitcsókolomos köszönést jól elfelejteném. A "Jó napot kívánok!"/"Viszontlátásra!" a lehető legjobb köszönési forma - akár nőnek, akár férfinek köszönünk itt Európában. Próbáljuk már meg elfelejteni az "amerikanizálódott mindenkinek csak hellóval köszönök"-stílust.

Én 26 évesen csak addig vagyok hajlandó "Jó napot kívánok!-kal" köszönni bármilyen eladónak, amíg vissza nem tegez. Amint így tesz (és nem egy, nem kettő, hanem sok ilyen volt), azonnal helóra váltok és nem érdekel, hogy nem képes fogadni a normális köszönésemet. Ha megtisztelem és nem fogadja, akkor onnantól kezdve várhatja, hogy újra megadom neki a tiszteletet.

2009. ápr. 10. 10:17
 13/19 anonim ***** válasza:
Utolsó válaszoló, szerintem tévedsz. Nőknek/hölgyeknek igenis jár a "kezét csókolom", szvsz egyenesen bunkóság nekik "Jó napot"-tal köszönni.
2009. ápr. 10. 10:32
 14/19 anonim ***** válasza:

Én viszont csak olyan esetben köszönök csókolommal, ha 10-20 éve ismerem az illető, általában idősebb hölgyet (pl. gyerekkori barátom édesanyja, idős nőrokon, anyám-nagyanyám korú nő). De velem egykórúnak még véletlenül se, szerintem hülyén venné ki magát, hogy nős létemre csókolgatni akarom az eladólányt... :DDD

26/f

2009. ápr. 10. 10:38
 15/19 anonim ***** válasza:
Egy hölgynek szerintem is bunkóság "Jó napot"-tal köszönni, kijár nekik a "Kezét csókolom". Nincs annak jelentősége, hogy nős vagy-e vagy sem, van-e párod vagy nincs. Az illem ezt diktálja. És nem a hölgyet csókolod meg szó szerint, hanem képzeletben a kezét. :)
2009. ápr. 10. 11:28
 16/19 anonim ***** válasza:

Nekem nőként bevallom jól esik a "Kezét csókolom" megszólítás. Férfiaktól ez nagyon megtisztelő, de persze az ember egy "Jó napot kívánok"-ot sem tart tiszteletlennek, amíg az normális hangnemben hangzik el. Inkább tényleg ez a fontos: a hangnem. Egy "helló"-t is úgy oda lehet mondani, hogy érzed, hogy tisztelnek, de úgy is mondhatod, hogy az már a bunkóság teteje. A probléma a kérdező számára ezzel nincs megoldva, mert nőként ő nem fog "Kezét csókolom"-mal köszönni. Válassza szerintem azt a köszönési formát, ami neki tetszik. Úgyis az számít, ahogy mondja.

22/L

2009. ápr. 10. 11:39
 17/19 anonim ***** válasza:
9%

Érdekes válaszok ...

Ez a kezét csókolom amolyan (történelmileg bizonyítottan megvan az oka) anno a földesúr-paraszt csókolt kezet viszonyból ered, mai épelméjű etika-könyvek mégcsak véletlenül se tanácsolnak ilyet.

Na most fiatalok között ki a frászt érdekli, hogy patikus vagy boltos vagy akármni, nem tudom, nekünk miért kellene olyan merevnek lennünk, de ez is amolyan tipikusan magyar.

Tegezéssel is egy az egyben ugyanolyan tiszteletet meg lehet adni, mint magázással (sőt, egyes tanulmányok szerint jóval nagyobbat), na most aztán két érdekes dolgot is írtak itt

1, ha már eleve téged letegezett valaki ahogy mondod a boltban, naná hogy te is tegezni fogod, miért mégis mit képzel? ki afrász ő eladüóként, hog ybeesik egy akárki, tegezi és cserébe meg kötelező lenni magázni? Mi ez? Ne haragudj, ez többszörösen baromság etikailag. Úgyhogy ha valaki eleve tegezéssel nyitott, akkor természetesen te is azzal reagálsz erre, ennyi.

2, A csókolom, kezét csókolom helyett (ami tehát megint egy magyar találmány), bizony férfi is mondja azt nőnek, hogy jó napot kívánok és fordítva. Erre megint azt tudom mondani, hogy egyébként normálisabb középiskolákban sőt általános iskolákban is már arra tanítják a gyereket, hogy kortól és nemtől függetlenül "jó napot kívánok" van, nagyon helyesen.

Itt a legfőbb érv pszichológiailag a gyerek fejlődése leguinkább kamszkorban amikor cikinek érzi már ugye a "csókolom" használatát, főleg férfinek ... ez abszurdum szerintem is, és már elég sok éve én is hallom általános iskolás kissárcoktól is, hogy "jó napot kívánok". Szerintem abszolút helyén van ez ...

Nem tudom kinek mi az ellenvetése, de ez a csókolomozás sok szempontból igen furcsa, a tegeződés-magázódás kérdése pedig egyszerűen nem tisztelet-függő. magázva is el lehet küldeni a quuuu a ..ba valakit és tegezve is lehet végtelenül udvariasnak lenni.

2009. ápr. 10. 14:44
 18/19 anonim ***** válasza:
Nem szabad ugyan sértegetni, de kedves előző válaszoló, azért azt tudnod kell, hogy amit itt összehantázol gyermeki pszichéről meg történelemről az nagyon nagy butaság.
2009. ápr. 10. 15:28
 19/19 anonim ***** válasza:

Amúgy meg egy 16 éves lány tényleg csókolomozzon már egy huszonéves férfi tanárt. Mert ugyan mégis mit csókol rajta?

Egyébként szerintem is az lenne a jó, ha a diákokat a "Jó napot kívánok tanárnő/tanárúr!" verzióra szoktatnák. A csókolózás a szerelmes párok dolga. ;)

2009. ápr. 10. 18:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!