Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Ha vendégségbe megy valaki, a...

Flora08 kérdése:

Ha vendégségbe megy valaki, a cipőt le kell venni, vagy nem?

Figyelt kérdés
Még tavaly szóba jött az egyik órán (utolsó héten) és a tanárunk álláspontja az volt, hogy bunkóság levetetni a cipőt, mert az hogy néz ki, amikor valaki ki van öltözve, de csak zokniban/harisnyában mászkál. Erre mondta egyik osztálytársam, hogy ő nem örülne, ha a szobája fehér szőnyegére lépnének sáros cipővel. Amikor hozzánk vendégek jönnek, azért nem szoktuk levetetni a cipőt, mert az előszobában, az étkezőben és a nappaliban kő van, azt fel lehet takarítani, de ahol szőnyeg van (szobában) ott le szokták venni. Ti mit gondoltok erről?
2011. júl. 2. 15:35
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:
55%
Hozzam nyugodtan johetsz. Ha vendeg vagy, akkor csak a Te kenyelmedre figyelek. Az en dolgom utana a takaritas, stb.
2011. júl. 9. 01:28
 22/24 napietus ***** válasza:
hozzám is jöhetsz bátran. mint írtam, megoldható. cipőt levetetni nem illik, és levenni sem. az, hogy hogy szoktátok és mi illik, nem mindig fedi egymást.
2011. júl. 9. 10:09
 23/24 anonim ***** válasza:
46%

Én nem vetetem le, sőt magam sem vetem le, mmint nyáron, télen nyilván nem grasszálok csizmában :D. A szőnyeges hálóban igen, de nagyon gyűlölöm a szőnyeget amúgy is, csak sajna padló szőnyeg és parkettázni kéne, hát talán majd egyszer. Én is bunkóságnak tartom amúgy. Ha hozzám jönnek, ne vegyék le a cipőt, amúgy sokan levetik, de ez még idegesít is, mert nálunk nem szokás és akkor meg koszos lesz a zoknijuk esetleg- szoktam takarítani de értitek nem steril a ház. Viszont ha megyek vhova akkor megnézem h aki belép az veszi-e le a cipőjét, ha igen, leveszem, de akkor adjon papucsot.

Amúgy anyáéknál sem szokás, meg nagymamáméknál sem. Mi ilyen cipős család vunk.

Szóval ha egy-két-három órás vendégségről van szó akkor inkább nem veszem le ha nem muszáj, de ha tovább maradok, pl pár napig akkor nyilván igen.

2011. júl. 16. 01:51
 24/24 anonim ***** válasza:
Bár már jó sok válasz jött, amiböl is látszik, hogy eltéröek a vélemények illetve nagyon szituáció függö is, hogy mik a körülmények. Az én elvem a következö: hogy ne okozz kellemetlenséget mint vendég, a legegyszerübb, ha alapból leveszed a cipöt, és ha nem kell, akkor a házigazda úgyis szól, hogy nem kell. Ha a házigazda nem szólt semmit, akkor valószínü ott az a szokás, h leveszik a cipöt. Azzal, ha alapból nem veszed le a cipöt kellemetlenséget okozhatsz. Mellesleg a csak protokolláris megközelítése ennek a kérdésnek azért nem helyes (és ezért sztem a tanárnö véleménye sem), mert egy látogatás sok esetben nem fogható fel vendégeskedésnek protokolláris értelemben. Hozzám pl. nagyon sokan csak úgy is benézhetnek, v rövid egyeztetés után, amit nem tekintek vendégeskedésnek.
2012. jún. 11. 17:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!