Írnátok olyan szavakat, amiken mások meglepődnek, hogy ti azt úgy mondjátok?
Debreceni vagyok, és kiírtam egy kérdést, amiben használtam a "bemelegítő" szót. Sejtem, h most nem mindenki érti mi is ezen a fura. Hát az, h ez a ruhára vonatkozik, amit sportoláshoz, túrázáshoz... szoktak viselni. Vagyis más szóval mackó vagy melegítő. Nálunk a bemelegítő a természetes, fel se tűnt, h ezt írtam, csak mikor megjegyezték milyen furi.
A játszóteret mi játszinak szoktuk becézni, tudom, h ez máshol a játszó.
Egy válaszoló azt írta, h Pestre költözött, de még ma is kiakadnak mikor a jössztök, levonó szavakat használja. A jössztök helyett máshol mit mondanak? Jöttök? Nekem az a fura, h ez másnak fura. :)
Még nem olvastam az egri pitty szót, pesti, nyírségi ismerőseim körében nagyon népszerű lett, utána egymástól is kérdezték hogy tudják-e mi az. A legtöbben a pittyegre asszociáltak, viszont ahhoz nincs sok köze, ajkat jelent.
(netes körökben akkor lett népszerű, amikor egy interjúban a jobbikos Sneider Tamás mondta :) )
Kedves tüke pécsi! :)
Egy kevés magyarázatot is írnál a szavaidhoz? Nem mindről tudom mit jelent, gondolom mások se. Köszi!
A spájz és a kamra nálunk két félét is "jelent". A spájz a bérházakban van, az az 1m x 1m-es kis helység, a kamra pedig a családi házak nagy, szoba méretű tárolója.
A tixót itt is sokan mondják, nem meglepő, de a celluxot többen használják. Simizni mi is úgy szoktunk, mint ti, bár elsőre azt hittem te a spormozást (kocsizást, huszizást) írod. :)
Na csikálni azt sose szoktunk. Csikizni és csikolni viszont igen. :)
nógrád megyei vagyok :)
idősebb embereknél megmaradt a palóc tájszólás:
akarnék helyett akarnák
ugranék helyett ugranák :D
jah, és
kolompér (régii:D) - krumpli
Egyszer beszéltem valakivel és mondtam neki, hogy "ezek a büdösbencék mindig bejönnek a házba". Ő meg csak néz rám hogy mi van?! (azokat a zöld poloskákat hívjuk így).
Egyszer voltam a Nyírségben ott meg mondják hogy "ez a csipicsilán mindenhol kinő" Na ezt nálunk csalán-nak mondják :D
Volt még a pőcsik. Ezt a szót mondjuk nem húzza alá a javító, de nálunk ez bögöly :D
Az egyik ismerősöm mindig azt mondja hogy alvós riki (pizsama) meg hogy "nákács" (pucér/meztelen).
Elózó voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!