Írnátok olyan szavakat, amiken mások meglepődnek, hogy ti azt úgy mondjátok?
Debreceni vagyok, és kiírtam egy kérdést, amiben használtam a "bemelegítő" szót. Sejtem, h most nem mindenki érti mi is ezen a fura. Hát az, h ez a ruhára vonatkozik, amit sportoláshoz, túrázáshoz... szoktak viselni. Vagyis más szóval mackó vagy melegítő. Nálunk a bemelegítő a természetes, fel se tűnt, h ezt írtam, csak mikor megjegyezték milyen furi.
A játszóteret mi játszinak szoktuk becézni, tudom, h ez máshol a játszó.
Egy válaszoló azt írta, h Pestre költözött, de még ma is kiakadnak mikor a jössztök, levonó szavakat használja. A jössztök helyett máshol mit mondanak? Jöttök? Nekem az a fura, h ez másnak fura. :)
például a riglit van, aki nem tudta, hogy mi az, és furán nézett, mikor mondtam, hogy riglizd be a kaput (panaszkodott, hogy mindig kinyitja a szél). meg hogy sose mondomki, hogy kamra, mindig spájznak hívom. most ennyi, de van még egy pár ilyen csak nem jut eszembe most több.
kom.-eszt. megyei vagyok
Na van egy pár amiről nem tudom mit jelent. :) Elmagyaráznátok? :)
dorkó
horolni vagy horoló
macok
a tócsni ismerős, de azt is passzolnám
A fehérrépa gondolom azért lett a zöldség, mert a húslevesbe az kell, mint leveszöldség.
Vannak miskolci barátaink, náluk "kellesz 1kiló kenyér" van. Ez a szó szerintem teljesen mást jelent ("te kellesz nekem").Mondjuk Hajdúhadház és Nyíregyháza környékéről is hallottam ezt.
Miskolcon még a "fel van?" ütötte meg a fülemet. Mi azt mondjuk, h "fent van?" (ébren van? felébredt?)
ja, és még pl. a "smarni"- császármorzsa
préshurka- disznósajt
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!