Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Írnátok olyan szavakat,...

Írnátok olyan szavakat, amiken mások meglepődnek, hogy ti azt úgy mondjátok?

Figyelt kérdés

Debreceni vagyok, és kiírtam egy kérdést, amiben használtam a "bemelegítő" szót. Sejtem, h most nem mindenki érti mi is ezen a fura. Hát az, h ez a ruhára vonatkozik, amit sportoláshoz, túrázáshoz... szoktak viselni. Vagyis más szóval mackó vagy melegítő. Nálunk a bemelegítő a természetes, fel se tűnt, h ezt írtam, csak mikor megjegyezték milyen furi.

A játszóteret mi játszinak szoktuk becézni, tudom, h ez máshol a játszó.

Egy válaszoló azt írta, h Pestre költözött, de még ma is kiakadnak mikor a jössztök, levonó szavakat használja. A jössztök helyett máshol mit mondanak? Jöttök? Nekem az a fura, h ez másnak fura. :)

2011. máj. 23. 15:32
1 2 3 4
 11/39 napietus ***** válasza:

például a riglit van, aki nem tudta, hogy mi az, és furán nézett, mikor mondtam, hogy riglizd be a kaput (panaszkodott, hogy mindig kinyitja a szél). meg hogy sose mondomki, hogy kamra, mindig spájznak hívom. most ennyi, de van még egy pár ilyen csak nem jut eszembe most több.

kom.-eszt. megyei vagyok

2011. máj. 23. 16:04
 12/39 A kérdező kommentje:

Na van egy pár amiről nem tudom mit jelent. :) Elmagyaráznátok? :)

dorkó

horolni vagy horoló

macok

a tócsni ismerős, de azt is passzolnám

A fehérrépa gondolom azért lett a zöldség, mert a húslevesbe az kell, mint leveszöldség.

2011. máj. 23. 16:11
 13/39 anonim ***** válasza:
A dorkó az a fajta tornacipő, aminek van gumis orra. Az ilyen most is divatos-félék. :) [link] Más néven tornadorkó. :D
2011. máj. 23. 16:16
 14/39 anonim ***** válasza:
100%
a tócsni az a lepcsánk/lepcsánka/tócsi/cicege - avagy prósza
2011. máj. 23. 16:21
 15/39 A kérdező kommentje:

Vannak miskolci barátaink, náluk "kellesz 1kiló kenyér" van. Ez a szó szerintem teljesen mást jelent ("te kellesz nekem").Mondjuk Hajdúhadház és Nyíregyháza környékéről is hallottam ezt.

Miskolcon még a "fel van?" ütötte meg a fülemet. Mi azt mondjuk, h "fent van?" (ébren van? felébredt?)

2011. máj. 23. 16:23
 16/39 anonim ***** válasza:

16:21-es vagyok : hogy pontosítsam válaszom:

[link]

(én nagyon szeretem)

2011. máj. 23. 16:23
 17/39 A kérdező kommentje:
Jaja, lepcsánka, lapcsánka! Tudtam, h ismerem! :)
2011. máj. 23. 16:26
 18/39 A kérdező kommentje:
Így már a dorkó is tiszta. Nekem az csak simán tornacsuka vagy tornacipő (a hagyományos fekete-fehér :) ).
2011. máj. 23. 16:28
 19/39 anonim ***** válasza:
horolni- kapálni, horoló - kapa (nem tudom pontosan, melyik fajtára használják) vas megyében mondják erre pl. hogy saraboló, és sarabolni, ezt meg itt nem ismerik... Bár nekem ez mind új volt.
2011. máj. 23. 16:38
 20/39 anonim ***** válasza:

ja, és még pl. a "smarni"- császármorzsa

préshurka- disznósajt

2011. máj. 23. 16:39
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!