Van e joga egy áruház/kisbolt biztonsági őrének ok nélkül belenézni a táskámba? Van ahhoz joga hogy a kezébe vegye?
Van joga belenézni, de csak ha "megalapozottan feltehető, hogy az érintett bűncselekményből vagy szabálysértésből származó olyan dolgot tart magánál, amelynek őrzése a vagyonőrnek szerződésből fakadó kötelezettsége".
A csomagnak,táskának csak a bemutatására hívhatja fel a figyelmed, de te jobban jársz ha nem kötöszködsz és megmutatod neki.
nincs! max udvariasan megkérhet és te meg udvariasan elküldöd az anyjába
én ezt úgy szoktam, hogy előveszem a mobilt, és mondom neki, hogy a személyes szabadság megsértése miatt hÍvom a rendőrséget, és érdekes, eddig hatásos volt, mindjárt elengedtek nagy qurvaanyázások közepette
Na, akkor mint végzett biztonsági őr elmondom mi a helyzet.
Az őr nem nézhet bele ok nélkül, bele pedig pláne nem nyúlhat. Arra megkérhet, hogy legyél szíves megmutatni a tartalmát, illetve kipakolni azt. Ez lehet, hogy szúrópróba szerűen történik felsőbb utasításra. De ebben az esetben is nagyon udvariasan megkérhet, de fel nem szólíthat.
Abban az esetben szólíthat fel, ha tettenérés van tehát vagy ő maga, vagy a kamera látta, hogy valamit elrakott az illető, amit nem kellett volna. Ebben az esetben sem nyúlhat bele és mielőtt közli, hogy mutasd meg, közölnie kell, hogy mi okból.
Amennyiben nincs tettenérés, akkor az áruházból történő kimeneteledet nem akadályozhatja meg, mert az személyi szabadság megsértése. Maximum rendőrt hív, és a rendőr utánad megy és közterületen felszólít, mert ő megteheti.
Remélem kielégítő volt a válasz.
Elöttem ironak teljes mertekben igazat kell adnom!
Sajnos sok biztonsagi ör nincs ezzel tisztaban, vagy kiindul abbol, hogy ugy sem tudja senki.
De jó, hogy most már ezt tudom. Az egyik boltban már legalább 3x előfordult, hogy kipakoltatták a táskámat. Ráadásul mindenki szeme előtt. Alig égett a képem...
Azóta sem megyek oda, csak ha nagyon muszáj.
Nem tudom, ha valakin hátizsák van, az már lop? Ha nem pakoltatják ki, akkor egyfolytában s.gemben vannak. És hagyjon már a kipakolással, mi köze van a táskám tartalmához. Mi van, ha egy vibrátort hordok a táskámban, akkor pakoljam ki mindenki szeme láttára?
Egyébként vannak nagyon rendes biztonsági őrök is, de az ilyenektől eldobom az agyam.
Tehát nézni lehet nyúlkálni nem.
köszönöm a hasznos válaszokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!