Milyen volt gyereknek lenni az 1980-as években?
Én a '90-es években voltam gyerek, de az is jó volt. Iskola után hazajöttünk, és elkérezkedtünk egymáshoz (osztálytársak). A szórakozásokhoz gyakran használtuk a fantáziánkat, így lett egy kis tyúkólból fényes villa például. Kerékpároztunk, akkor volt a tetris meg a Walkman fénykora, de persze nem volt mindenkinek, így akinek nem volt, az kölcsönkérte a másikét. És nem horduk be ezeket az iskolába, vagy hát volt, aki bevitte, el is vették tőle a tanárok.
Sok rajzfilmet néztünk, akkoriban vagy mindenki felvette a tévéből a műsort vagy videótékába járt, de ennek ellenére rengeteg időt töltöttünk a szabadban. Mobiltelefont először az amerikai filmekben láttunk, még sima telefonja sem volt mindenkinek, és parabola antennája sem.
pont olyan osztályba jártam, ahol vad gyerekek jártak. sok volt a bántalmazás, a tanárok meg nem tettek semmit.
testvéremet még az egyik tanár is verte, mert bal kezes volt.
az egyik tanár egy csomó játékunkat ellopott, mert meglátta nálunk. azt hazudta, hogy majd év végén visszaadja, de persze semmit sem kaptunk vissza.
77es vagyok.Csepelen gyerekeskedtem és így visszanézve kib@szott jó volt!Az első házakba költöztünk be a telepen és láttuk felépülni. Bandázás az építkezésen,fürdés a sóderoson,bringázás meg felcsöngetés ,anya kinéz,csókolom a Laca lejöhet?Pálcás Leó a strandon,melegszendvics Róna meggyel. Nem hogy mobil még vezetékes teló sem volt a legtöbbeknél.1200 Ladával a középoszátlyhoz tartoztunk:)
Az volt a császár akinek volt WesternBar kvarc játéka.Persze akkor is ment ez a divatozás.Emléxem a "Grands Express" kabát kiba menő volt.Brossos vagy-e, vagy Depecses? Mekkora királyság volt!
Egyszóval BOLDOGRA sikerült.
mifelénk (békés megye)a "depeses vagy eddás?" ment.
egy időben divatos volt a dipó, a diplomata táska.
később a válltömés.
Jó volt. Voltak haverok, voltak közös programok, "bandázások". Valahogy a nőkre később hajtottunk csak, inkább 14 éves kor felett, és akkor még a többség nem kezdett olyan korán dohányozni.
Kisebbek voltak a vagyoni különségek, bár voltak. Így pl. a pénzesebb havernak, ba már volt videója, akkor áthívott minket videót nézni.
Bár voltak olyan játékok, amire nem futotta a szüleimnek, ennek ellenére azért mégsem panaszkodtunk. Mert máshol kiegyenlítődött a dolog. Pl. az ő anyukája kevesebb féle süteményt tudott sütni. Vagy pl. ő nem vezethetett mozdonyt. (Jó, csak Bzmot, és azt is csak félig, de akkor is.)
Az akkori fizetéseket ca. 30-cal kellene beszorzni. De a fagyi és a mozi ca. 100-szorosára drágult azóta. Azaz akkor rendkívül olcsó volt. Bár a pl. a távolsági telefonbeszélgetés nagyon drága volt. (1 perc 8 Ft csúcsidőben ca. 100 km felett) Azaz mai áron ez 240 Ft/perc lenne vezetékesen. (Mobil nem volt.) Na de ha távolabb lakott a haver, akkor levelet és csomagot küldtünk neki és nem bánkódtunk emiatt.
Azért a 20 Ft-os műanyag katonákra össze tudtuk gyűjteni a zsebpénzt.
Na meg vettünk posztereket, képeket, bár jóval kevesebb féle volt, mint manapság, de Samantha Fox, Madonna, a Modern Talking és Michael Jackson megvolt képen vagy poszteren. Igaz, volt idő, amikor nem tudtam eldönteni, hogy Michael Jackson fiú vagy lány, megkérdezni meg cikisnek tartottam volna.
Nem volt CD, mp3, kazettákat másoltunk, és lemezeket kazettára.
Persze kiközösítések, csúfolódások, összeveszések, kisebb bunyók akkor is voltak, és ezeket az ember komolyan vette.
Cikizési alap volt a kedvenc együttes. Bizonyos együttesekért ciki volt rajongani. Na meg a kedvencet rá volt szokás írni a tolltartóra.
Bár fagyit elég gyakrnak vehettünk, de csokit már ritkábban, üdítőt meg csak ünnepekkor vagy születés- és névnapkor. Igaz, akkor szinte kötelező volt venni.
Jaja, banán is csak karácsonykor volt a legtöbb családban, de nem volt akkoriban éhezés, se létbizonytalanság... hiszen törvényellenes volt munkanélkülinek lenni, na de adtak is munkát mindenkinek, ráadásul általában a saját szakterületének megfelelőt, megillető fizuval!! :)
Na igen, a kedvenc zenekarok. :) "Depesesek", meg "Kjúrosok". :D (a két nagy DARK: Depeche Mode , és a Cure)
Bár és mindig is sok féle zenét szerettem, én az iskolapadokat írtam tele, "Deep Purple 1970-1972"-vel. :D
Hm... kisikolásként meg szalvétákat ÉS BÉLYEGEKET (!!) gyűjtöttünk! Úúúú mekkora divat volt a bélyeggyűjtés!! :)
Többnyire lassú, kimért élet volt ,a hobbik java része is ilyen volt (gyűjtemények -bélyeg, szalvéta-, azok rendszere), leszámítva a sportokat ( bicajozást is).
Folyton kint lógtun, bandáztunk , és naponta horzsolásos volt a lábunk, mert a murván folyton elestünk bicajjal. :D
A mezőn foci ment, az aszfalton, ping-pong. És kvarcjátékozás, főleg a 80-as évek első felében. :D Akkoriban hétfőn nem volt TV adás, és a legtöbbek csak 2 adót fogtak: m1, m2 (pontosabban mtv-nek hívták a 2 magyar királyit ;) ), hiszen nem volt kábel tv, csak antennáról ment. A kevés gazdagnak volt parabola antennája. A határ mentiek osztrák, vagy jugó tv adót is fogtak. Ott ismerősnél láttam életemben másodszor Tom és Jerry-t, 1983 körül, először meg 1980-ben az úttörő házban. :D
Mindenki röhögött a hülyeségeken, ami a kommunizmust jellemezte, még a legtöbb ovis szemében is átlátszó volt. :) De tilos volt hangosan kritizálni a rendszert, nem volt szólásszabadság (ma van, de semmit nem érsz vele :P ). Oviban Lenin bácsiról, meg Kodály bácsiról papoltak, Kodályt még elviseltük, csak nem értettük, miért kell fegyelmezetten ülni, ovis foglalkozás keretében, és előadást hallgatni történelmi személyekről (a hülye ideológia pedagógia roncsoló hatása... :S )
Huh, lenne még mit mesélnem, de a fiatalabbak megunnák, meséljen más is, az ő élményeiről, aki szintén ma 35 felett van. :)
Korhangulat a 80-as évekről, 6 x 10 perc első része (a folytatások adott oldalon) ; főleg a második 10 perctől nosztalgikus. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!