Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Letegezést illetlenség szóvá...

Letegezést illetlenség szóvá tenni? Más is belefut néha a külseje miatt?

Figyelt kérdés
53 éves férfi vagyok, és megesik, hogy tegezve szól hozzám valaki, akinek pl. útban vagyok az üzletben, ma pl. egy 65-70 körüli nő. Valami olyasmit, hogy bocsi, eltolhatom a (bevásárló)kocsim? Persze, elnézést, mondom én, és csak utána kapcsolok, hogy letegezett. Nem ez volt az első eset. Fiatalok esetén nem bánom (egyre ritkább...), de ők nem magázásra számítanak, hanem kölcsönös tegezésre. Nyilván elmúltam már 18, tehát nem illik letegezni (egyoldalúan) senkit. Az a gond, hogy ezek váratlanul érnek, és utólag nekem is szoktak lenni ötleteim, hogy mit kellett volna mondani.
jan. 18. 19:47
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
35%
9. Már hogyne állna összefüggésben. Akkor a szia micsoda, ha valakik így köszönnek egymásnak mindenki rögtön tudja, hogy tegező viszonyban vannak, pedig ott sincs jelen igeragozás! Vannak olyan szavak szófordulatok, amiket csak tegezésnél használunk. A köszi, bocsi, bocsesz, szia konkrétan ilyen.
jan. 18. 22:42
 12/26 anonim ***** válasza:
20%
A köszi meg a bocsi speciel nem ilyen. Nyugodtan mondhatja őket magázó viszonyban is, ha valaki úgy akarja. Pont mint a kérdező példájában.
jan. 18. 22:48
 13/26 anonim ***** válasza:
37%
12. Hogy gondolod? Bocsi uram??
jan. 18. 22:55
 14/26 anonim ***** válasza:
28%
Pontosan minek is kéne odatenni azt, hogy uram?
jan. 18. 22:58
 15/26 A kérdező kommentje:
Bizonyos szavak használata önmagában is tegezés, szerintem is.
jan. 19. 08:14
 16/26 anonim ***** válasza:
20%
Hát, ha annak a idős nőnek, aki ki akart kerülni, még az eléállás mellé azt is odavágnád, hogy "Asszonyom, hogy merészel tegezni?", még képen is törölne! Ugyan már mért tegezett volna? Ezt a könnyed szót használta! Ugye nem képzeled, hogy még azt is hozzátette volna, hogy "Menj arrébb!"?
jan. 19. 11:32
 17/26 anonim ***** válasza:
51%

16. Magázásnál nincsenek könnyed, becézett szavak, pont ez a lényeg!

De te nyugodtan folytasd a hülyeségedet!

Sőt nyugodtan mond a főnöködnek vagy bárki másnak akit magázol, hogy bocsi így bocsi úgy, nem tudom mit szólna...

jan. 19. 11:35
 18/26 anonim ***** válasza:
52%
16. Ja és nyugodtan pontozz le mindenkit aki nem ért veled egyett, ez csak téged minősít!
jan. 19. 11:36
 19/26 A kérdező kommentje:
Akit zavar az eset, felejtse el, hogy felhoztam példának...
jan. 19. 11:42
 20/26 anonim ***** válasza:
69%
Én felnőtt nő vagyok (29 éves), rendszeresen Jó reggelt!/Jó napot!/Jó estét! kívánással köszönök, és nagyon-nagyon ritka, hogy így köszönnek vissza buszsofőrök, portások, eladók, stb. Szerintem nekik vagy fel sem tűnik, mert annyira megszokták, hogy mindenkit letegeznek, vagy gyereknek néznek. Na hát engem nem zavar, nem veszem sértésnek. De udvariasabbnak tartom persze, és jobban esik, hogy ha én magázódom, akkor ezt kapom viszont is.
jan. 19. 17:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!