Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Minek kell előreengedni a...

Minek kell előreengedni a boltban az ilyeneket?

Figyelt kérdés

Amikor egy anyuka, aki taszítja a babakocsiban az alvó gyerekét beáll mögém a sorba, jönnek a nagyon példás elárúsítók, és előrehívják a megrakott kosarával. Miközben én egy vízzel meg egy sportszelettel várom a kígyózó sor végét, eléggé türelmetlenül, mert kell sietnem vizsgára, csak elfogyott otthon a víz, és nem akarok elkorhadni vizsga közben, így bementem a boltba.

Vagy most is a pepcoban egy C kategória áll be 3al mögém, eléggé jól viseli a gyerek a boltot, egy kicsi kocsival a kezében elvan, mégis a nagy és bölcs idős nő rászól, hogy menjen már előre, mert gyerekkel van. Persze az is fog az alkalmon s fut előre. S én ugyancsak állok egy illatgyertyával, hogy nem hiszem el, hogy mindig kikapok egy ilyent. Még ha nagy kosárral állnék sorba, és látnám, hogy rosszalkodik a gyerek, megérteném. Vagy ha terhes lenne és már nagy hasa lenne, akkor is. De ez... amúgy is, nem kell ok menjenek munkába gondolom.

dec. 10. 09:35
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:

20

Egyáltalán nem fontos, csak érdekel valamilyen szinten a nyelv, és eléggé - nálunk - szokatlan fordulatokat használsz. (Direkt nem erdélyit kérdeztem, mert abban nem voltam biztos, hogy a Partiumban nem így beszélnek.)

dec. 18. 12:34
 22/24 A kérdező kommentje:
#21 milyen fordulatokat vettél észre?😄
dec. 18. 14:09
 23/24 anonim ***** válasza:

Taszítja - ezt a szót szerintem még életemben nem hallottam senkitől, csak könyvben olvastam.

Elárúsítók - itt eladók. (A székelyek hosszabb szavakat is használnak, nálunk az utóbbi évtizedekben a rövidebb szavak terjedtek el, a hosszabb rokonértelműek kárára.)

Kell sietnem - fordított szórend, ez szúrt szemet először, nálunk sietnem kell.

Elkorhadni - ezt még soha nem hallottam, ez lehet éppen egy új magyar szólás is.

Egy kicsi kocsival a kezében elvan - ez is kicsit furcsa, bár nem nagyon, de itt inkább úgy mondanák, hogy elvan egy kiskocsival a kezében.

Fog az alkalmon - tipikus székely (esetleg környékbeli), itt kap az alkalmon.

S fut előre. S én - ez főleg tipikus székely, csak ott van S az ÉS helyett.

Mindig kikapok egy ilyent - mindig kifogok egy ilyent.

Nem kell ok menjenek munkába - ez már a határ nyugati oldalán is előfordul, de csak ott. Mindenhol máshol: nekik nem kell munkába menniük.

Meg később is van még pár ilyen. És ne sértődj meg, de Romániában kevesebben tanulnak meg helyesen írni magyarul, mint az anyaországban. Bár a rossz helyesírás sajnos itt se ritkaság.

Meg úgy az egész fogalmazásodnak van egy kis Tamási Áron-szerű íze.

dec. 18. 18:39
 24/24 A kérdező kommentje:
Székely vagyok, igen. Helyesírás nem annyira zavar. Próbálkozok vele, de egyszerűen 3 nyelvet nehéz észben tartani.
dec. 18. 19:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!