Illetlen volt, hogy az interjún letegeztem a főnököt, és azóta is tegezem?
Ha azt vesszük, hogy ki volt neveletlen, akkor egyértelműen ő. De azzal, hogy tegezett, egyben fel is hatalmazott arra, hogy te is így kommunikálj vele.
Az illedelmes viselkedés szerint a nő ajánlhatja fel a tegeződést.
Teljesen rendben volt. Mivel ő letegezett, így te is tegezheted. Sőt, az lett volna fura, ha te magázod.
Nálunk is mindenki tegeződik a munkahelyen, a 20 éves és a 60 éves is. Első napomon mondták, hogy itt mindenki tegeződik, én is így tettem.
Úgy látszik, itt senki se ismari az illemszabályokat. Kezdve az első válaszolótól, aki szerint: "Az illedelmes viselkedés szerint a nő ajánlhatja fel a tegeződést". Sajnos ő csak a fejezetek címét olvasta el, amit írt az igaz is, de tovább következik a rengeteg kivétel és azok miértje is.
A kérdésedre válaszolva: ebben a helyzetben te mentél oda, ő volt a "házigazda", te kellett (volna) köszönj előre és és ő nyújthatott (volna) kezet. A sziát (az illemszabály szerint) ott nem viszonozhattad (volna). Máshol igen, sőt máshol te is kedeményezhetted volna.
"Az illedelmes viselkedés szerint a nő ajánlhatja fel a tegeződést."
Vagy az idősebb, vagy a magasabb pozícióban lévő.
Egy fiatal kezdő sose ajánlhatja fel a főnökének a tegeződést! De más munkatárs sem. Azt mindig a főnök kezdeményezi.
Úgyhogy te sem vagy nagyobb szakértő, mint akit itt letoltál :)
Kedves 8-as, én is ugyanazt írtam, amit te, lásd az 5-ös választ: "amit írt az igaz is, de tovább következik a rengeteg kivétel és azok miértje is". Hosszú lett volna kifejteni, főleg ilyeneknek. Több illemtankönyvet elolvastam, egyikben a fontossági sorrendekről egy ilyen oktató-példa volt:
1.) rang (állás, beosztás). Ez a kategória mindenki mást felülír.
2.) kor (idősebb felülírja a fiatalabbat és a 3-ast, de az 1-est nem)
3.) nem (nő felülírja a férfit, de a 2-es és 3-as kategóriát nem).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!